Kako se s hčerko pogovoriti o njenem razpoloženju, ki ga menjava hitreje, kot vi uspete vdihniti?

Foto: Shutterstock

Ste ga opazili? Ko ravno skače do stropa od vsega veselja, pa je že v roku parih sekund vsa zagrenjena, jezna ali na robu solz. In to brez kakršnega koli pojasnila. Ni je večje dobrodošlice v puberteto, kot je ravno nihanje razpoloženja. Preden postanete povsem zafrustrirani, počasi vdihnite in se spomnite, kako je bilo v vaših najstniških letih. Tudi vam se je to nekoč dogajalo.

Hormoni povzročijo, da se vaša hči počuti kot da je na vlaku smrti. Njena čustva se spreminjajo z veliko hitrostjo, sama pa jim niti ne uspe slediti. Zato rabi čas, da se jih nauči razumeti in jih imeti pod kontrolo.

Kako ste lahko hčeri v tem obdobju v oporo in spodbudo?

Samokontrola

Spomnite jo, da ni opremljena le s telesom in hormoni, ampak tudi s samokontrolo. Ta je močnejša od hormonov. Zato jo spodbujajte pri razvijanju le te.

Trenutek

Spodbujajte jo, naj bo do drugih ljubeča, spoštljiva in prijazna. Ko jo razpoloženje vrže iz tira, naj si vzame trenutek, preden odreagira. Lahko globoko vdihne in šteje do deset, teče okoli hiše, odide na kratek sprehod ali pa odide v sobo in se tam zjoka. Spodbujajte jo, naj si vzame prostor in čas zase, ko to potrebuje.

Izražanje

Dovolite ji, da lahko izrazi svoje občutke, tudi ko je jezna, osamljena ali razočarana.

Odgovornost

Ko so čustveno napete, dekleta odreagirajo z besedami, ki bolijo. Učite jo, da prevzame odgovornost za svoje besede in dejanja ter jo v tem podprite.

Pozornost do drugih

V čustvenem vrtincu smo osredotočeni nase. Če pa pozornost preusmerimo na druge, lahko čustva hitro spravimo pod kontrolo. Kako se osredotočiti na druge? Lahko je to šivanje odeje za zavetišče, peka piškotov za ostarele sosede ali kaj drugega.

Spoštovanje

Spoštujte jo. Resno. Sama ne razume sebe nič bolj kot je ne razumete vi. In če želite, da bo spoštljiva do vas, morate biti vi spoštljivi do nje. Njeno telo se razvija in njeni možgani zorijo. Poslušajte jo. Četudi se z njo ne strinjate, jo poskušajte razumeti. In pokažite ji, da jo imate radi. To je obdobje, ko najbolj potrebuje vašo ljubezen, potrditev in sprejemanje.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja