Kako se na dopustu izogniti prepirom

Foto: Shutterstock

Že Bog Oče je ob koncu stvarjenja, potem ko je pogledal, kaj je naredil in bil s svojim delom zadovoljen, počival. In kot sedmi, sveti dan upoštevamo, ker je vtkan v našo človeškost, tako pride enkrat na leto tudi čas, ko smo sebi in tistim okoli nas dolžni zagotoviti nekaj počitka. V življenju so Zagotavljam vam, da za oba ni lepšega začetka dopusta, kot je to, da eden svoje želje začasno postavi na stran in drugemu ponudi nekoliko počitka.različna obdobja. Včasih počitek res ni mogoč. Pa je vendar prav, da o njem razmišljamo, ga načrtujemo in včasih, tudi sčaramo. Kajti počitek je sveti čas v življenju vsakega posameznika, para in družine. Vsi trije vidiki morajo biti do neke mere potešeni.

Nekje sem prebrala podatek, da se kar tri četrtine parov tik pred ali na dopustu skrega. Vzroki so najrazličnejši. In če vemo, da govorimo o počitnicah, o dneh, po katerih vse leto hrepenimo, je ta podatek skoraj zastrašujoč.

Midva imava za seboj okoli trideset skupnih dopustov in prav toliko dopustniških zgodb. Večina je lepih, niso pa vse. Še manj so nama vse v čast. Opažam pa, da sva se z leti precej uspela naučiti in se izboljšujeva.

Katere so torej ključne točke, da bo dopust »uspel«?

Realna pričakovanja

Verjetno je najpomembnejše to, da si postavimo realna pričakovanja. Če na dopust odhajate kronično nenaspani, če imate pri hiši dojenčke, potem je verjetno glavno pričakovanje to, da se boš na dopustu nekoliko naspal. Naspati se v času samskosti ali v času zgodnjega starševstva pomeni čisto drugo. V prvem primeru lahko brezskrbno dremuckaš pozno v dopoldne ali po kosilu, ali kadarkoli že, ko pa si enkrat starš, je to lahko omejeno na pol urice, ko dojenček zadremlje ali ga nekdo odpelje na kratek sprehod. Midva sva to reševala tako, da je prve dni dopusta zdaj eden, zdaj drugi z vozičkom otroka odpeljal na sprehod, drugi pa je lahko malo zadremal. Zagotavljam vam, da za oba ni lepšega začetka dopusta, kot je to, da eden svoje želje začasno postavi na stran in drugemu ponudi nekoliko počitka. Nesebična gesta je v ljubezni stokrat poplačana.

Upoštevanje vseh želja

V sklop realnega pričakovanja sodi tudi upoštevanje želja vseh udeležencev. Težko je, sploh če so v družini tudi že večji otroci (in je družina velika), vsem popolnoma ustreči. Kompromisi pa delajo čudeže, če se o njih vnaprej dobronamerno dogovorimo. Torej, upoštevati značaj, potrebe po miru, fizični dejavnosti, dogajanju, sposobnosti in želje vseh …, je na enem dopustu včasih težko, ni pa nemogoče. Da o vzgojnem momentu niti ne govorimo.

Čas, ko se imamo čas pripraviti na dopust

Naslednji ključni dejavnik je čas. Pogosto se nam dogaja, da do zadnjega hitimo v službah, doma, na vrtu, pri ostarelih starših … In čisto na koncu ostane nekaj malega še za to, da sitni in utrujeni spakiramo. Če to zmoremo ozavestiti, si lahko za priprave vzamemo daljše časovno obdobje ali si celo rečemo, da potrebujemo pred odhodom en dan za mirno pakiranje. Manj stresa tik pred odhodom, bolj miren začetek dopusta.

Kar se naju z možem tiče, sva pakiranje uspela iz celodnevnega ali celo nekaj dnevnega precej skrčiti. Najbolj nama pri tem pomaga seznam, ki sva ga nekaj let dopolnjevali, zdaj pa je že nekaj let skoraj enak. Nekaj dni pred dopustom ga preletiva in izpiševa, kaj je treba še dokupiti, popraviti, urediti. Zdaj smo se sposobni odpraviti od doma z vso kampersko opremo že v dobrih dveh urah. To seveda vpliva na manjšo utrujenost, ko se dopust začne.

Finance

Pred dopustom je dobro narediti tudi finančno konstrukcijo. Neurejeno mnenje o družinskih financah lahko veliko prispeva k slabi volji enega ali drugega. Tudi otrokom mora biti jasno kaj in koliko si kot družina in kot posameznik lahko privoščimo.

Čas zase

Čas zase je pomemben del dopusta. Vsak človek mora imeti čas, da uredi in umiri svojo notranjost, kaj prebere, se posveti molitvi, poslušanju glasbe, kvačkanju, slikanju, se sprehodi … Karkoli že radi počnete. Drobna ročna opravila znajo neverjetno pomirjati. Skušajta si že čez leto pripovedovati, kaj si želita, kaj vaju pomiri in po čem hrepenita. Ne gre za dolga obdobja ločenosti. Ko imaš majhne otroke, ki te s svojimi potrebami povsem posrkajo, lahko že pol ure časa, ki ga preživiš po svoje, da občutek, kot da si spet zadihal s polnimi pljuči.

Čas za vaju

Čas za vaju je v zakonu izredno pomemben. Družina brez časa, ki si ga starša vzameta samo zase, težko deluje. Iz tega časa družina namreč živi. V letih sva se z možem naučila, da je to čas, ki ga najbolj ljubosumno varujeva. Kajti, če ga ne daš na urnik, potem ga ni. Drugega dela namreč nikoli ne zmanjka.

Spontanost

In predvsem na dopustu nikar ne pozabite na spontanost. Včasih se zgodi, da dojenček nepričakovano zaspi. Izkoristite! Večji otroci se zaigrajo z novimi prijateljčki. Izkoristite! Mož ponudi, da bo skuhal kosilo – izkoristite. Žena ima naval energije za igro z otroki – izkoristite. Najstniki zagotovijo, da bodo zorganizirali nakup vstopnic in vrstni red kakšnega ogleda – seveda, izkoristite. Popoldne, ko naj bi počeli neko načrtovano dejavnost in se nobenemu ne da, ker bi vsi raje počeli kaj drugega – zakaj ne? Kakšen dan bi jedli samo sendviče in paradižnik. Kaj je narobe s tem? Zvečer se imate lepo med igranjem družabnih iger, zakaj otrokom težiti s spanjem? Dopust ni natančno sledenje urniku in doseganje zadanih ciljev, ampak čas za prepuščanje. Tega nam manjka! Urnikov in ciljev in strategij za njihovo doseganje je čez leto dovolj.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja