Kako se izogniti kemikalijam iz plastike, ki nas obdaja?

Thumbnail

Navajamo 10 nasvetov, kako se v največji možni meri izogniti kemikalijam iz plastike.

Preverite kakšna plastika vas obdaja. V pomoč naj vam bo seznam različnih vrst plastike, ki smo ga zapisali v članku: Pijete »uplasteničeno« vodo? (1. del)

Znebite se škodljivih vrst plastik (1,3, 6 in 7) v največji možni meri.

Ne shranjujte plastičnih posod, če so izdelane iz plastike, ki ni varna. Shranjevanje domače hrane v posodah iz nekvalitetne plastike povzroči prehajanje škodljivih snovi v jedi, za katere ste prepričani, da so varne in zdrave.

Kupite kvalitetno plastično posodo (in slednja ni samo ene blagovne znamke, ki se prodaja po domovih!) in jedi shranjujte v njej. Ob upoštevanju 5. in 6. nasveta stroški ne bodo višji, temveč nižji!

5 Kolikor je mogoče se izognite nakupu hrane v plastični embalaži (npr: jajčka kupite v papirnati embalaži, sladoled lahko izdelate doma ali pa ga kupite v papirnati embalaži, ne kupujte vode in drugih pijač v plastenkah…)

Vodo iz pipe, ki je zagotovo bolj kvalitetna od UV obsevane »ubite« »uplasteničene« vode, si pripravite v steklenico ali v alu bidon.

7 Res je potrebno, da ljudje pijemo dovolj vode, vendar vlačenje plastenke seboj na vsakem koraku ni potrebno. Pijte vodo, ko greste od doma, in spet pijte, ko se vrnete. V dveh urah ne boste dehidrirali (razen, če boste tekli :))

Preverjajte odpoklic igrač, embalaže in drugih izdelkov na spletni strani zveze potrošnikov Slovenije. Pogosto jih odpokličejo ravno zaradi presežkov ftalatov ali BPA. (Več o škodljivosti ftalatov v članku: Pijete »uplasteničeno« vodo? (2. del)

9 V plastično embalažo ne vlivajte vročih jedi, ali jedi, ki vsebujejo maščobe, saj je prehajanje BPA v jed še hitrejše.

10 Berite in se izobražujte! Plastika ni naš sovražnik, vendar se z ozaveščanjem odločamo preudarnejše!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja