Kako pride do zanositve?

Thumbnail

Marsikatero neznanko v zvezi z nastankom jajčeca, semenčice, oploditvijo in zanositvijo so znanstveniki do danes že razvozlali. Bistvo pa ostaja še vedno skrivnost, je enkratno in neponovljivo.

Zgoditi se morajo tri temeljne stvari, da pride do zanositve:

  • Ženska mora imeti ovulacijo, to pa pomeni, da mora jajčece zapustiti jajčnik. Jajčece dozori v jajčniku v majhnem mehurčku, ki se razpoči in porine jajčece na površino jajčnika. Vse to nastaja pod zapletenim in prepletenim vplivom ženskih hormonov. Ovulacija se dogodi približno 14 dni pred prihodnjo menstruacijo. Če traja ciklus 28 dni, je ovulacija 15. dan.
  • Konec jajcevoda obdaja venec tankih prstastih podaljškov, podoben vencu lovk pri morski veternici. Ti prekrijejo jačnik in ob pomoči toka oz. podtlaka, ki ga ustvarjajo, jajčece posrkajo v jajcevod. Tam se pomika naprej zaradi premikanja drobnih migetalk, ki so v svetlini. V zunanji tretjini jajcevoda počiva jajčece 24 ur in je pripravljeno na srečanje s semenčico.
  • Na vrhu nožnice je vhod v maternico (maternični vrat). Tu se v času ovulacije obilno izloča prozorna, raztegljiva sluz, ki semenčicam olajša pot v notranjost. To fazo po navadi spremlja tudi večja želja po spolnem zbližanju.

Kaj prispeva moški?

Normalna količina semenskega izliva je med 2 in 4 mililitri in vsebuje od 20 do 200 milijonov semenčic v mililitru. Semenčice, ki se izlijejo v nožnico ob spolnem odnosu, ostanejo žive in sposobne za oploditev 48 do 72 ur. Semenčice (spermiji) v spermalni tekočini potujejo skozi obmodek po cevki semenovodov. Na tej poti se jim pridruži tudi tekočina ostalih žlez, prostate in mehurčastih žlez, ki semenčicam omogočajo boljšo gibljivost. Ob ejakulaciji se spermalna tekočina zakoagulira, da se semenčice ne uničijo v kislem okolju vagine. Večina semenčic ne zmore prehoda skozi vrat maternice ali preprosto stečejo skozi nožnico. Tiste, ki potujejo naprej do materničnega vratu, se tam sproščajo še kakih 72 ur po ejakulaciji. Potujejo naprej po telesu maternice navzgor in vstopijo v jajcevoda, kjer se najhitrejša semenčica sreča z jajčno celico. Le nekaj sto semenčicam uspe pot do maternice ter naprej v jajcevod. Da lahko najhitrejša semenčica prodre v jajčece, mora vsebovati vse potrebne encime, da predre zaščitno ovojnico jajčne celice in da pride do oploditve, združitve moškega in ženskega jedra, katerega vsak vsebuje 23 kromosomov. Novo nastala celica vsebuje 46 kromosomov in se imenuje zigota. Zgodila se je oploditev

Vse te prefinjene in zapletene mehanizme je narava vgradila v človeško telo in s tem omogočila biološko nadaljevanje človeštva.

 

 

Po oploditvi …

Naslednja dva do tri dni se oplojeno jajčece z delitvjo celic povečuje in pomika po jajcevodu proti maternici. Zdaj ga lahko imenujemo že zarodek (embrio). V maternici lahko prosto lebdi še 3 dni, nato pa se zunanje celice začnejo usmerjati proti steni maternice. Sluznica maternice, ki se je med tem pod vplivom ženskega hormona progesterona preobrazila v zarodku naklonjeno okolje, ga sprejme. Jajčece se ugnezdi v sluznico, celice, ki ga obdajajo pa skupaj z maternično sluznico tvorijo žilje in posteljico (placento). Temu rečemo zanositev (implantacija). Placenta izloča nosečnostni hormon (horionski gonadotropin), zaščitnik nosečnosti. Nosečnostni test temelji prav na določanju tega hormona v krvi ali urinu.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Kupi si test ali pojdi h ginekologu. Če je možno, sprašuješ? Veš kaj vse je možno na tem svetu?!
    Ali uporabljaj kondom ali pa možgane.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja