Kako postati najzlobnejša mama na svetu

Foto: Shutterstock

Vprašajte mene. Saj sem po mnenju svojih otrok najslabša in najzlobnejša mama na svetu. A ker me še niso zamenjali z nobeno drugo, lahko to vzamem kot kompliment.

Ko vidim v trgovini otroka, ki ima izbruh jeze, ker mama ne ustreže njegovim zahtevam, se pri sebi nasmehnem in v mislih čestitam mami, ker je res dobra mama. Verjamem, da njen otrok v tistem trenutku ni istega mnenja. Tudi moji niso bili. A vendar so to trenutku, ko moramo, kljub velikemu stresu, vzdržati in ne obupati. Čeprav otroci sedaj mislijo, da smo zlobne mame, nam bodo kasneje hvaležni.

Če pa še vedno dvomite vase in ne veste, kako postati najbolj zlobna mama, vam ponujamo nekaj načinov, s katerimi ne morete zgrešiti.

 • Otroke dajte zgodaj spat

Vsi dobro vemo, kako nujen in potreben je počitek za zdrav razvoj in tudi uspeh otroka. Zato dajte otroka spat ob primerni uri. Zelo verjetno se bo otrok upiral in se mu bo zdelo prezgodaj, ker on pa še seveda ni zaspan. A vztrajajte.

 • Ne dajte jim vsak dan sladice

Sladkarije prihranite za posebne priložnosti. Saj so vendar poslastica. Poleg tega boste prihranili pri obiskih zobozdravnika in zdravnika, ki bi lahko nastali zaradi pretiranega uživanja sladkarij.

 • Naj plačajo za to, kar si želijo

Če nekaj želiš, moraš za to plačati. Tako deluje odraslo življenje. Prav je, da otroke že sedaj naučimo, da imajo pripomočki, filmi, tekmovanja in tabori, v katerih uživajo, svojo ceno. Če bodo morali plačati vsaj del te cene, bodo to bolj cenili.

 • Ne pritožujte se za otroka

Če vam ni všeč otrokov učitelj, njegovo mesto v športni ekipi ali ura odhoda šolskega avtobusa, se izogibajte skušnjavi, da bi se pritoževali in želeli spreminjati stvari tako, da bodo otroku po volji. S tem ga oropate možnosti, da bi kar najbolje izkoristil težko situacijo. Večino svojega odraslega življenja se bo moral ukvarjati z vse prej kot idealnimi okoliščinami. Če ga tega ne boste učili že sedaj, ga pripravljate na neuspeh.

 • Naj delajo težke stvari

Ne vskočite vedno, ko postanejo stvari težke. Nič ne prinese večjega dviga samozavesti kot to, da vztrajajo in uspejo narediti nekaj, kar je težko.

 • Podarite jim uro

Za vašega otroka bo bolje, če se bo naučil upravljati s časom. Ne boste vedno zraven, da bi ga zbudili ali opomnili, da je čas za odhod.

 • Ni treba, da imajo vse novo in najboljše

Naučite otroke hvaležnosti in zadovoljstva s stvarmi, ki jih imajo. Naj se ne ubadajo s tem, kaj novega je prišlo na tržišče in kdo od prijateljev to že ima.

 • Naj občutijo izgubo

Če vaš otrok polomi igračo, je ne zamenjajte. Naučil se bo dragocene lekcije o skrbi za svoje stvari. Če pozabi narediti domačo nalogo, naj prevzame odgovornost za to in se sam zmeni z učiteljem.

Še ena “zlobni”, ampak izjemno zabavna mama, Jennifer Fulwiler je napisala knjigo Čudovite sanje. Branje za sprostitev, ki pa seže globoko.

Najdete jo v naši spletni knjigarni.

 • Imejte jih pod kontrolo

Ne dovolite, da gledajo oddaje ali igrajo igrice, ki so neprimerne za otroke, pa četudi to počnejo vsi njihovi prijatelji. Raje jim pomagajte ustvarjati pozitiven vrstniški pritisk.

 • Naj se opravičijo

Če otrok stori nekaj narobe, naj se sooči s posledicami in prevzame odgovornost. Ne podlezite izgovorom. Hkrati pa mu bodite tudi sami zgled prevzemanja odgovornosti.

 • Pazite na njihovo obnašanje

Že majhni otroci se lahko naučijo vljudnosti ter spoštljivega odnosa do drugega. Če jim bo to prišlo v navado, jim boste naredili veliko uslugo.

 • Naj delajo – brezplačno in prostovoljno

Ne glede na to, ali gre za pomoč babici na vrtu ali pri poučevanju mlajših otrok, naj prostovoljstvo postane del otrokovega življenja. Učite jih pogledati izven sebe in spoznati, da imajo tudi drugi potrebe in težave, včasih celo večje od njihovih.

Povzeto po www.familytoday.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja