Kako otroke obraniti pred bronhiolitisom?

Thumbnail

Bronhiolitis je vnetje najmanjših dihalnih poti. Je najpogostejša okužba spodnjih dihal pri otrocih do drugega leta starosti. Navadno ga povzročajo različni virusi.

Pri otrocih do osmega meseca starosti je najpogostejši povzročitelj respiratorni sincicijski virus, ki se pojavlja sezonsko, največkrat od novembra do marca. Poleg tega virusa pa lahko bronhiolitis povzročajo tudi drugi virusi, kot so rinovirus, adenovirus, bokavirus, virus influenze (gripe) in parainfluenze, metapnevmovirus in drugi.

Najpogosteje zbolijo najmlajši?

Otrok najprej zboli s prehladnimi znaki, po nekaj dneh pa lahko opazimo hitro in oteženo dihanje.Zbolevajo večinoma majhni otroci do treh let. Bolezen lahko poteka v zelo hudi klinični sliki pri dojenčkih do 6 meseca starosti, še posebej je lahko nevarna za majhne dojenčke do 2 mesecev starosti, nedonošene otroke (rojeni pred 28. tednom ali vsaj 30. tednom nosečnosti), otroke s prirojenimi pljučnimi in srčnimi boleznimi, otroke z nekaterimi imunskimi pomanjkljivostmi ter otroke z drugimi težkimi kroničnimi pljučnimi in mišičnimi boleznimi.

Kako se virus prenaša?

Virus se prenaša s kapljicami pri kašljanju, kihanju ter s slino bolnih. Prav tako se virus prenaša preko rok, na katerih so izločki dihal (slina, smrkelj), v katerih je virus.

Največkrat se otroci, ki so mlajši od enega leta, okužijo od bratcev, sestric ali drugih otrok in odraslih, ki imajo prehladne znake.

Potek bolezni

Ne glede na vrsto povzročitelja je klinična slika zelo podobna: otrok najprej zboli s prehladnimi znaki (izcedek iz nosu, lahko povišana telesna temperatura, kašelj, kihanje, vnetje žrela).

Po nekaj dneh pa lahko opazimo hitro in oteženo dihanje, kar je znak, da se je okužba razširila v spodnja dihala. Starši lahko, če dobro opazujejo, opazijo ugrezanje mehkih tkiv prsnega koša ter dihanje s pomočjo trebušnih mišic. Pojavi se lahko hropeče dihanje, piskanje.

Diagnoza bolezni

Diagnozo bronhiolitis postavimo na osnovi anamneze (podatkov, ki jih zdravniku povedo starši) in kliničnega pregleda, ki ga opravi zdravnik.

Otrok s prehladnimi znaki, ki je po nekaj dneh začel težko dihati in ima nad pljuči slišne poke in piske, ima najverjetneje bronhiolitis. Z brisom nosnega dela žrela lahko z mikrobiološkimi preiskavami dokažemo virusnega povzročitelja bolezni.

Zdravljenje

Pri zdravljenju otroku redno čistimo nos, mu dvignemo vzglavje, redno zračimo prostor in poskrbimo, da uživa dovolj tekočine.Zdravljenje je simptomatsko. Glede samega zdravljenja naj se starši posvetujejo z otrokovim izbranim pediatrom. Poskrbimo za redno čiščenje nosu s fiziološko raztopino, otroku dvignemo vzglavje, redno zračimo prostor, poskrbimo, da otrok uživa dovolj tekočine. Pri temperaturi nad 38,5 stopinje Celzija uporabljamo zdravila za zniževanje telesne temperature.

Starši lahko poskrbijo za izvajanje vlažnih inhalacij s fiziološko raztopino. Opazovati morajo, kako hitro otrok diha. Zdravnik ali medicinska sestra starše poučita, naj štejejo, koliko vdihov ima otrok v eni minuti v spanju, in tudi , kdaj se je potrebno ponovno oglasiti na pregled.

Kadar otrok zelo težko ali pa hitro diha (za približno polovico hitreje, kot kadar je zdrav) ali pa odklanja tekočino, ga je potrebno peljati k zdravniku. Ta s posebnim aparatom (pulzni oksimeter) preko kože na prstu izmeri, kakšna je vsebnost kisika v krvi. To je poleg hitrosti dihanja in hidracije najpomembnejši dejavnik, ob katerem se zdravnik v ambulanti odloči, ali bo otroka odpustil z natančnimi navodili v domačo oskrbo ali pa ga bo poslal v bolnišnico.

Kdaj je potrebno zdravljenje v bolnišnici?

Bolnišnično zdravljenje je potrebno pri otrocih, ki:

  1. nimajo zadostnega vnosa tekočine,
  2. težko dihajo (ugrezanje medrebrnih prostorov, dihanje s trebuščkom …)
  3. in hitro dihajo (frekvenca dihanja se meri v spanju, število vdihov na minuto pa se razlikuje glede na starostno skupino otrok; povišana frekvenca dihanja pomeni, da dojenček, ki je star manj ko 2 meseca diha s frekvenco več kot 60 vpihov/min; dojenček, ki je star 2 meseca do 1 leto več kot 50 vpihov/min; otrok, starejši od 1 leta več kot 40 vpihov/min)
  4. ali kadar je izmerjena saturacija s kisikom manj ali enako 92%.

Ker je bronhiolitis posledica virusne okužbe, zanj nimamo učinkovitega vzročnega zdravljenja. Otroku tudi v bolnišnici pomagamo s simptomatskim zdravljenjem: ob povišani telesni temperaturi nad 38,5 stopinje Celzija dajemo antipiretike, skrbimo za zadosten vnos tekočine, včasih tudi z dajanjem tekočine preko žile. Nos čistimo s fiziološko razotopino, čistimo zgornja dihala, ob pomanjkanju kisika v krvi dodajamo kisik v vdihanem zraku. Nekaterim pomagajo inhalacije bronhodilatatorja, novejše raziskave pa so pokazale zmeren učinek inhalacij 3% fiziološke raztopine, predvsem pri otrocih, pri katerih bronhodilatator ni učinkovit.

Ali lahko preprečimo nastanek bronhiolitisa?

Najučinkovitejša in najcenejša ukrepa za preprečevanje bronhiolitisa pri otroku sta izogibanje stika s prehlajenimi osebami in umivanje rok.Najučinkovitejša in najcenejša ukrepa za preprečevanje bronhiolitisa pri otroku sta izogibanje stika s prehlajenimi osebami in umivanje rok.

Kot pri vseh kapljičnih obolenjih ustrezno poskrbimo za zračenje prostorov, higiensko kašljanje (kašljamo v robček, ki ga kasneje odvržemo v koš), umivanje rok. Svetujemo, da se z majhnimi otroci ne zadržujete v prostorih, kjer je veliko ljudi (nakupovalna središča, predstave, praznovanja …). V kolikor imate doma novorojenčka, odsvetujemo obiske vsaj prva dva meseca otrokove starosti. Vedno pa velja pravilo, da naj k vam domov, še posebno, če imate dojenčka, hodijo samo zdravi.

Otroke, ki imajo povečano tveganje za pojav težke klinične slike, je potrebno še posebno varovati pred prehladnimi obolenji. Zato svetujemo, da starši starejše sorojence izpišejo iz vrtca vsaj v času, ko je nevarnost virusnih okužb največja. Najbolj ogroženim pa dajemo palivizumab, vendar ta deluje le proti enemu od mnogih virusov, ki lahko povzročijo bronhiolitis.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja