Kako na sveti večer blagoslavljamo pri nas doma

Thumbnail

Z možem izhajava iz družin, kjer ob božiču doma nismo skupaj pokadili in pokropili ali pa je to na hitro opravila mama sama.

Za ta družinski obred sva prvič slišala od drugih, bil nama je všeč, sva ga pa morala na najin način »izumiti« in vpeljati. In sva ga.

Zberemo se ob jaslicah

Vedno ga začnemo ob jaslicah zvečer, ko se vrnemo od otroške polnočnice. Nimamo prave kadilnice, smo pa že pred leti v neki trgovini našli zelo lep glinen lonček, ki je kot nalašč za to, da vanj vložimo žareče oglje, nanj pa nasujemo kadilo.

V najlepši kristalni kozarec natočimo za dober prst blagoslovljene vode in od smrečice urezano vejico pomočimo vanjo. Vse skupaj postavimo na ličen lesen podstavek zraven jaslic.

 

Ker je pri naši hiši kar nekaj glasbenikov, ob jaslicah najprej prepojemo vse božične pesmi, ki se jih spomnimo, potem pa začnemo z molitvijo. Navadno je to vsaj ena desetka. Nato pokadimo in pokropimo jaslice ter z blagoslovljeno vodo pokrižamo drug drugega.

Sobe, ena za drugo

Po tem prvem delu se vsa družina zbere v sprevod. Mož navadno drži v rokah našo kadilnico, otroci pa se izmenjujejo, kdo bo v kateri sobi kropil. Moja naloga je, da vsako sobo blagoslovim z besedami.

  • V dnevni sobi prosimo za to, da bi bili v njej blagoslovljeni z lepimi družinskimi pogovori, prijetnim preživljanjem skupnega časa, veliko dobrimi in navdihujočimi prebranimi knjigami. Prosim, da bi znali držati skupaj kot družina in da bi nam bilo drug z drugim lepo.
  • Kuhinja je prostor, kjer pripravljamo in uživamo skupne obroke. Prosimo za to, da bi nas skupna miza združevala. Prosimo za pametno in zdravo izbrano prehrano, mirne, blagoslovljene obroke in lepe pogovore med njimi.Za blagoslov doma se zbere vsa družina v sprevod. Mož navadno drži v rokah kadilnico, otroci pa se izmenjujejo, kdo bo v kateri sobi kropil. Moja naloga pa je, da vsako sobo blagoslovim z besedami.
  • Spalnica je pri nas prostor, ki je namenjen počitku in crkljanju. V njej prosimo za ubranost in ljubezen med nama z možem in za veselje ob jutrih, ko se nama še pridruži najmlajša. Na postelji v spalnici se pri nas velikokrat izpeljejo tudi kakšni pogovori na štiri oči. Prosimo tudi za blagoslov težjih stvari, ki prihajajo in jih tam rešujemo.
  • Otroške sobe so namenjene učenju, igranju, vadbi, pogovorom, druženju s prijatelji, klepetu in seveda spanju. Ob kajenju in kropljenju teh sob prosimo za blagoslov dela in počitka, ustvarjanja in druženja.
  • Kopalnica je prostor, kjer skrbimo za zunanjo podobo in higieno svojega telesa. Prosimo, da bi se v svoji koži dobro počutili, bili zdravi in sijoči. Pa da ne bi ostalo samo pri lepem in negovanem telesu. Prosimo za moč, da bi zmogli redno negovati in čistiti tudi svojo dušo.
  • Stranišče? Ja, tudi stranišče pokadimo. Je prostor, ki simbolizira vse, kar mora iz našega življenja, ker ni uporabno in je celo škodljivo.
  • Na hodniku se poslavljamo in se spet srečujemo. Tam sprejemamo obiske in se od njih poslavljamo. Prosimo za blagoslov vseh snidenj in sloves, ki se bodo tam odvijali. Prosimo za veselje vsakič, ko se kdo od nas vrne domov in za blagoslov, ki naj spremlja vsakega, ki odhaja skozi naša vrata.
  • Ker živimo v bloku, vedno, malo »naskrivaj«, pokadimo tudi stopnišče in vse naše sosedske odnose.

Še enkrat k jaslicam

Ob koncu obreda se spet zberemo ob jaslicah, molče ali ob pesmi, uživamo v miru, ki veje iz jaslic, občudujemo lepoto smrečice in rahlo meglico, ki jo je poleg vonja v stanovanju pustilo kadilo.

Kot bi v njej lebdela pravkar rojena Skrivnost … O, da bi se rodila tudi v naših srcih!

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja