Kako do svežega vonja kljub potenju?

Vir: Storyblocks

Poletje s seboj ne prinese samo več sonca in toplote, pač pa tudi več potenja in neprijetnega vonja, da ne rečem smrdečega vonja. Čeprav je to tema, o kateri neradi govorimo, pa smo verjetno vsi že doživeli, da smo kdaj smrdeli sami sebi. Seveda imamo na izbiro veliko različnih deodorantov, vendar pa marsikateri vsebujejo snovi, ki so škodljive in se je njihovi uporabi bolje izogniti. Zato se bom osredotočila na naravne in zdrave rešitve. 

Dieta

Na telesni vonj močno vpliva hrana, ki jo uživamo. Več »junk« hrane kot vnesemo v telo, slabši vonj bomo imeli. Zato že sama izbira prehrane močno vpliva na to, kako bomo dišali. Pomembno je tudi, da pijemo dovolj vode, da telo lahko izloči vse strupe iz telesa, hkrati pa je naš vonj ob dovoljšnjem pitju tudi veliko nežnejši. 

Rožmarinov hidrolat

Uravnava potenje in ugodno vpliva na telesni vonj. Vendar zna biti njegov vonj precej intenziven. Sama sem imela na trenutke občutek, da dišim kot pečenka. 

Soda bikarbona

Lahko jo s prsti nanesete pod pazduhe, kjer bo vpila znoj in nevtralizirala vonj. Vendar ni odveč pazljivost, saj soda pri nekaterih povzroči izpuščaje oz. rdečino, zato najprej poskusite le na majhnem delčku kože.

Kisli deodorant

Pri tistih, ki reagirajo na sodo, se boljše obnesejo kisli deodoranti, recimo razredčen limonin sok ali jabolčni kis. Lahko ga uporabite samostojno ali v kombinaciji z eteričnimi olji. 

Domači deodorant

Na spletu najdete ogromno receptov zanje. Večina vsebuje kombinacijo sode bikarbone, kokosovega in/ali karitejevega masla in različnih izvlečkov zelišč. 

Tudi tu bodite pozorni, saj pri nekaterih soda povzroča draženje kože, prav tako pa lahko kožo dražijo različna eterična olja. Preizkusite, kaj ustreza vaši koži. Velikokrat zadošča že, da zmanjšate količino sode v deodorantu ali pa jo preprosto izpustite. 

Kaj če naravni deodorant ne deluje?

Tudi to se zgodi. Zgodilo se je tudi meni. Prepričana sem bila, da pač ne deluje. Pa sem se iz drugih razlogov odločila za razstrupljanje telesa in iz prehrane izločila sladkor ter gluten. Ko se je telo prečistilo, je tudi neprijeten vonj izginil. Včasih je problem tudi, da so pod pazduho še ostanki sestavin iz deodorantov, ki ste jih predhodno uporabljali. Dokler se telo ne očisti teh sestavin, bo neprijeten vonj ostajal kljub različnim deodorantom. Tega se je dobro zavedati, saj neprijeten vonj preprosto kliče po očiščenju telesa. 

Sama sedaj z veseljem uporabljam naravne deodorante. Z njimi sem zelo zadovoljna. Prijetno dišijo po naravnih vonjih zelišč, koža je prijetno mehka, kljub potenju ne zaznavam neprijetnega vonja in deodoranta mi dejansko niti ni več potrebno vsakodnevno uporabljati. 

Komentarji

 1. Nekoč so ljudje po malem vsi smrdeli, saj ni bilo ne tople vode, ne kopalnic, ne deodorantov. Če ne drugega, so smrdeli “po štali” in nad tem se ni nihče zgražal.
  Danes živimo v “čistunski” družbi. Obsedeni smo s preoblačenjem, s tuširanjem in s pranjem čistih cunj. Bog ne daj, da kdo malo zaudarja po potu. Ampak vse je naravno. Normalno je, da človek, ko je pod stresom, v stiski, izloča smrdljiv znoj. Najbrž ga noben deodorant ne more preprečiti!
  Sama imam alergijo na deodorante. Pomagam si z limoninim sokom in ne boste verjeli, pomaga tudi moška vodica po britju (kolonjska voda). Prepreči neprijeten vonj!

  1. Natalija…? Žal ne drži, da se ni nihče zgražal. Še kako so se! Kmetje so bili še do pred kratkim stigmatizirani ravno zaradi vonja. Pa tudi danes smo prisiljeni dolgo preživeti tesno skupaj z različnimi ljudmi. Vonj je že vsakemu lasten in naraven a ravno ta nas tudi ločuje. Navadno si izberemo takega partnerja (vsaj naj bi si ga), da nam ustreza po vonju. Jaz obožujem vonj moje drage in doma nikoli ne uporablja kemičnih deodorantov in dišav. Ampak ko pa ljudje gremo k drugim ljudem je pa pač nujno, da smo do njih nevtralni. Da jim ne vsiljujemo svojega vonja. Včasih teh stikov ni bilo. Na kmetiji je bilo povsem mogoče “smrdeti” po štali in nisi nikogar motil, ker tudi pri spravilu nismo bili nagneteni skupaj, kot danes v vročih zaprtih prostorih (avtobusi, v službe, trgovine, …).

   Pravite, da je normalno da “izloča smrdljiv znoj”? Znoj je BREZ vonja! Smrdljiv postane čez čas, ko se začne razkrajati. Morda bo komu nenavadno, toda enake bakterije (brevibacterium), ki obožujejo sol našega potu, so tudi odgovorne za značilen vonj sirov. Zato nam noge lahko “dišijo” enako kot “ementaler”. In obratno. Ampak svež pot je brez vonja in okusa. Pač zelo nasičena fiziološka raztopina.

   “Najbrž ga noben deodorant ne more preprečiti!” Ne drži. Določeni deodoranti preprečujejo izločanje potu (niso priporočljivi za dolgotrajno rabo), večina pa zgolj “konzervira” naš pot, da le-ta ne razpade. In hkrati še vsebujejo parfum. Najboljši deodorant je navadno milo, pa je moj moto. Ampak mora biti pogosto uporabljen. Za “generalno” pa vsake toliko časa v savno, da se stopi še tisti zastarani loj. Edini dober način kako izgubiti vonj po štali. 🙂

   “ne boste verjeli, pomaga tudi moška vodica po britju” – res, kdo bi si misli. Zanimivo je, da je nekdo alergičen na deodorante, ni pa na parfume na alkoholni bazi. Vsekakor je mazanje s kolonjsko vodo pod pazduho neumno početje. Tudi na sploh je za obraz po britju boljša dobra vlažilna krema, kot pa alkohol, ki zgolj uničuje kožo.

   1. Jaz se tudi strinjam z Natalijo, da “obstaja” tudi pot, ki zelo smrdi – ki se izloči, ko sem nervozna. In vonj tega potu ne sperem z milom in vodo dovolj dobro. Kot da je to nek varovalni mehanizem tako kot pri dihurju. Za tak smrad pa obstaja drugačnejša “žajfca” – en del pepela, en del zemlje zmešaš skupaj, dodaš malo vode, da nastane taka pasta in to uporabiš namesto mila. Potegne ven vse vonjave .

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja