Kaj storiti ob vročinskih krčih?

Thumbnail

Vročinski krči so krči pri otrocih med vročinskim obolenjem brez kakega opredeljenega vzroka. Po svojem izvoru in delovanju so podobni epileptičnim napadom.

Vročinski krči se pojavljajo le pri otrocih med 6. mesecem in 6. letom starosti.Vročinski krči so krči pri otrocih med vročinskim obolenjem brez znakov okužbe osrednjega živčevja ali drugega opredeljenega vzroka. Običajno se vročinski krči pojavijo na začetku bolezni ob poraščanju telesne temperature (običajno nad 38,5 stopinje Celzija). Po mehanizmu nastanka pa tudi po klinični sliki so vročinski krči zelo podobni epileptičnim napadom.

Kdo zboli?

Vročinski krči se pojavljajo le pri otrocih med 6. mesecem starosti pa vse do dopolnjenega 6. leta. Le izjemoma se zgodijo kakšen mesec prej ali kasneje. Najpogosteje se pojavljajo med 18. in 22. mesecem.

Dejavniki tveganja

Obiskovanje vrtca se šteje kot dejavnik tveganja zaradi pogostejših okužb, ki jih imajo ti otroci.Dejavniki tveganja, ki povečajo nevarnost za pojav vročinskih krčev, so družinska obremenjenost (sorodnik v prvem ali drugem kolenu, ki je imel vročinske krče), podaljšano bivanje v bolnišnici ob rojstvu, počasnejši razvoj in obiskovanje vrtca. Obiskovanje vrtca se šteje kot dejavnik tveganja zaradi pogostejših okužb, ki jih imajo ti otroci.

Če ima otrok dva neodvisna dejavnika, je verjetnost za pojav vročinskih krčev 30-odstotna.

Oblika vročinskih krčev

Najpogostejša oblika so enostavni vročinski krči. Ti zajemajo 90 odstotkov primerov. Pri tej obliki krčev epizoda traja manj kot 15 min (običajno manj kot 5 minut). Pojavljajo se pri povišani telesni temperaturi in so generalizirani (simetrične spremembe mišične moči po vseh udih, simetrično tresenje telesa). Pred in po napadu otrok nima nobenih nevroloških izpadov ali posledic.

Kompleksni (zapleteni) vročinski krči trajajo dlje kot 15 minut. Lahko se pojavijo tudi v stanju brez povišane telesne temperature. Včasih se pojavljajo žariščno, lahko pa se ponovijo v 24 urah od prvega napada. V nekaterih primerih prehodno (24 – 72 ur) povzročajo tudi nevrološke izpade.

Klinična slika vročinskih krčev

Kratkotrajni vročinski krči za otroka niso nevarni in ne puščajo posledic za otrokovo zdravje.Najpogostejši so tonično-klonični napadi. Običajno vročinski krči nastanejo na začetku vročinskega obolenja. Pojavijo se ob hitrem porastu telesne temperature. V času tonične faze je običajno prisoten jok, izguba zavesti, otrdelost telesa, inkontinenca za blato in urin, prenehanja dihanja.

Sledi klonična faza, ki obsega ponavljajoče ritmične trzljaje udov in obraza. Pri kompleksnih krčih so trzljaji samo po eni strani telesa. Klonični fazi sledi kratkotrajna zmedenost ali t. i. poiktični spanec.

Na splošno je prognoza vročinskih krčev dobra. Otroci z znanimi enostavnimi vročinskimi krči nimajo povečanega tveganja za kasnejši razvoj epilepsije. Kratkotrajni vročinski krči za otroka niso nevarni in ne puščajo posledic za otrokovo zdravje.

Ukrepanje ob pojavu vročinskih krčev

Otroka, ki ima vročinski krč, položimo na ravno trdo podlago in ga obrnemo na bok, v položaj za nezavestnega. S tem načinom preprečimo, da bi otroku jezik zdrsnil nazaj in onemogočil dihanje. Iz njegove okolice tudi odstranimo vse ostre predmete. V usta in med zobe otroku ne dajemo ničesar. Otroka med vročinskim krčem nikoli ne zapustimo. Skrbno ga opazujemo. Pravočasno pokličemo nujno medicinsko pomoč.

Otroka z vročinskim krčem obrnemo na bok in iz njegove okolice odstranimo vse ostre predmete.V kolikor je mogoče, naj opazovalec, ki je ob otroku, zapiše potek dogodka – čas pričetka, trajanje, posebnosti, merjenje povišane telesne temperature, kdaj je otrok nazadnje dobil antipiretik. Vsakega otroka z vročinskim krčem mora pogledati pediater, ki opredeli vzrok povišane telesna temperature.

V primeru, da vročinski krč pri otroku ne mine v 2 minutah, otroku apliciramo zdravilo za preprečevanje krčev.

Preprečevanje vročinskih krčev

Vročinske krče učinkovito preprečimo le, če pri otroku, ki je dovzeten za razvoj vročinskih krčev, preprečimo možnost okužbe in s tem razvoj povišane telesne temperature. Otrokom z znanimi vročinskimi krči naj se povišana telesna temperatura začne zniževati, že ko telesna temperatura naraste nad 38,0 stopinje Celzija.

Otrokom, pri katerih se vročinski krči ponavljajo, se predpiše sredstvo za preprečevanje krčev, ki ga imajo starši doma in ga otroku daje v primeru ponovnega pojava vročinskega krča, ki bi trajal več kot 2 minuti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja