Kaj imata skupnega kranjska klobasa in krvodajalstvo?

Foto: Jon Kanjir

Vsak otrok se z iskrico v očeh že v zgodnjem otroštvu razveseli vsakega daru. Tudi starejši tu in tam prejmemo kakšen dar. In koliko nam pomeni! Kolikokrat pa mi darujemo? Darila otrokom, prostovoljne prispevke za uboge po Sloveniji in svetu, morda sosedom kakšno sadiko solate ali paradižnika? In tako je prav! S tem lahko sočloveku polepšamo dan. Kaj pa, če bi mu lahko rešili življenje? Prav zares. Morda ne tako kot v filmih, ko s svojim truplom hrabri junaki prestrežejo ubijalsko kroglo, a vseeno lahko na prav poseben plemenit način rešujemo življenja. Občutek pa je podoben, obljubim. 😉

Od strahu do odločitve

V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri, hkrati pa zaloge krvi sproti kopnijo in so velikokrat na meji nezadovoljive količine.

Nikoli nisem maral kakršnihkoli igel. Že tiste za cepljenje ali odvzem vzorca krvi so bile zame strašljive. Med tem pa sem opazoval brata, ki je vsake tri mesece skoraj z navdušenjem razlagal, da je spet daroval kri. Takrat še nisem razumel, kako lahko to dela z veseljem. Morda sem bolj razumel darovanje po vzoru Kristusa, ki se je s svojim trpljenjem daroval za nas, torej tudi posamezniki se za darovanje odločijo, da prenesejo nekaj bolečine za dobrobit drugih.

Vedno, ko je brat daroval kri, mi je domov prinesel kranjsko klobaso. Uf, te so mi pa res všeč, a običajno sem jih pojedel z mero krivde, saj sem se zavedal, da, ko bom izpolnil pogoje za krvodajalca, se za to verjetno ne bom zmogel odločiti. Nekaj klobas kasneje sem se odločil, da grem pogledati na spletno stran, kjer so objavljeni vsi podatki o krvodajalstvu, postopku odvzema krvi, zalogah krvi ipd.

Dejstvo, da v Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri, me je šokiralo. Hkrati pa zaloge krvi sproti kopnijo in so velikokrat na meji nezadovoljive količine. Vse to je spodbudilo mojo odločitev, da želim pomagati.

Pomoč sočloveku, ki ne boli in nič ne stane

Poklical sem prijateljico z idejo, da bi skupaj darovala. Hitro se je tudi ona odločila, takoj zatem pa sva se za odvzem krvi prijavila v najbližji transfuzijski center. Pred dnevom odvzema sva oba zaradi strahu, da bi šlo kaj narobe, pila veliko vode. Odvzem pa je nasprotno pričakovanjem potekal zares enostavno in prijetno. Prijazno osebje, ki je že ob prihodu s svojo toplino odgnalo ves strah in nelagodje, je botrovalo k pozitivni izkušnji.

Občutek pomoči, ki sledi po darovanju krvi, je zares junaški. Čeprav nisem prestregel krogle, sem nekomu pomagal. In to bom lahko kmalu storil ponovno. Neopisljivo prijetna čustva so najboljše plačilo za darovanih teh nekaj minut in pol litra krvi. Od takrat naprej redno darujem kri. Vsake tri mesece po darovanju pokličem v transfuzijski center in se naročim na odvzem. S prijaznim gospodom, ki vedno toplo in z nasmehom na obrazu sprejema krvodajalce, sva postala prava prijatelja. Zares cenim te pozitivne izkušnje in vse ljudi, ki jih v tem okolju srečam, saj se zavedam, da smo vsi tam z istim namenom – pomagati sočloveku.

Danes obeležujemo Dan slovenskega krvodajalstva. V iniciativi Daruj energijo za življenje zato danes še posebej spodbujajo k odločitvi za darovanje krvi. Letos še dodatno k darovanju vabijo mlade. Epidemija se namreč umirja, potrebe po krvi pa se večajo z vračanjem programov zdravljenja, kjer potrebujejo kri. Za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujejo do 400 krvodajalcev. Pridružite se krvodajalcem tudi vi in pomagajte reševati življenja! #darujkri

Komentarji

 1. Dragi iskreni.net,vaši nekateri članki so na ravni Lady ali ostalega balasta v družbi. Ta je med njimi.
  Da nekdo piše o kranjskih klobasah in krvodajalstvu. Poznam nekatere ko grejo kri darovat,da so fraj in da dobijo klobaso.
  Res kam smo prišli.

  Iz vidika zdravja bi pa lahko v zdravstvu ponudili bolj uravnotežen,zdrav obrok.
  Kranjska klobasa je pasterizirana mesnina,iz svinjskega mesa,z veliko soli tako da res ne moremo govoriti o zdravju.
  Imam več izkušenj ko sem morala biti v bolnici (operacija slepiča,izvenmaternicna nosečnost,spontani splav,rojstvo sina,operacije scitnice) in sem bila kar začudena,kaj vse se dobi v bolnici za jest,veliko pakiranih stvari,bela moka,itd. Nisem izbirčna ampak res poudarjamo zdravo prehrano in v zdravstvu bi morali najprej na to misliti.

  Pa še o tem ko pišete,da epidemije korone ni več in da potrebe po krvi naraščajo. Kaj to pomeni? A prej pa ni bilo potreb po krvi? Seveda če so bili vsi programi okrnjeni,ustavljeni, psihoza okrog korone nepojmljiva. Se pct so ukinili pri darovanju krvi ker marsikdo ne bi daroval krvi zaradi tega.

 2. Ko ti vzamejo kri, se počutiš “švoh”. Vsaj večina. Potrebuješ pojesti nekaj močnega, kar te nasiti. Kranjska klobasa je okusna, večini ljudem je všeč, nasiti te in ti da moč. Ja, se je za vprašat, kaj sploh je še danes zdravo. Edino zelenjava, ki ti zraste na vrtu in še to je vprašljivo. Ampak ne moreš dati ljudem, ki dajo kri, skledo solato ali radiča. Tudi zato ne, ker ne jedo vsi zelenjave.
  Barbara, predlagaj, kakšen bi bil dober obrok za krvodajalce. Morda imaš prav in bi uvedli kakšno spremembo, da ne bi ostajali pri kranjski klobasi, morda kakšna ocvrta jajca, sir, skuto z zelišči, grško solato, goveji zrezek, mrzlo pašto, košček čokolade. Ljudje smo različni in imamo različen okus in različne potrebe.
  Še moja izkušnja s krvodajalstvom. Samo enkrat sem darovala kri, vsakič naslednjič, ko sem prišla, pa mi je niso vzeli. Enkrat sem bila malo prehlajena, drugič je bilo prehitro po porodu, potem sem bila slabokrvna, nazadnje pa so mi po nesreči preluknjali žilo in spomnim se, da sem imela modrico zelo dolgo…
  Čestitke in zahvala vsem krvodajalcem, ki darujejo kri. Hvala za to humano dejanje.

 3. Natalija,absolutno je treba po odvzemu krvi nekaj “mocnega” pojesti ampak to polnovredno,zdravo hrano -torej ob odvzemu krvi je treba uživati tudi železo. Ogromno je povedanega in napisanega o tem,kaj je zdravo. Od avokada,ki ima zdrave maščobe,so ovsene,ajdove kaše,polnovrednih žitaric,stročnic. Vsaka bolje založena trgovina,tudi specializirana ima na voljo veliko izdelkov. Ampak za svoje zdravje se je treba potruditi.
  Če se pa sprašujemo o smiselnosti kaj je zdravo,uravnoteženo,potem je pa itak vseeno,kaj jemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja