10 stvari, ki bi jih naredila drugače, če bi lahko šla nazaj …

Vir: Shutterstock

V starševski vlogi je nemogoče biti popoln, napake so neizogibne in kasneje marsikaj obžalujemo. Neka mamica pa je v pomoč drugim zapisala, kaj bi ob novi priložnosti naredila drugače …

Kot starši včasih stvari jemljemo malce preveč dramatično – tudi ko gre za doživljanje krivde in obžalovanja za stvari, ki smo jih ali jih nismo naredili. A kaj ko so za nazaj stvari toliko bolj jasne kot pa v tistem trentku, ko moraš sprejeti odločitev. Najdragocenejše, kar lahko v taki situaciji naredimo, je to, da napake sprejmemo, se iz njih nekaj naučimo za naprej in morda s spoznanji pomagamo tudi drugim.

Jenny Wong ima sicer samo enega otroka, a je že na podlagi te izkušnje sklenila, da če ponovno zanosi in dobi novo priložnost, bo nekatere stvari zastavila drugače. Katere?

1. Več bi se igrala!

Svoj strah pred tem, da se moj otrok nikoli ne bo znal zaigrati sam, bi vrgla skozi okno in se mu večkrat pridružila ter se skupaj zabavala,
Šla bi z njim na tla in se valjala med plišastimi živalmi, gradila bi trdnjave v dnevni sobi in verjemite mi, da nikoli ne bi zamudila povabila na čajanko. Nič ni pomembnejšega, bolj dragocenega in časovno omejenega kot čas, ko se lahko igrate s svojimi otroki.

2. Vzela bi si čas za popoldanski počitek

Težko rečem, na kateri točki je otrokov popoldanski počitek zame postal čas, ko tečeš naokrog, da bi naredil vse. Kar vtihotapil se je moje življenje in nisem imela priložnosti, da bi ga zaustavila. Konec tega!

Sedaj bi izkoristila te male popoldanske sieste tudi zato, da bi zagotovila, da imajo moji otroci dovolj spočito mamo.

3. Ne bi se sekirala zaradi packarije, ampak bi se ji prepustila

Slikanje s prsti? Seveda! Potičke iz blata – zakaj pa ne! Skaknje po lužah – juhuhu! Naj bodo otroci umazani, naj bom sama umazana in ob tem niti slučajno ne bom pomislila na drgnjenje in pranje oblačil … verjetno.

4. Prosila bi za pomoč in jo sprejela, če bi mi bila ponujena

Kot novopečena mama sem hotela vsem dokazati, da zmorem vse, tako kot to zmorejo velika dekleta. Mislila sem, da bi bilo to, da spustim še druge na to svoje starševsko popotovanje, znak šibkosti in da bi dajalo vtis, da ne vem najbolje, kaj delam (in, če sem iskrena, v resnici nisem vedela!).

Tokrat bi bilo povsem drugače!

Če bi mi nekdo ponudil, da poprime otroka, da mi pomije posodo, da popazi otroke zvečer, bi v trenutku vse izpustila iz rok in izginila skozi vrata, še preden bi se tisti zavedel, kaj ga je doletelo.

5. Vzela bi si čas zase

Pa naj gre za kavo s prijateljicami ali večer zunaj z možem, sedaj bi si vzela čas za to, da bi se spomnila, da nisem samo mama. Tako zlahka se izgubiš v tej svoji novi identiteti, da čisto pozabiš, kdo si nekoč sploh bil … Tega ničem več izgubiti.

6. Manj igrač in napravic

Verjetno je večina staršev že doživela trenutek, ko tako skrbno izbereš “popolno” darilo za svojega malega otroka, on pa se že 3 minute kasneje ves srečen igra … s škatlo. Otroci imajo res neverjetno domišljijo in to bi morali negovati, namesto, da jo izganjamo iz njih z nepotrebnimi igračami in elektronskimi napravami.

Škatla, nekaj nogavic in ogledalo … to bi bile najljubše igrače mojega otroka in jaz bi se mu z veseljem pridružila pri tej zabavi.

7. Več časa za družinske počitnice

Poskrbela bi za to, da bi si vzeli čas za družinske počitnice vsaj enkrat letno. Priložnost za to, da gremo proč od vsakodnevne rutine in spet na novo zares spoznamo drug drugega. Skupaj bi hodili v parke, kampirali, šli na morje … Najbolje, da kar začnem načrtovati!

8. Posnela bi več simpatičnih fotografij

Ne vem, kako izgledajo albumi drugih, ampak v naših je čisto premalo tisti simpatičnih posnetkov malega.

Preveč časa sem posvetila temu, da sem mu govorila “Nasmehni se, ker slikam!”, in premalo časa temu, da bi preprosto ujela spontane trenutke resničnega življenja – in ravno te trenutke najbolje pogrešaš, ko otrok odraste.

9. Kupovala bi rabljene ali sprejela že nošene obleke

Konec sprehajanja po otroških butikih in kupovanja “takooooo ljubkih” oblačilc. Kar nekaj časa sem rabila, da sem ugotovila, da lahko v lokalni trgovini z rabljenimi oblačili najdem čisto dovolj kakovostna oblačila za majhno ceno in to je več kot dovolj, saj jih bo otrok tako ali tako prerastel v dnevu in pol.

10. Več poljubčkov in objemov

Objemov in poljubov ni nikoli dovolj. Moram še karkoli dodati?

Če ste noseči ali se pripravljate na novo priložnost v starševstvu in ste se prepoznali v kateri od stvari s seznama – poskusite, izkoristite novo priložnost! Nikoli ni prepozno, da se začneš igrati, packati, loviti tiste dragocene trenutke in mimogrede stisniti poljubček.

Če nove priložnosti ne bo več, pa je dobra novica tudi to, da je prav vsaka minuta našega starševstva priložnost, da kako stvar spremenimo in zastavimo drugače!

Kaj pa bi vi s svojimi sedanjimi starševskimi izkušnjami naredili drugače, kot ste? Kaj bi svetovali sebi in drugim?

Vir: voicebooks.com
Prevod: Mica Škoberne

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja