Kaj bi morala vsaka ženska vedeti o kontracepciji?

Thumbnail

Vse metode kontracepcije si prizadevajo omogočiti spolnost brez možnosti zanositve. Tak način podpira spolne odnose v zvezah, ki niso dovolj zrele.

Uporaba kontracepcije je kot namerno nezdravo prehranjevanje, kot uživanje hrane samo za zadovoljitev užitka. Tako kot enolična hrana uničuje telo, kontracepcija uničuje odnose.

Tabletke

Kontracepcijske tabletke so sestavljene iz kombinacije dveh umetnih hormonov: estrogena in progestina. Delujejo tako, da zavirajo ovulacijo, ovirajo prodiranje semenčic in spremenijo sluznico maternice tako, da če ženska slučajno zanosi, to povzroči zgodnji splav.

Etični pomisleki: Ocenjuje se, da bodo spolno aktivne ženske v roku enega leta uporabe kontracepcijskih tabletk, doživele vsaj en zgodnji splav.

Neželeni učinki: Kontracepcijske tabletke za 40% povečajo nevarnost raka na dojkah, če jih ženska jemlje še pred rojstvom prvega otroka. To tveganje se poveča na 70%, če tabletke uporablja štiri ali več let pred rojstvom prvega otroka. Drugi neželeni učinki so: visok krvni tlak, krvni strdki, možganska kap, srčni infarkt, depresija, pridobivanje telesne teže, in migrene. Diabetiki, ki jemljejo kontracepcijske tablete, imajo lahko povečan nivo sladkorja v krvi. Nekaterim ženskam se po prenehanju jemanja tabletk ciklus ne povrne še leto ali dlje. Čeprav tabletke zmanjšajo nevarnost raka na jajčnikih in maternici, pa povečajo tveganje za raka na dojkah, jetrih in materničnem vratu. Najmanj 3 študije pa so pokazale, da se ženska lažje okuži z virusom HIV, če jemlje tabletke.

Hormonske injekcije in vsadki

Dolgo delujoči hormon progestin se injicira v mišico vsake tri mesece ali aplicira pod kožo kot podkožni vsadek, kjer ostane do 5 let. Deluje tako, da zavira ovulacijo, prodiranje semenčic in spremeni sluznico maternice, da se jajčece ne more ugnezditi.

Etični pomisleki: S spremembo sluznice maternice lahko povzroči zgodnjo prekinitev nosečnosti, če pride do zanositve. Ženske, ki uporabljajo to vrsto kontracepcije, imajo v več kot 40% ciklusov ovulacijo, zato bodo tekom enega leta izkusile vsaj en zgodnji splav.

Neželeni učinki: Ženske, ki to obliko kontracepcije uporabljajo dve ali več let pred starostjo 25 let, imajo za 190% večje tveganje za razvoj raka na dojkah. Poleg tega se jim zmanjša kostna gostota in poslabša raven holesterola. Ženske, ki so prejemale progestinske injekcije v obdobje najmanj petih let, imajo 430% večje tveganje za razvoj raka na materničnem vratu. Številne študije so pokazale, da imajo ženske, ki prejemajo injekcije progestina, tudi do 240% večje tveganje, da se okužijo z virusom HIV, če je njihov partner okužen. Ženske se pritožujejo tudi nas nerednimi krvavitvami, brazgotinami, bolečinami v mišicah in glavoboli.

Drugi hormonski kontraceptivi

Sem sodijo obliži, mesečne injekcije, tabletke po odnosu, vaginalni obročki, maternični vložki in podobno. Večina teh je še precej novih, zato so tudi njihovi stranski učinki še bolj slabo raziskani. Vsebujejo iste učinkovine kot tabletke, zato se pričakuje tudi enake učinke. Vsi hormonski kontraceptivi lahko povzročijo tudi nenamerno podaljšanje obdobja neplodnosti, po prenehanju njihove uporabe.

Kondom in diafragma

Pri kondomu lahko v 10-30% pride do »napake« zaradi pretrganja ali zdrsa kondoma med samim spolnim odnosom, poškodb med proizvodnjo, transportom ali shranjevanjem na zelo vročem ali hladnem prostoru.

Neželeni učinki: Kondom ni 100% zaščita pred prenosom virusa HIV (pore v kondomu so do 50-krat večje od virusa).

Diafragma je barierna metoda kontracepcije, tako da teoretično ne povzroča zgodnjih splavov. Vsaj ena študija je pokazala, da imajo ženske, ki kot kontracepcijo uporabljajo diafragmo, kondom ali prekinjen spolni odnos, za 137% večje tveganje za razvoj preeklamsije. Predvidevajo, da ima izpostavljenost moški spermi zaščitno vlogo pred preeklampsijo.

Spermicidi

Spermicidi so sredstva, ki uničijo semenčice. Toksični šok sindrom povezujejo tudi z uporabo spermicidov. Pri parih, ki so v ciklusu, v katerem je prišlo do zanositve, uporabljali spermicide, je dvakrat večja verjetnost, da bo prišlo do splava ali da bo imel otrok prirojeno okvaro.

Maternični vložek

Izdelan je iz trde plastike v obliki črke T in je prevlečen z bakrom (opomba: obstaja tudi maternični vložek, prevlečen s hormonom progestagenom, ki deluje podobno kot ostala hormonska kontracepcija). Zdravnik ga vstavi v maternico ženske. Deluje tako, da draži sluznico maternice in ovira gibanje spermijev.

Etični pomisleki: Če pride do oploditve, maternični vložek prepreči vgnezdenje jajčeca, bakreni ioni uničijo zarodek, lahko pa pride tudi do imunskega odziva, kar povzroči zgodnji splav.

Neželeni učinki: Ti vključujejo predrtje maternice, ki lahko privedejo do histerektomije in okužb v medenici in jajčnikih. Uporaba vseh materničnih vložkov je povezana z večjo incidenco vnetij v medenici in izven maternične nosečnosti. Ženske, ki so uporabljale maternični vložek tri ali več let, imajo dvakrat večje tveganje za izven maternično nosečnost kot ženske, ki ga niso nikoli uporabljale. Tveganje za izven maternično nosečnost ostane povišano še več let po odstranitvi vložka. Izven maternična nosečnost pa je glavni vzrok smrti nosečnic. Maternični vložek lahko povzroči tudi bolečine v hrbtu, krče, boleče spolne odnose, boleče menstruacije in neplodnost.

Sterilizacija

Kirurška sterilizacija povzroči trajno neplodnost z zaprtjem jajcevodov pri ženski in vazektomijo -prekinitvijo semenovodov pri moškem.

Neželeni učinki: Zavezanje jajcevodov vedno ne prepreči zanositve. Če do oploditve pride, je veliko večja verjetnost za izven maternično nosečnost. Poleg tega lahko pride do zapletov zaradi anestezije ali operacije. Zapleti vključujejo preluknjanje mehurja, krvavitev, in tudi srčni zastoj zaradi napolnjenosti trebušne votline z ogljikovim dioksidom. Nekatere ženske izkusijo prekinjajočo vaginalno krvavitev, povezano s hudimi krči v spodnjem delu trebuha. Zavezanju jajcevodov pogosto sledi globoko obžalovanje, omejena intimnosti, nižji libido in večje tveganje za histerektomijo.

Približno 50% moških, ki opravi vazektomijo, bo razvilo protitelesa proti semenčicam. Njihovo telo bo lastne semenčice prepoznalo kot tujek. To pa lahko vodi v višjo incidenco avtoimunskih bolezni. Številne študije so pokazale, da ima moški, ki se odloči za vazektomijo, večje tveganje za razvoj raka na prostati, še zlasti 15-20 let po opravljeni vazektomiji.

Pametna izbira

Najboljša izbira pred poroko je vzdržnost. Koristi takšne odločitve vključujejo večje samospoštovanje, svobodo brez tveganja za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi in z 0% možnostjo za nenačrtovano nosečnost. Znotraj zakonske zveze pa odprtost za življenje prinaša posebne zdravstvene koristi. Vsak dodatni otrok pri materi zmanjša tveganje raka na dojkah, nekaterih vrst raka na maternici in jajčnikih.

Naravno načrtovanje družine

Naravno načrtovanje družine (NND) je povsem naravna metoda, s katero lahko pari nadzirajo svojo plodnost. Z opazovanjem znakov plodnosti ženska določi plodne in neplodne dni. Svetovna zdravstvena organizacija je izvedla več obsežnih raziskav, ki so pokazale, da ob uporabi naravnih metod pride v 0,3 do 3% do neželenih nosečnosti, kar je povsem enako kot pri uporabi ostalih metod kontracepcije z izjemo sterilizacije.

Uporaba NND-ja je skoraj povsem brezplačna (edini strošek je nakup termometra) in v nasprotju z ostalimi metodami nič ne poveča tveganja za nastanek raka. Pri parih, ki uporabljajo NND, opažajo tudi veliko manjšo stopnjo ločitev – 0,5% v primerjavi s povprečno stopnjo, ki je skoraj 50%.

Vir: Chris Kahlenborn, What a Woman Should Know about Birth Control

Komentarji

 1. Vse pohvale za članek. Prvič berem o kontracepciji, da so upoštevane vse možnosti in predvsem posledica. Tale primerjava z prehranjevanjem pa je sploh zakon.

 2. Tudi meni je všeč članek, vendar pa nisem pristaš NND za široko uporabo, ker žal moški ne znajo počakati in agresivno terjajo svoje zakonske pravice, pa če je to še tako destruktivno za družino. Tako da se mi zdi – bolje stranski učinki zanesljive kontracepcije kot trpinčene nosečnice in otroci.

  1. citiram:”ker žal moški ne znajo počakati in agresivno terjajo svoje zakonske pravice,pa če je to še tako destruktivno za družino.”
   Tudi ženske imajo možnost izbire moškega – ali se da z njim komunicirati,dogovarjati, poskuša razumeti,kakšne navade,želje, cilje ima – zato pa imamo ljudje razum in svobodno voljo! Nobeni ni treba pobrat prvega tipa ki ji pride nasprot!-pamet v glavo,nismo zmeraj sam tipi vsega krivi.

   Lep pozdrav.

   1. Čudovito se mi zdi, da ste tudi takšni moški, ki znate počakati, razumeti in se prilagoditi ženski. Žal pa ste po mojem zadnjem štetju v prepričljivi manjšini. 😛
    In še nekaj: tudi ženske niso krive za to, da je njihov partner butelj. Zelo pogosto se namreč dogaja, da razumevajoči in ljubeči moški po poroki pokaže osupljivo drugačen obraz.

 3. Citiram: “žal moški ne znajo počakati in agresivno terjajo svoje zakonske pravice…” Hmmm, sicer sem želela komentirati članek in NND, toda napisano mi ne zveni dobro!

 4. pametna izbira

  Sevea enake koristi za žensko prinaša tudi vsak drugače rojen otrok. Tveganje za okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi pa je 1. odvisno od preteklosti obeh partnerjev (oba sta morala biti vzdržna ves čas do odločitve za spolne odnose) sočasno pa je potrebno zavedanje da nekatere spolno prenosljive bolezni niso povezane samo s spolnimi odnosi (s tem je povezan zgolj prenos, bolezni pa izvirajo iz posameznika (glivične okužbe in podobno). Torej vzdržnost in poroka ne dajeta sistematično najboljše kombinacije učinkov in povzročata v določenih primerih popolnoma enaka tveganja za obolevanje obeh partnerjev za nekaterimi najpogostejšimi spolno prenosljivimi boleznimi (spolni odnos je namreč samo način prenosa, ne pa vir bolezni). Najprej mora biti nekdo bolan in šele nato lahko bolezen prenese na drugega.

  NND metoda – manjša stopnja ločitev je pogosto povezana z dejstvom, kakšen tip ljudi se odloča za posamezno metodo načrtovanja naraščaja. NND se za razliko od ostalih (škodljivih) metod kontracepcije pogosto uporablja v okolju kjer je ločitev družbeno nedosputno dejanje.

  Ko se sklicijete na raziskave je potrebno navesti konkretne raziskave in seveda tudi pozitivne učinke saj npr. klasične kontracepcijske tablete lajšajo PMS in zmanjšujejo tveganje za nastanek raka materničnega vratu – poleg drugih pozitivnih učinkov, ki pa niso nujno vezani na vprašnje spolnosti.

  Je problem ker stvari niso tako črnobele kot zgledajo na prvi pogled

 5. Statistično je pa dokazano, da imajo pari, ki živijo v skladu z NND
  boljše in dlje trajajoče spolne odnose – tudi na stara leta. To je tako, kot če bi vsak dan jedel torto. Torta – jami!! Ampak vsak dan? Se jo preobješ, ne? Če pa je redkeje, pa dlje pašeeeee….
  Žal mi je za zebro in podobne, ki svojih partnerjev niso dovollj dobro spoznale pred poroko (kako zelo pomembna je dobra priprava na poroko!) in imajo zdaj probleme. Žalostno…

 6. samo moje mnenje:
  Jst sem drugače proti KT in raznimi vstavki… Jih ne bom uporabljala.
  So me pa vedno ‘učili’, da je kondom 99% zaščita pred HIV in nosečnostjo idr. :0 (tko,da to mi ni lih logično..) (verjetno premalo vem.)

  Druga stvar pa… glede NND. Ne vem lih dost o tem, sam kolkr sm tu prebrala. Pa vseen, kk si js to predstavljam:
  A ni lih spontana spolnost najlepša, jst za sebe mislim, da se ne bi mogla sprostit, če bi pogledla datum, temperaturo (..?) in bi rekla s partnerjem zdle pa dajva. lol :confused: Al pa to, da moreš še po poroki čakat in se zadrževat. Pa, če nisi dovolj ‘pazljiv’ lahko maš na koncu 10 otrok.
  s fantom bi uporabljala kondom, če se pa kdaj vseen ‘zgodi’ pa pač sprejmeš posledice. Z ostalimi stvarmi se ne bi ‘zastrupljala’.
  [i]Vsa čast pa tistim, ki jim NND uspeva in imajo lep in dober odnos. Nisem želela nikogar napadat. Sam svoje bedno mnenje sem povedala.[/i] :confused:

 7. želva, saj ni čisto tako, da vsakič preden hočeš seks, pogledaš temperaturo 🙂 Ko si “notri” v NND, že točno veš, kdaj imaš plodne dneve, ko se končajo, pa to tudi veš že od zjutraj naprej (in veš, da si neplodna vse do nove menstrucije in še vsaj kakšnih 5 dni po njenem začetku). Tako da spontanost še vedno živi, preverjeno 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja