Jesenski družinski izlet v Budimpešto: od madžarske maše do najelegantnejše kavarne v Evropi

Foto: Canva

Budimpešta je odlično mesto za 2 do 3 dnevni izlet preko vikenda. Je blizu in dostopna. Če imate stalno prebivališče v predelu kurjih možganov, v dobrih dveh urah, če ste bolj pri spodnji peristaltiki, pa malo več. Mestu se močno pozna več stoletna skupna zgodovina z avstrijsko sosedo, saj sta impozantnost stavb in arhitekture precej podobna Dunaju. Z nadvse pomembno podrobnostjo. Budimpešta je veliko cenejša. Madžarščine ni potrebno vedeti. Večinoma govorijo tudi angleško ali nemško.

Znamenitosti, vrednih ogleda, je vsaj za dva tedna. Če smo realni, si je mesto z majhnimi otroki in v lastni režiji, težko ogledati poglobljeno. Kar precej je tudi čakalnih vrst za vstopnice, zato se jih splača predhodno kupiti preko spleta.

Nekaj predlogov ogledov za družine

Nikakor ne izpustite ogleda katedrale svetega Štefana. Na zunaj in znotraj veličastna stavba, po mogočnosti primerljiva z dunajsko, münchensko… katedralo. Če le imate priložnost, se udeležite maše. Spodbuda za to je tudi dejstvo, da udeleženci maše ne plačajo vstopnine 😉 Pa tudi izkušnja maše v madžarščini ni zanemarljiva. Ob 16:00 pa imajo mašo tudi v angleščini.

Izjemna naj bi bila tudi sinagoga, ki je druga največja na svetu, vendar pa se pred njo vijejo takšne vrste turistov, da manj vztrajni odnehajo.

Za ogled obsežnosti in mogočnosti mesta ter čudovite arhitekture je odličen način vožnja z ladjico po reki Donavi. V eno smer si ogledate mestni del Budim, v drugo smer pa Pešto. Vmes se lahko, še posebej če je lepo vreme, izkrcate na Margaretinem otoku, ki ponuja čudovite vrtove, sprehajalne poti in možnosti za rekreacijo.

Za otroke je zelo privlačna tudi vožnja z velikim kolesom. V neposredni bližini so odlična igrala.

Otrokom vseh starostnih skupin bo všeč Muzej iluzij skupaj s hišo eksperimentov, ki je v centru mesta. Tako najmlajši kot najstniki bodo našli kaj zase. Je pa res, da je tukaj, še posebno pri starejših, že manjša jezikovna bariera. Kljub temu vredno ogleda.

Znamenitosti mesta je seveda še cel kup. Od parlamenta, gradu, čudovitega živalskega vrta, številnih impozantnih kopališč, trdnjave, tržnice… Izlet z otroci bolj pomeni, da začutiš mesto in njegov utrip, preživiš kvaliteten čas z družino, otrokom odpiraš nova obzorja… Za temeljit ogled bi bilo verjetno najbolje iti na izlet s turističnim vodičem.

Forinti

Za apartma s štirimi zvezdicami za pet oseb v strogem centru mesta boste za jesenski vikend (z dvema nočitvama) plačali med dvesto in tristo evri. (Vso srečo na Dunaju glede tega). Cene hrane in pijače so primerljive s slovenskimi. Vstopnine zmerne.

Še nekaj namigov

Za ljubitelje Harrya Potterja je zanimiv obisk restavracije The Magic, kjer lahko poizkusite “maslenušek”, “muggle burger”…  Vendar pa vam izjemno močno priporočam, da si mizo rezervirate par dni pred potovanjem. Zelo neprijetno je namreč, če imaš zraven predanega najstniškega fena, prva prosta miza pa je na voljo šele čez nekaj dni. Kot alternativo ti ponudijo restavracijo s tematiko Piratov s Karibov, ki je eno ulico stran. Ko prideš tja, proste mize prav tako ni, vendar pa je preko ceste restavracija, na kateri piše “good food”. Hrana je dobra, prostora veliko in cene normalne.

Priporočljiv je obisk najlepše kavarne v Evropi. New york Cafe Budapest. Starbucks, ki je v vsaki drugi ulici, se lahko skrije na vseh nivojih. Ambient je vrhunski, postrežba in kava prav tako.
Edino, kar je rahlo moteče, ko si v najbolj elegantni kavarni v Evropi, je to, da greš najprej s triletnikom na stranišče lulat, ko ti prinesejo kavo v elegantnem porcelanu, pa mu postane še kakat. Malo pokvari splošen vtis in onemogoči mamici, da bi igrala nonšalantno eleganco.

Še namig za mamice: Budimpešta ima streljaj od središča prelepo nakupovalno ulico z vsemi možnimi trgovinami. In kako se na družinskem izletu sploh znajdeš v nakupovalni ulici? Preprosto, imeti moraš otroka, ki si sicer že dolgo vse spakira sam in celo vzame na tridnevni izlet zraven šest različnih outfitov, kljub temu pa te v puloverju pri par stopinjah sredi tujega mesta v tuji državi obvesti, da si mu pozabila vzeti sabo bundo.

Nujno morate preizkusiti »kurtoše« ali nekakšne cimetove zavitke. To je odlično pecivo, po vsem mestu so postavljeni kioski iz katerih omamno diši.

Še zanimivost, medtem ko pri nas tako rekoč ukinjamo Muzej slovenske osamosvojitve, je v Budimpešti, na glavni stični točki javnega prometa, kjer večinoma izstopajo vsi, ki v mesto pridejo z javnim prometom ali avtobusi …  niz panojev, na katerih je podrobno, v madžarščini in angleščini slikovno in pisno opisana madžarska osvoboditev, izpod jarma komunizma in pot do samostojne države. Zanimive slike za malo starejše otroke in branje za starše.

Veliko zabave, prijetnih trenutkov, lepega vremena, veliko kurtošov in malo čakalnih vrst pred znamenitostmi!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja