Jesen, otroški čevlji in papež

Foto: Shutterstock

Ob prehodu iz poletnega v jesensko in nato zimsko obdobje se starši vedno znova spopadamo s podobnimi dilemami kot ob prehodu iz zimskega v pomladno in nato poletno obdobje. Kaj naj obujemo našim otrokom? 🙂

Premajhno, tišči, preveč obrabljeno …

Dejstvo je, da otrokova noga raste hitreje kot goba po dežju, vedno znova imamo občutek, da jim je vsa obutev premajhna. In potem, ko v vrtcu ali šoli vidimo, da njihovi sošolci/prijatelji že nosijo obutev, prilagojeno nižjim (ali višjim) temperaturam, doma optimistično potegnemo na plano obutev zadnje sezone in seveda vedno znova spoznamo, da otroška noga v to obutev ne sodi več oziroma, da bi potrebovali kakšne zares močne škarje, da bi spredaj odprli obutev in jo prilagodili tem našim bigfootom. 🙂

In naslednji pomislek vseh staršev, ki imamo sorojence različnih starosti, je ta, da se še ne mudi, saj za prvo silo bo mlajši lahko nosil obutev starejšega. No ja, že v primeru, da imamo sina in hčerko, ta logika hitro pade na testu sprejemljivosti. Saj za doma in za okoli hiše še gre, da bi pa v fantovski obutvi hčerko poslali v vrtec, nekako ne gre skozi, da o obratni logiki sploh ne govorim.

Če mu sedaj kupim jesenske čevlje, bo toliko pazil nanje, da jih ne bomo rabili zamenjati hitreje kot obrabljene gume na F1 dirkalniku?

Ali bo obutev zdržala dlje kot pnevmatike bolida F1?

In tako starši vedno znova ob prehodu letnih časov postanemo tudi Nostradamusi in skušamo v najbolj optimističnih predvidevanjih ugotoviti, kako dolgo bo določena obutev zdržala hitro rastoče noge? Na primer, če otrokom kupim pol številke ali številko večjo obutev, bo otrok v njej preživel jesen, zimo in del spomladi? Če mu sedaj kupim jesenske čevlje, bo toliko pazil nanje, da jih ne bomo rabili zamenjati hitreje kot obrabljene gume na F1 dirkalniku?

To so vprašanja, ki jih pač starši potegnemo na plano in so sedaj, ko temperature nihajo od klasično jesenskih do neznačilnih poletnih, zelo aktualna in letos imam še posebej občutek, da nam gre vreme na roko in da bomo pozno poletno obutev skušali obdržati kar se da dolgo oziroma bomo z njo (odvisno od vremena) skušali vztrajati tudi po 15. novembru, nekje doma pa bo v pripravljenosti čakala zimska oprema (obutev) kot verige v prtljažniku vozil z letnimi pnevmatikami. 🙂

Ko tudi papež jeseni dobi pomladno-poletno obutev

V teh dneh pa sem zasledil tudi zanimiv članek, da je tudi papež ob vseh darilih, ki jih redno prejema, prejel tudi nove superge. Eden izmed ameriških duhovnikov mu je na zadnji avdienci podaril povsem personalizirane rumeno-bele superge, na katerih je tudi njegov papeški grb, kar je papeža, po odzivih v medijih sodeč, prisrčno nasmejalo in spravilo v dobro voljo. No, ali bo papež te čevlje zares tudi nosil, je povsem drugo vprašanje, moj predlog temu ameriškemu duhovniku je le ta, da bi bilo mogoče bolje, če bi mu ob prihajajoči jeseni in zimi podaril kakšne čevlje z malo bolj ojačanim predelom gležnja, z malo boljšim oprijemom in predvsem takšne, ki nudijo malo več vodoodpornosti.

Ah ja, tako pač je, ko o čevljih razmišljamo starši mlajših otrok. Ta duhovnik vseh teh pogojev za jesensko-zimsko obutev ni upošteval, papež pa bo tudi najverjetneje ostal pri svojih tradicionalnih črnih usnjenih čevljih in bodo tile romali med ostala protokolarna darila.

Zato, dragi starši, ne sekirajte se, če vašim otrokom še niste priskrbeli primerne obutve za spremenljivo jesensko vreme – tudi papež je šele oktobra prejel pomladno-poletno obutev, tako da imate še čas. 🙂

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja