Jernejevi predsodki

sveti_jernej

Ko včasih razmišljam o apostolih in njihovem življenju in ga primerjam s svojim, vidim, da sem apostolom v mnogočem podobna. Žal gre pri tej podobnosti v večji meri za lastnosti, ki apostolom niso bile ravno v čast. Nisem vedno zvesta svojim besedam, na različne načine zatajim svoje drage in sebe pred drugimi, včasih koga izdam, ne verujem zares, ne ljubi se mi bedeti z Gospodom … Veliko je tega.

Bi pa danes, ob prazniku svetega Jerneja, rada razmišljala o predsodkih. Sveti Jernej je bil tisti apostol, ki se je začudil, da bi lahko iz Nazareta lahko prišlo kaj dobrega.

Najprej o Nazaretu

To, da sem bila vzgojena na način »previdnosti«, kar pomeni, da nekateri niso bili primerna družba zame, me ne odvezuje od dolžnosti, da o tem kot odrasla vedno znova premislim, preden v srcu sprejmem odločitev. S predsodki se še vedno pošteno borim. Mediji, javno mnenje, naselje, v katerem Pravičnost v zakonu, vzgoji in v vodenju družine prinese samo primerjanje in nevoščljivost.živim, zbirka šal (ene so res smešne, no) mi pri tem niso ravno v pomoč. In če ne skrbim, da je glava  res čas prisotna, se hitro zapletem v kakšne čudne vozle.

Pa vendar mi gre na bolje. Z leti sem nabrala precej čudovitih izkušenj s tistimi, ki jim po nasvetu staršev naj ne bi zaupala in bila izdana iz strani onih, ki so bili »primerni«. Ne želim soditi svojih staršev. Vem, da so odraščali v drugih časih, ko je bilo zaupanje privilegij in je bila velika previdnost posledica težkih izkušenj. Ne vem, kakšni časi še prihajajo, vem pa, da, vsemu navkljub, želim svojim otrokom dati drugačno sporočilo. Sporočilo, ki bo v sebi nosilo kali Veselega oznanila in v katerem bo dobrota gladko pometla s predsodki rase, nacionalne pripadnosti, kraja ali družine iz katere nekdo prihaja.

Nisem čisto prepričana, da je to pametno iz stališča zemeljskega življenja, vem pa, da je to večnostno prav.

Zdaj pa še o dobroti

Dobrota je nadgradnja pravičnosti. Pravičnost je čisto lepa lastnost, vendar pa ne zaobjema vsega. Če je človek samo pravičen, ni pa dober, je stroj. Vsak starš ve, o čem govorim. Pravičnost v zakonu, vzgoji in v vodenju družine prinese samo primerjanje in nevoščljivost. In štetje ljubezni. Se ljubezen da prešteti? Vsi vemo, da ne. Lahko jo le – vso – delimo in prejemamo.

Od kod me poznaš?

To je svetopisemsko vprašanje, ki ga je Natanael – Jernej postavil Jezusu. Z njim ga vsak dan, ob vsakem znaku, da smo mu mar, da nas ima rad, da nam dneve polni z majhnimi in velikimi čudeži, Pod katero oljko si me, kot nekoč Natanaela, videl, da veš, da te najbolj potrebujem ob padcih in dvomih?postavljamo Jezusu tudi mi. Od kod, dragi Jezus, me poznaš, da se ti je zdelo vredno me priklicati v življenje, mi nakloniti vsak sončen vzhod, barve cvetov, ptičji spev, nasmeh mame in očeta, sestro, družino, moža in lastne otroke, vonj vrtnice, občutek trave pod bosimi stopali …

Pod katero oljko si me, kot nekoč Natanaela, videl, da veš, da te najbolj potrebujem ob padcih in dvomih? Od kod veš kje in kdaj sem najbolj ranljiva in si točno takrat najtesneje ob meni? Kako veš, kaj me bo pomirilo in razveselilo, napolnilo z močjo in upanjem, ko se počutim na tleh in poteptana? Kako veš, katere križe moram sama nositi na poti zveličanja?

Še več kot to boš videl

Z Jezusom so me seznanili starši. Peljali so me skozi prve korake stikov z njim, od takrat pa je bilo na meni, koliko in kako tesno se bova družila. Kot vse v človeškem življenju, ima tudi to svoje vzpone in padce. In čeprav sem včasih daleč, povsem na zgrešenem brezpotju, pa v meni tli želja, da bi nekoč stopila pred Jezus in bi mi, kot Natanaelu, rekel: »Še več, kot to boš videla.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja