Je zaradi spora na TikToku umrla najstnica? Kaj lahko storimo starši, da otroke zaščitimo pred nevarnostmi družbenih omrežij?

Foto: Shutterstock

V začetku prejšnjega tedna je Nemčijo, pa tudi širše, pretresla novica, da so v bližini mesta Freudenberg našli mrtvo 12-letno deklico, ki bi naj bila žrtev svojih sovrstnic. Truplo deklice so našli v gozdu, vzrok za smrt pa naj bi bile številne vbodne rane. Kmalu bo odkritju trupla so se pojavile informacije, da sta za umor osumljeni 12- in 13-letnica, o motivu za to dejanje pa sta nemška policija in javnost sprva lahko le ugibali.

Spor na Tik-Toku privedel do umora?

Sedaj se po poročanju nemških medijev vedno več informacij in dokazov nagiba k temu, da sta osumljeni dejanje izvršili zaradi spora, ki sta ga imeli z umorjeno. Spor, ki je vrhunec doživel na TikToku, se je sprevrgel v to okrutno dejanje in čeprav o ozadjih spora sicer policija še zbira informacije, se pojavljajo različne verzije dogodkov, ki so pripeljali do smrti deklice. Večini teorij poteka dogodkov je skupno to, da so očitno imele vpletene deklice medsebojni spor, po nekaterih informacijah pa bi naj bila umorjena tudi žrtev ustrahovanja s strani storilk, a kot rečeno policija te navedbe še preverja.

Ob tem so družabna omrežja v Nemčiji preplavili pozivi k pravični kazni za storilke, vse skupaj je šlo tako daleč, da je policija dala izbrisati TikTok in Instagram profila obeh domnevnih storilk, saj so javni pozivi (tudi k usmrtitvi storilk) preprosto presegli vse meje. K temu je izdatno prispevala tudi informacija, da osumljenki zaradi svoje starosti po veljavni zakonodaji ne moreta odgovarjati za svoja dejanja, tudi če jima bodo ta dokazana.

Neizpodbitno dejstvo je, da (tudi) družabna omrežja izdatno vplivajo na pojavnost kaznivih ravnanj med otroki.

Ob vsem navedenem se je ponovno izkazalo, da lahko družabna omrežja s svojim neomejenim vplivom privedejo otroke in mladostnike do neverjetnih in nepredstavljivih dejanj. Tudi če upoštevamo, da motiv umora v tej zgodbi še ni povsem razjasnjen in da spor na TikToku med vpletenimi še ni potrjen, pa je neizpodbitno dejstvo, da (tudi) družabna omrežja izdatno vplivajo na pojavnost kaznivih ravnanj med otroki.

Tekmovanje za čim več klikov

V enem izmed naših člankov smo že pisali o najbolj nevarnih TikTok izzivih s hudimi posledicami, ta primer umora nemške dvanajstletnice pa kaže tudi to, da se spori na družabnih omrežjih lahko preselijo v resnično življenje. Pa ta opisani primer še zdaleč ni edini.

Splet je poln člankov o TikTok izzivih s katerimi so mladi medsebojno tekmovali za klike in prepoznavnost in so se nanašali npr. na kraje predmetov iz šolskih prostorov, lani so v Utahu aretirali tri mladostnike, ki so se na tem omrežju šalili o tem, da bodo v šolo prinesli strelno orožje, pa o mladostnikih, ki so npr. ukradli vozila, se z njimi vozili naokoli in povzročali škodo itd.

Kaj lahko naredimo?

Najbolj preprosto bi bilo reči, da ne moremo narediti nič in da morajo »ta velike« korporacije same poskrbeti, da se njihovih produktov (omrežij) ne bo uporabljalo na sporen način oz. za širjenje spornih ali nezakonitih praks. Toda to ni povsem res.

V Avstraliji se je kot odgovor na vedno več problematičnih in h kriminalu nagnjenim objavam pojavila TikTok kampanja (profil) »Ay! What Now«, s katero s pomočjo objav na tem družbenem omrežju mlade poučujejo o kaznivih dejanjih, o posledicah teh dejanj, pa tudi o njihovih pravicah. Prvi rezultati takšnih objav kažejo, da gre za odličen pristop do mladih, kjer se jim na način, ki jim je blizu (kratke video vsebine), približa bistvene posledice kaznivih dejanj.

Z nekaj domišljije lahko družabno omrežje uporabimo za plemenite cilje.

Tudi takšna kampanja je dokaz, da lahko z nekaj domišljije družabno omrežje uporabimo za veliko bolj plemenite cilje, kot so napisani v začetku tega prispevka.

Starši in TikTok

Moderne tehnologije nas prehitevajo na vsakem koraku. Ko že mislimo, da smo končno osvojili eno omrežje, se pojavi novo in naši otroci so tam, še preden se tega zavemo. Zato je naša odgovornost toliko večja, da ne opustimo skrbi za to, kaj naš otrok počne s svojim pametnim telefonom, tablico, računalnikom. Nekaj konkretnih predlogov:

  • Pogovor o pasteh družbenih omrežij. Vprašajmo otroke, kaj spremljajo, kaj se jim zdi zanimivo in zabavno, česa jih je strah pri takšni uporabi? Odgovor, da jih ni strah ničesar nam takoj ponudi novo iztočnico za pogovor (glej začetek tega prispevka),
  • Pogovarjajte se o konkretnih primerih, kjer je uporaba družabnih omrežij pripeljala do tragičnih posledic. Takšne novice bodo otroke mogoče vznemirile, a obenem jim bodo dale več spoznanj kot katera koli »pridiga« staršev,
  • preverite nastavitve zasebnosti na omrežjih, kjer je prijavljen vaš otrok. Večja, kot je določena stopnja zasebnosti, lažje je nadzorovati, kaj otrok spremlja in predvsem kakšne vsebine so pojavljajo na njegovem profilu,
  • spremljajte, kakšne fotografije in posnetke otrok objavlja,
  • dogovor z otrokom, da lahko uporablja družabna omrežja le v primeru, če tudi vas doda za prijatelja oz. sledilca, ob tem pa mu pojasnite, da le tako lahko vidite, kaj se z njim dogaja na spletu,
  • namestitev aplikacij, ki spremljajo otrokove aktivnosti na spletu in družabnih omrežjih (npr.  Qustodio),
  • če imate občutek, da je vaš otrok že (pre)globoko zabredel v pasti družabnih omrežij, poiščite pomoč (Safe.si, Logout itd.)

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja