Je vaš otrok levičar? Nekaj spoznanj, da vam bo lažje!

Foto: Shutterstock

To ni politični članek. Čeprav bi verjetno lahko bil in bi ga kdo tudi z veseljem prebral. Ampak prepustimo takšne teme raje Domovini. 🙂

Pisala bom seveda o otrocih, ki se jim kot dominantna razvije leva roka.

Naš svet je narejen za desničarje, to je dejstvo, ki je tudi povsem logično, saj nas je takšnih kar okrog 90 %. Kdor ima dominantno desnico (kot jaz), tega niti ne opazi. Zdi se pač samoumevno.

Zato se nam odpre povsem nov svet, če se nam rodi levičen otrok. Da vam bo malo lažje, z vami podelim tako nekaj spoznanj psihologov kot lastnih izkušenj z vzgajanjem levičarja v srečnega otroka.

Formacija dominantnosti roke

Dominantnost roke se oblikuje postopoma. Nekako med 3. in 5. letom otrok začne jasno kazati tendenco bolj k levi ali desni strani. Zato je pri vzgajanju kateregakoli otroka pomembno pustiti, da NIKAR otroka ne popravljajte, če opazite, da se mu levica razvija kot dominantna.nam sam pokaže, katera roka je njegova dominantna. In s tem ne začnemo šele s svinčniki in barvicami ali celo šele tik pred vstopom v šolo. Že ko pri nekaj mesecih začne stegovati roke po predmetih, jih postavimo v sredino pred njega, da lahko roko, s katero bo prijel, izbira sam. Ko se začne samostojno prehranjevati, mu žlice ne postavimo na desno stran krožnika ali skodelice, temveč mu jo podržimo pred obrazom ali položimo predenj na sredo mize. Če je vaš otrok levičar, bo zelo hvaležen, da ste mu dali izbiro. Praktična stran pa je tudi to, da boste na tak način hitreje opazili vzorec pogostejšega prijemanja z levico.

Upam, da mi tega ni treba posebej poudarjati, pa vendar zapišem, za vsak slučaj: NIKAR otroka ne popravljajte, če opazite, da se mu levica razvija kot dominantna. Dominantnost roke je genska predispozicija in otroku, ki je rojen levičar, je povsem nenaravno pisati z desno, včasih tudi opravljati marsikatero drugo opravilo. Siljenje v pisanje z desno ima lahko za levičarje hude škodljive posledice, kot je slabši kognitivni razvoj, zlasti razvoj govora, otrok lahko zaradi tega celo jeclja.

Rokovanje

Ena najpogostejših neprijetnih situacij, v kateri se levičar znajde že kot malček, je rokovanje. Povsem naravno jim je iztegniti levico ob čestitki. Če se z vrstniki kljub temu uspejo “zmeniti”, s katero roko se bodo rokovali (ali pa udarili petko, recimo), ni treba, da ga za uporabo “neprave” roke ves čas korigirate. Svet jih bo tako ali tako slej ko prej obrusil, da jim bo podajanje desnice slej ko prej samoumevno.

Naša levičarka pri pozdravu miru izjemno rada korači po celi cerkvi z iztegnjeno levico in zaželi mir vsakomur, ki ga le uspe doseči, preden se konča Jagnje Božje. Pri tem jo pogosteje opomnim, da naj ljudi gleda v oči kot pa, katero roko naj jim poda. Prioritete pač.

S katero stranjo začeti

Kot desničarji povsem podzavestno vse opravljamo z desno in ponavadi tudi v opravke obeh rok pogosteje vključujemo desno, levičarji bolj vključujejo levo. To pride do izraza tako pri oblačenju, obuvanju, umivanju rok, ščetkanju zob in kar je še takih opravkov. Kot desničarka se moram pri skrbi za hčerko stalno zavestno popravljati, da ji najprej pomagam obuti levi čevelj, da ji najprej pridržim levi rokav, ji zobno ščetko dam v levo roko in kasneje najprej oščetkam levo polovico zob. Sploh, ko je bila še manjša in se še ni znala urediti sama, je bilo tega veliko.

Zdi se mi dragoceno, da ji, kolikor se da, prihajam naproti, saj se mora že v vrtcu, na plesnih vajah, prilagajati večini, z vstopom v šolo pa bo tega še več.

Kar me privede do naslednje točke …

Škarje, zvezki s spiralo in šolski pripomočki nasploh

Najbolj boleče se levičarski otrok zave, da je svet prilagojen za desničarje, ko vstopi v šolo. Pozoren mora biti namreč, da kupi posebne škarje, posebno nalivno pero in pri pisanju s slednjim se mora še posebej truditi, da črnila ne razmaže.

Tudi pisalne mize so večinoma prilagojene za desničarje, s predali na desni in svetlobo z leve. Da o nočni mori pisanja z levo v zvezke s spiralo ali v mape za spenjanje niti ne začnem.

Otrokova učiteljica vam bo zagotovo hvaležna, če jo boste opozorili, da je v razred dobila levičarja. Predvsem ga bo lahko posedla na levo stran klopi in tako preprečila nočne more dreganja komolcev s sošolcem desničarjem.

 

Nasploh vam bo vaš levičar hvaležen, če boste do njegove pogoste uporabe levice strpni, razumevajoči in prilagodljivi. Vesel bo, če boste imeli njegovo dominantno levico kdaj v mislih, tudi če sami pišete z desno. Ni pa treba pretiravati – lahko mu kar zaupate, da se bo v svetu desničarjev slej ko prej znašel sam, se prilagodil (recimo pisalom na bančnih okencih, zadrgam in raznim kuhinjskim pripomočkom) ali pa prilagodil življenje lastnim potrebam – od računalniške miške do inštrumentov.

Predvsem pa mu velikokrat povejte, da je njegova dominantna leva roka dragocena in se te njegove lastnosti veselite skupaj z njim!

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja