Je normalno, če sem ljubosumen na dojenčka?

Thumbnail

Moje življenje se je popolnoma spremenilo, ko se je rodil dojenček. Ne čutim, da bi imel dovolj časa zase in za partnerko.

Prav tako zna ona bolje poskrbeti za otroka kot jaz. Ljubosumen sem in ne vem, kako naj predelam ta čustva.

Ponavadi smo zelo zaskrbljeni zaradi samih čustev, vendar je pomembno le to, kaj z njimi storimo. Popolnoma normalno je, da je očka ljubosumen na odnos, ki ga ima njegova partnerka z dojenčkom, še posebej ko doji.

Vendar kdo vas v resnici dela ljubosumnega? Partnerka zaradi njenega tesnega odnosa z dojenčkom in časa, ki ga preživi le z njim? Ali ste ljubosumni na dojenčka, ker je prišel med vas in vašo partnerko, ker zahteva »preveč« njene pozornosti, ker ima neomejen dostop do njenih prsi? Verjetno je vsega malo.

Spregovorite o tem

Če želite predelati vaše občutke ljubosumja, morate najprej o njih spregovoriti. Najbolje je, če se lahko o tem pogovorite s partnerko. Če imate občutek, da potrebujete več pozornosti in čustvene podpore partnerke in več časa samo za vaju, ji to povejte jasno in iskreno. To morda ne bo enostavno. Morda ji ne želite težiti s svojimi problemi. Konec koncev imata le dojenčka in vi naj bi ji bili v oporo. Morda vas je strah, da vas bo imela za šibkega, ali pa ste na tak način že razmišljali o sebi. Če se vam je težko zaupati partnerki, se poskusite pogovoriti z dobrim prijateljem. Včasih vam tka pogovor lahko pomaga razjasniti občutke in se boste potem lažje pogovorili s partnerko.

Najslabše in najbolj nevarno, kar lahko storite s svojim ljubosumjem, je, da ga potlačite. Do partnerke in otroka boste zamerljivi in jezni, kar bo lahko v škodo vaši izkušnji očetovstva.

Dejanja govorijo glasneje kot besede

Začnite graditi svoj odnos z dojenčkom. Počnite stvari, ki vključujejo stik koža s kožo, kot so kopanje, ljubkovanje, igranje, uspavanje in previjanje. Če se dojenček ne doji, ga lahko tudi hranite po steklenički. Te dejavnosti in še mnoge druge, kot so npr. skupen sprehod, vam bodo pomagale ustvariti stik in graditi trden odnos z otrokom neodvisno od partnerke.

 

Vir: www.babycenter.co.uk

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. tega jaz ne razumem. zveni otročje, nezrelo.
    midva nisva imela nobenih težav. res je, da sem se jaz zavedala, da imam poleg še moža, ne samo otroka. v bistvu se nisem prav nič extra trudila za to, ker me je vleklo k možu ravno toliko kot prej.
    poleg tega, nisva bila z možem ves čas skupaj, ker je bil službeno odsoten.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja