Je blagoslov svetega Blaža le »Blažev žegen«?

Vir: Flickr

Besedna zveza »Blažev žegen« je največkrat uporabljena nekoliko posmehljivo. Uporabimo jo, ko o nekem zdravilu govorimo, da sicer nič ne koristi, a tudi škoduje ne. Nekaj, kar uporabimo »za vsak slučaj«, pa sploh ne verjamemo, da bo imelo kakšen učinek.

Stopamo po blagoslov svetega Blaža tudi s tem v mislih?

Kot otroku se mi je zdelo fino, ko smo eden za drugim stopali pred duhovnika, ki je s prekrižanima svečama, položenima na naše grlo nad vsakim zmolil blagoslovilno molitev. Ampak že dolgo nisem več otrok, k blagoslovu pa vsako leto rada pristopim. Zakaj?

Besede blagoslova so besede, ki so nežne, dobrodejne, ki zdravijo. Ko smo bili otroci, je mama udarnino samo popihala in prilepila poljub, pa smo tekli dalje. Odraslim je pogovor z zaupanja vrednim zrelim človekom vreden celo bogastvo. Mnogi težko najdejo takega sogovornika. Blaga beseda lahko ublaži še tako bolečino. To, da te nekdo posluša in razume, včasih dela čudeže. Blagoslov jemljem kot nekakšno duhovno božanje.

K blagoslovu grem predvsem zato, ker imam vero

O sveti Blaž, ti veš, kje smo najbolj bolni. Prosimo te, položi svoji sveti sveči na našo največjo bolečino.

K blagoslovu ne pristopim, ker bi računala na kakšno čarovnijo, ampak preprosto zato, ker verujem v pomoč nebeščanov. Verujem, da tisti, ki že gledajo Božjo slavo, v svoji dobroti prosijo za vse ostale. Priporočam se jim tudi sama. Seveda na to gledam človeško – kako pa naj bi? V težkih časih te najbolje razume nekdo, ki je podobne težke čase tudi sam že doživel. Glede na to, kako so posameznim svetnikom dodeljena določena zavetništva, so tako nanje gledali tudi naši predniki, ki so te svetnike začeli slaviti in se jim priporočati.

Boleče grlo

Covid ali kakšna druga viroza ­­– boleče grlo je vedno zoprna stvar. Onemogoča ali vsaj zelo oteži petje, govorjenje, žgečka, peče, boli … O sveti Blaž, seveda nam izprosi zdravja, a prosi tudi za to, da iz našega grla ne bo prišla nobena slaba beseda, nobeno opravljanje, nobena sodba, nobena laž. Naj naše besede ne ranijo, ampak zdravijo, naj bodo blage in naj nagovarjajo k dvigovanju pogleda navzgor, h Gospodu.

Vsakršno drugo zlo

Zlo je vedno čisto nasprotje dobremu in nikoli ni samo zase. Vedno se spretno vriva tudi v najmanjše špranje življenja. Precej lažje bi bilo živeti brez teh, povsod posutih drobcev zla! Kjer se ukoreninijo, hitro zrastejo v mogočno drevo. Zaradi zla se prepiramo, zaradi njega se razplamtijo vojne, zaradi njega trpimo, smo nesrečni, žalostni, obupani, ponižani. Zgodovinsko izročilo pravi, da je sveti Blaž v času svojega življenja doživel veliko zla, ki ga je nazadnje tudi pokončalo. Zato verjamemo, da nas razume v naših življenjskih bojih. V tej luči ni primernejšega priprošnjika, na katerega se lahko obračamo.

Čas velikih potreb

Blagoslov svetega Blaža potrebujemo v teh dneh, mesecih, letih še prav posebej. Zdravstvena kriza vsakega od nas nagovarja od blizu. Razmere med ljudmi so razplamtene, prihaja do hudih besed in razdeljenosti.

O sveti Blaž, ti veš, kje smo najbolj bolni. Prosimo te, položi svoji sveti sveči na našo največjo bolečino. Je ta v grlu? V glavi? V srcu?

Komentarji

  1. Tudi sama predvsem zadnja leta grem redno po blagoslov Svetega Blaža. Spomnim se kakšnih 5 let nazaj, že naslednji dan po blagoslovu me je začelo boleti grlo. To mi ni vzelo zaupanja. Bolečine so v nekaj dneh minile, sem jo pa odnesla brez gripe, angine ali pljučnice. Brez obiska zdravnika in brez antibiotikov. Upam, da je blagoslov pomagal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja