Japonski 80-letnik preplezal Mount Everest

Thumbnail

Veliko ljudi sploh ne dočaka tako visoke starosti. Tisti, ki jo dosežejo, pa vedo, kako težko je premagati vsako stopnico. In vendar obstajajo velike izjeme – Yuichiro Miura je pri svojih 80-ih osvojil najvišjo goro sveta.

Yuichiro Miura je s svojo skupino, v kateri je bil tudi njegov sin, 23. maja letos preplezal najvišjo goro sveta in s tem premagal svoj zadnji rekord izpred štirih let. Takrat je Miura štel 76 let in že veljal za najstarejšega človeka, ki je kadarkoli osvojil ta vrh.

Za Discovery News reports je ob tem neverjetnem podvigu povedal: »Počutim se najsrečnejši človek na svetu. Še nikoli nisem bil tako izmučen, vendar sem srečen, da sem to zmogel celo pri 80-ih.«

Japonci so sicer znani po tem, da pogosteje dosežejo višjo starost, a kljub temu ostaja rekord Yuichira Miure nepremagljiv. 8.848m visok vrh je Miura obiskal tretjič.

Na Everest večinoma mlajši od 40 let

Da bo izjemnost njegovega podviga bolj razumljiva, si poglejmo nekaj podatkov ene od raziskav, ki je proučevala vzpone v najvišje vrhove sveta. Po pričakovanju so se pokazale velike razlike v zmogljivosti 40-letnikov in 60-letnikov. Pri slednjih je bila velika nevarnost smrti, zlasti ob sestopu.

Mount Everest sta prvič osvojila Edmund Hillary (33 let) in Tenzing Norgay (39 let) leta 1953. V zadnjih desetletjih pa je Everest postal priljubljena točka za številne adrenalinske športnike. Spomladi leta 2007 je vrh najvišje gore sveta osvojilo kar 600 plezalcev.

Po podatkih raziskave je skoraj polovica plezalcev mlajših od 40 let, vsi pa so mlajši od 60 let. Vodilni avtor študije, Raymond Huey, biolog Univerze v Washingtonu, je povedal: »Mlajši plezalci imajo veliko prednost pri fizični vzdržljivosti, imajo pa manj izkušenj od starejših plezalcev.« Na nek način bi lahko dejali, da se pri starejših in izkušenih športnikih vendarle pojavlja neka »prednost let«, ki so jo poimenovali Kareem Abdul-Jabbar efekt. Imenovan je po košarkarju, ki je dokazal, kako leta izkušenj in modrost kompenzirajo zmanjšane fizične sposobnosti.

Še pred nekaj leti je glede tega efekta revija Biology Letters pisala, »da se ne da prenesti na plezanje najvišjih gora«. Yuichiro Miura je očitno pokazal, da so se motili.

A statistični podatki znanstvenih raziskav ostajajo nespremenjeni. Povprečna umrljivost plezalcev Mount Everesta je bila v letih med 1990 in 2005 2,211. Analize niso pokazale razlik med spoloma, so pa pokazale velike razlike pri starosti. V povprečju imajo plezalci približno 31 % možnosti, da osvojijo najvišji vrh sveta. Pri 60-letnikih se ta verjetnost spusti na 13 %. Zanje je nevarnost smrti kar trikrat večja kot pri mlajših od 40 let.

Vsi podatki znanstvenih raziskav tako le poudarijo neverjeten podvig čilega 80-letnega Japonca.

Naj bo njegov uspeh tudi vsem nam spodbuda pri vsakodnevnih naporih!

Vir: livescience.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja