Jabolko rdeče, hej

Foto: Shutterstock

Te dni lahko na vsakem koraku opaziš jesensko radodarnost. Res je, da so pridelke ponekod oklestila neurja s točo, a jablane so marsikje tako polne, da se kar šibijo. Tudi v našem sadovnjaku. Jabolk imamo toliko, da nam pite in domači zavitki »gledajo že skozi ušesa«. Najlepša jabolka po sortah in zrelosti sproti skrbno spravljamo v našo zimsko shrambo, z njimi smo oskrbeli nekaj prijateljev in sosedov, skuhala in konzervirala sem čežano, nasušila sem jih za vse Miklavževe in ostale potrebe, z enim (ali raje z več) jabolkom na dan preganjamo zdravnika stran, pozimi bomo imeli domači jabolčni kis, jabolk pa je še kar polno. Zdi se mi škoda, da dobri, res ekološki, doma skrbno negovani sadeži propadejo.

Prebrskala sem kuharske knjige, spletne strani, mamine zapiske in preletela ideje v svoji glavi. Želim si dvoje: da v kratkem času porabim čim več jabolk in da je rezultat slasten in ne preveč »zlajnan«.

In kaj mi je to moje sito vrglo ven?

Jabolka v pivskem testu

Jabolka olupimo, jim izrežemo peščišče in jih narežemo na kolobarje, debele kak centimeter. Pripravimo pivsko testo. Do gladkega zmešamo približno 200 g moke (lahko dodamo malo koruzne), cimet in kardamom po okusu, 1 dl piva, 1 dl mleka, 1 dl vode, 2 jajci, 0,5 žličke pecilnega praška in malo soli. Testo mora biti malce gostejše od testa za palačinke.

Kolobar za kolobarjem ocvremo v vročem olju, najprej na eni, potem še na drugi strani. Količina testa zadošča za približno 4 jabolka, kar je dovolj za 4 osebe. Najboljša so še malo mlačna, posuta s cimetom in sladkorjem. Moji otroci si zraven dodajo kepico vaniljevega sladoleda. Lahko pa jih ponudimo tudi z omako iz redkega pudinga ali stopljeno čokolado.

Nadevana pečena jabolka

Jabolkom izdolbemo peščišče, potem pa se prične veselica. V posodico, ki iz jabolka nastane, namreč lahko naložimo poljubno okusno polnilo. Lahko zmešamo skuto s kislo smetano, dodamo brizg limoninega soka, malo cimeta in po okusu sladkamo. Lahko naredimo podoben nadev kot za potico in z njo napolnimo jabolka. Lahko skuhamo ne preveč gost pšenični zdrob, mu dodamo brusnice, rozine in/ali kakšno drugo suho sadje, med, limonino lupinico … in napolnimo »jabolčne lončke«.

Jabolka lahko ovijemo v trakce listnatega testa in jih napolnimo s koščki črne čokolade.

Ljubitelji jih lahko napolnite tudi z mešanico marcipana, sesekljanega suhega sadja in oreščkov, kakšne žlice ruma, sladkorja po okusu … Skratka, kar vam srce poželi. Jabolka pa so odlična tudi, če jih nič ne polnimo, ampak samo spečemo.

Hitro, sočno makovo – jabolčno pecivo na lončke

V posodo odmerimo: 2 jajci, skodelico sladkorja, vrečko vaniljevega sladkorja, skodelico olja, 2 skodelici mleka, 2 skodelici moke, 1 pecilni prašek, 2 skodelici maka, 4 žlice ruma, 1 kg naribanih jabolk. Zmešamo in prelijemo v pekač, obložen s papirjem za peko. Spečemo v predhodno segreti pečici. Ohlajeno prelijemo s čokoladnim prelivom (150 g čokolade, 100 g masla).

Kaj pa vi najraje naredite iz jabolk?

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja