Invalidni otroci v zakoniku povsem prezrti

Thumbnail

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije opozarja, da so v družinskem zakoniku povsem spregledani otroci s posebnimi potrebami in njihove družine. Po njihovem tak zakonik ne zasluži podpore.

Objavljamo stališče Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije do družinskega zakonika:

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije, ki združuje in zastopa interese 22-ih reprezentativnih in drugih invalidskih organizacij s prek 105.000 člani, ni politično ali ideološko opredeljen in tudi glede referenduma o družinskem zakoniku smo zavzeli načelno nevtralno stališče.

Po opozorilih nekaterih posameznikov in organizacij ter temeljiti preučitvi zakonika, pa želimo svojim članom in širši javnosti sporočiti, da so avtorji družinskega zakonika povsem spregledali obstoj in specifičen položaj otrok s posebnimi potrebami in družin z otroki s posebnimi potrebami, med katere sodijo predvsem invalidi. Otrok s posebnimi potrebami in družin s takimi otroki zakonik ne omenja nikjer in utemeljeno se sprašujemo kakšno varnost države lahko ta del populacije pričakuje od zakonika, ki negira njihov obstoj.

7. člen družinskega zakonika otroka definira kot osebo, ki še ni dopolnila 18 let, razen če je že prej pridobila popolno poslovno sposobnost. Ker ta definicija ne zajema oseb, ki bodo dopolnile 18 let, vendar ne bodo pridobile popolne poslovne sposobnosti, je pomanjkljiva in neustrezna in dokler družinski zakonik ne vsebuje definicij in določil, ki predvidevajo obstoj in jasno določajo obveznosti države pri varstvu in zaščiti najbolj ranljivih skupin kot so invalidni otroci in odrasli ter njihove družine, si po našem mnenju takšen družinski zakonik ne zasluži podpore.

Glavni tajnik: Goran Kustura
Predsednik: Boris Šuštaršič
20.03.2012

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja