In Matej je vstal ter šel za Njim

sv_matej

Ob prebiranju Svetega pisma včasih malo pogrešam kaj več napisanega o življenju in odzivih apostolov. Tako pa iz skromnih besed v knjigi knjig in iz posameznih zgodovinskih opomb sklepam o tem, kdo je bilo teh posebnih dvanajst mož, ki so slišali klic, zapustili vse in hodili za Jezusom.

Včasih me pa vseeno preseneti, s kako malo besedami in dejanji se izriše bistvo tega, kar je o človeku potrebno vedeti in kar je zares pomembno.

V zvezi s svetim Matejem, ki goduje jutri, je recimo pomembo samo to, da je ob srečanju z Jezusom Včasih se odzovem v hipu, drugič mora Gospod klicati in klicati, jaz pa se delam, da ne vem za kaj gre, se upiram ali hočem po svoje.takoj sledil njegovemu povabilu: »Hodi za menoj!« Ni pomembno, kakšen je bil po značaju, ni pomembno, s kom se je družil in kakšen je bil do njih, nepomembno je, koliko in kaj je imel. Pomembno je, da se je odzval.

Iz skopega opisa v Svetem pismu vemo, kaj je bil po poklicu, iz zgodovinski virov pa to, da cestninarji niso bili ravno na dobrem glasu. Pa vendar je Jezus poklical prav njega. Vedel je, kaj se skriva zadaj, v kamrici njegovega srca. Vedel je, da bo skupina njegovih apostolov popolna le, če bo med njimi tudi Matej. Vedel je, da bo Matejev osebni doprinos pomemben, da se bodo ob njem brusili in oblikovali tudi drugi apostoli v osebnosti, ki bodo sposobne krščanstvo živeti in ga širiti po vsem svetu. 

Kaj označuje mene?

Oh, s čim vse se zapletam sama. V svojem srcu imam sto zastorov, ki jih spretno prekladam sem in tja, da zakrijem najočitnejše. Jezus je edini, ki natančno ve, kaj je zadaj, za vsem. Je edini, ki me pozna, pred komer ne morem prikriti niti najsramotnejših stvari. Njemu so poznane. In vseeno me vabi na pot dobrote. Me bo na koncu moje poti prepoznal po tem, da sem šla? 

Kako pa me kliče Jezus?

Včasih tak klic takoj prepoznam, mnogokrat pa mi je dolgo zakrit. Včasih se odzovem v hipu, drugič mora Gospod klicati in klicati, jaz pa se delam, da ne vem za kaj gre, se upiram ali hočem po svoje. Včasih klica res ne slišim, spet drugič ga niti ne prepoznam, kdaj pa kdaj se sploh ne zavedam, da sem že privolila, da sem že »noter«, na sredi dogajanja. Vsekakor pa si niti slučajno ne morem predstavljati, da bi, kot Matej, fizično vse pustila in šla.

K sreči je Jezus bolj milosten z menoj in me – verjetno – ne kliče na tak način. Kljub temu pa redno poslušam njegovo vabilo, ki je obenem zapoved: pridi, pusti skušnjave, slabosti, opravljanja, lenobo, maščevalnost … in hodi za menoj. Pa vstanem in grem? Takoj, drugič, stotič? Kolikokrat me mora Jezus povabiti?

Jezus, bodi milosten z mano

Težko je včasih vstati iz svojih grešnih navad in oditi k Tebi. Kot Bog in človek poznaš vso mojo človeško bedo, strah, nemoč in grešnost. Veš, kako težko je oditi iz bolečih odnosov in s pogovorom razčistiti in najti novo pot. Kako težko se je otresti okov greha in se svobodno pretegniti, se dati na razpolago. Jezus, lahko te le prosim, da bodi milosten z menoj. Sama zmorem naprej le stežka in zelo omejeno.

Pomagaj mi, da se bom odzivala na tvoje pobude. Da bom vstala in šla za teboj, očarana nad tvojimi besedami in deli, kot je bil sveti Matej. Le ta pot pelje tja, kamor bi na koncu rada prišla. K tebi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja