In ko nas koronavirus doleti …

zdrav_zajtrk

Veliko pogovorov in skrbi se v teh dneh tiče pojava novega nevarnega virusa. Sama sem razdvojena med tem ali gre za preveliko paniko ali pa je skrb upravičena in se je dobro in prav pripravljati na različne bolj ali manj hude bližnje in oddaljene scenarije.

Midva z možem sva se kar precej pogovarjala kaj storiti, če bi bilo treba. Narediti kakšne zaloge? Kupiti zaščitna sredstva? Katera? Nekako sva se odločila za neko srednjo pot. 

Povečanje zaloge

Vedno imamo nekaj osnovne hrane doma na zalogi, zdaj sva jo samo malce povečala. Malo več makaronov, riža in drugih različnih kaš, fižola, kakšno konzervo tune, suhe mesnine, nekoliko dodatne paradižnikove mezge, oreščke. Skratka stvari, ki jih bomo itak slej ko prej pojedli, če kriza pride ali pa ne. Nabavila sem tudi dodatno količino razkužila za roke. Ja, tudi maske imamo. Ko sem bila pred slabim mesecem v lekarni zaradi sirupa proti kašlju, so jih ravno dobili. Pa sem jih vzela. Nabavila sem še velik paket rokavic za enkratno uporabo, to je pa v glavnem vse. 

Kaj se mi zdi še nujno?

To pomlad bomo v vsakem primeru kupili tudi semena, ki jih nismo pridelali sami. In ja, tudi ta sem kupila že zdaj. Da bodo pri roki. 

Na kup sem dala tudi knjige o zdravilnih zeliščih, ki jih zelo cenim in pogosto uporabljam. Obnovila sem svoje znanje o blaženju najpogostejših simptomov in preverila kako je z mojimi zalogami zelišč, pripravkov in zdravil, ki bi lahko prišla prav, če bi bilo treba. 

Seveda sva se z vsemi doma, od najmlajšega do najstarejšega pogovorila o preventivnih ukrepih. O res doslednem umivanju rok, o nedotikanju sluznic, o kašljanju, o stikih z drugimi ljudmi. 

Pa je to vse?

Taki časi so tudi odlična priložnost, da otrokom nazorno razložiš, da nismo odgovorni samo zase, ampak tudi za drug drugega. Da se kakšni stvari ne odpoveš samo zaradi sebe, ampak včasih predvsem zaradi drugih, ki so morda šibkejši. 

Zdaj je tudi čas, ko z lahkoto osmislimo skrb za zdravo življenje in se zavemo prednosti vlaganj iz preteklosti. Da to, da mami pri kosilu teži s solato in nas je ati v nedeljo gnal na en brezvezen hrib ni kar tako, ker si starša nekaj izmišljujeta, ampak ima težo.

Še kaj?

Zdaj pride na vrsto najpomembnejše. Pogovor o tem, kaj pa če nas vseeno doleti kaj hudega. Mnogi starši se pogovora o možnih slabih scenarijih izogibajo. Pa mislim, da ni prav. V takih trenutkih otroci čutijo našo negotovost in strah. In če se o tem na njim primeren način ne pogovarjamo, jim je jasno še manj in jih še bolj skrbi. 

Midva se trudiva, da veliko govorimo o tem, da moramo držati skupaj, si pomagati in se podpirati. In opominjava, da niti enega koraka zemeljskega življenja ne naredimo sami in po svoji volji. Če bo enkrat prišel konec, potem to pač ne bo konec, ampak začetek veselja pri Bogu. Če uspeva v otrocih in v naju vzbujati željo po srečni večnosti, potem nam en Corona virus, ne glede kako strašen pravijo da je, pravzaprav čisto nič ne more. 

Vseeno pa nam in vam želim, da bi šlo čim hitreje in čim bolj nežno mimo.

foto: storyblocks.com