Hvaležnost za starševstvo

Thumbnail

Včeraj se je zaključil vikend seminar za starše “Sočutnost do otrok”, ki sta ga organizirala Maja in Igor Vovk skupaj s p.dr. Christianom Gostečnikom ter njegovimi sodelavci Tanjo Pate, Tanjo Bučar in Mihom Ruparčičem.

 

Seminar sočutnega starševstva je potekal z namenom, da starši začutijo sebe in prepoznajo svoje želene drže v odnosu do svojih otrok. Prvi tovrstni vikend je bil nabit z vsebino, a je na drugi strani omogočal tudi medstarševsko učenje. Prav dvodnevno skupno bivanje staršev je dalo novim (starim) pogledom tudi močno izkustvo in hvaležnost za starševstvo.

Sočutno starševstvo je naravno starševstvo in temelji na odnosu in sočutju. Sočutno starševstvo nima nobene povezave s permisivno ali avtoritativno vzgojo. V sočutnem starševstvu otroku postavimo najnujnejše meje, otrok prepozna avtoriteto starša vendar le ta zraste iz spoštovanja in ne iz strahu. Otrok namreč začuti, da se je starš vanj vživel in ustrezno odzval ter da ga ima rad. V sočutnem starševstvu velja ničelna toleranca do nasilja.

Po skupni večerji in uvodnem spoznavanju smo hitro padli v zgodovino in se vživeli v svoje otroštvo. Skušali smo začutiti, kako smo v različnih primerih doživljali svoje starše. Naša sedanja “vzgoja” namreč močno temelji prav na tem, kako smo mi doživljali svoje starše.

V soboto pa smo od jutra do večera spoznavali, kaj je oče in kaj je mama ter se s pomočjo igre vlog učili, kako regulirati svoje starševske afekte. Pomembno je, da se umirimo in zaznamo kaj otrok doživlja, in se šele nato nanj tudi odzovemo. Starši tudi ne moremo imeti vseh otrok na enak način radi, ampak vsakega na svoj način – temu primerno mora biti tudi odzivanje, čas in dejavnosti, ki jih skupaj počnemo.

V nedeljo smo si na kratko pogledali, kako pomembno je, da smo starši predvsem sproščeni in ne idealni. Pomembno je, da se ne obremenjujemo s tisoč in enim nasvetom in s tem, kaj meni okolica. S pomočjo odlomka iz Sv. pisma ter vseh spoznanj in doživetij pa smo razmišljali, kaj bomo v bodoče pri sebi izboljšali.

Poleg stkanih novih prijateljskih vezi je bila nedelja tudi polna različnih doživetij, kot npr. odlična izvedba Ave Marije, ki nam jo je v Repenjski cerkvi zaigrala in zapela udeleženka seminarja. Domov smo odhajali v iskrenem pričakovanu svojih otrok.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja