Hormonska kontracepcija v času bio hrane?

Thumbnail

Kaj je materinski paradoks današnjega časa? To, da mamice, ki ne upajo svojim otrokom ponuditi ne-bio jabolka in ne-bio govedine (zaradi strahu pred pesticidi in hormoni), v telesa (sebe in svojih otrok) vnašajo sintetične hormone.  

Nova ameriška ženska revija Verily je v svoji prvi številki objavila zanimiv članek avtorice Ashley E. McGuire, ki ji je med sprehodom po mestu padel v oči napis »Ozelenite svoje spolno življenje«. Iz njenega razmisleka ob tem je nastal članek »Ljubezen in zeleno življenje«, ki ga povzemamo v nekoliko skrajšani obliki. 


Brez dvoma živimo v zeleni generaciji. Polne trgovine z ekološkimi proizvodi, vrste čudovitih lokalnih pridelkov, skrbno zapakiranih bio sestavin, meso brez hormonov … Med policami se sprehajajo ozaveščeni potrošniki, ki iščejo zdrave alternative kemijsko spremenjeni, s hormoni napolnjeni, masovno proizvedeni in s pesticidi obdelani hrani, ki jo je mogoče najti povsod drugod.

Večina trgovskih verig zdaj že ponuja svoje lastne blagovne znamke bio izdelkov. Po raziskavi Rodale Instituta je kar 58 % potrošnikov zaskrbljenih zaradi pesticidov v hrani, GSO in drugih kmetijskih kemikalij, že 53 % Američanov pa trdi, da kupuje bio hrano. Nekatere druge študije kažejo še višje številke – vse do 70 % – pa čeprav je bio hrana pogosto za 50 % dražja.

Razlogi za to so po mnenju avtorice upravičeni, saj je hrana vse bolj predelana, med sestavinami pa se pojavlja kup novih, ki niso vedno zdravstveno neoporečni. McGuireova posebej izpostavlja visoko fruktozni koruzni sirup, ki ga v ZDA vsebuje že skoraj vsak izdelek, kljub temu, da naj bi bil neposredno povezan s povzročanjem raka in debelosti.

Nadalje izpostavlja problem uporabe rekombiniranih govejih rastnih hormonov (rBGH) pri govedu: »Skoraj tretjini vseh krav vbrizgavajo sintetični hormon, ki poveča njihovo proizvodnjo mleka za skoraj 10 %. A hormon povzroča najrazličnejše zdravstvene težave pri kravah, med njimi okužbe vimena in ciste na jajčnikih. Antibiotiki, ki jih uporabljajo za zdravljenje okužb, najdejo svojo pot v kravje mleko in potem naravnost v naša telesa, hkrati pa povečujejo še rastni faktor za inzulin pri kravah. Posledice pri človeku so povezava z rakom dojke, črevesja in prostate, pa tudi zmanjšana sposobnost boja z boleznimi in oslabljena obramba pred zgodnjimi rakavimi celicami.«

Spreminjanje hormonov v živalih, ki jih jemo, spreminja naša lastna hormonska ravnovesja. Zato je zaskrbljenost nad podiranjem naše lastne hormonske homeostaze zaradi prihranka nekaj 10 centov na par litrov mleka upravičena. Ljubitelji bio hrane imajo torej  prav!

Nekonsistentno bio 

»A, ko smo že pri ljubiteljih,« nadaljuje Ashley E. McGuire, »se ne morem načuditi … Če smo (upravičeno) vse bolj zaskrbljeni zaradi hormonov in sintetičnih sestavin v naši hrani, zakaj se ženske ne sprašujejo o prisotnosti le teh v njihovem spolnem življenju

Kljub vsemu »ozelenenju« trgovin, je zelo velika verjetno, da velik delež ženskih potrošnic, ki nakupujejo bio izdelke brez dodanih hormonov, dnevno zauživa eno od oblik hormonske in kemične kontracepcije, in to ne nevede, ampak zavestno in na recept.Kljub vsemu »ozelenenju« trgovin, je zelo velika verjetno, da velik delež ženskih potrošnic, ki nakupujejo bio izdelke brez dodanih hormonov, dnevno zauživa eno od oblik hormonske in kemične kontracepcije, in to ne nevede, ampak zavestno in na recept. Priznajmo si, poziva McGuireova: »Medtem ko postajajo Američani skoraj obsedeni z bio prehrano – in skrbijo za to, da v pridelke ne bi vstopile nobene kemikalije in nobenih hormoni v meso, ki ga uživajo – so istočasno kulturno navezani na najbolj ne-bio način spolnosti in reprodukcije.«

Ženske danes se vse pogosteje odločajo za kontracepcijske tabletke že kmalu zatem, ko dobijo menstruacijo. Po podatkih NARAL od 40 milijonov žensk v ZDA, ki so v reproduktivni dobi in spolno aktivne, kar 98 odstotkov uporablja neko obliko kontracepcije. Velika večina jih jemlje hormonsko kontracepcijo, po podatkih Guttmacherjevega inštituta več kot 40 % ameriških žensk med 15. in 44. letom.  Ta vnos dodatnih hormonov pa ni brez učinka. Zdravstvena tveganja hormonske kontracepcije, čeprav v veliki meri še nepoznana, vključujejo povišan holesterol, raka na prsih, raka jeter, raka materničnega vratu, visok krvni tlak in krvne strdke.

Posebna težava je rak na prsih, kar verjetno mnogih žensk, ki opazijo fiziološke spremembe v svojih prsih po začetku jemanja tabletk, ne bi smelo presenetiti. Svetovna zdravstvena organizacija uvršča sintetični estrogen in progestin, ki sta v tabletkah, med kancerogene snovi in metaanaliza več kot 50 študij, v katerih je bilo zajetih več kot 150.000 žensk, je pokazala, da tiste, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo pred 20. letom, skoraj podvojijo tveganje za razvoj prsnega raka pred 30. letom v primerjavi s temi, ki je kot najstnice niso uporabljale.

“Kontracepcija” za ribe?

Izkazalo pa se je tudi, da učinki hormonske kontracepcije niso omejeni le na ženske, ki jim je predpisana. Znanstveniki so v nekaterih rekah ob pritokih kanalizacijskih odplak odkrili ribje samce, ki so skrbeli za jajca samičk. National Geographic je objavil zgodbo, ki izpostavlja odkritja znanstvenikov – neposredno povezavo s povišanimi ravnimi estrogena v človeških odplakah. »Naš vtis je, da gre za samce, ki so bili feminizirani zaradi narave kemikalij, ki so v vodi, in večina teh ima estrogenski učinek. Nekatere od teh so naravni urinski estrogenski človeški produkti, nekatere od njih pa so farmacevtski – hormonska kontracepcija.« Kot bi govorili o znanstveni fantastiki!

»Vse skupaj nas opominja na to, da sta spolnost in reprodukcija povezani ne glede na to, kaj počnemo, in da bo imelo v dneh, ko bomo spočenjali svoje lastne otroke, naše zdravstveno in hormonsko stanje potencial, da vpliva na naše potomce,« opozori McGuireova.

Proti materinskim instinktom

Mnoge mamice pa si seveda želijo ubraniti svoje otroke pred hormoni iz okolja, kar je razvidno iz rastočega trga znotraj industrije bio proizvodov, ki nagovarja prav (bodoče) starše. Igrajo na materinske zaščitniške instinkte. Še preden se mama tega zave, je že »ulovljena« na bio otroške proizvode. V zadnjem letu je njihova prodaja narasla za 20 %, 42 % mamic pa verjame, da je bio hrana pomembna za njihove otroke.

Avtorica članka to poimenuje tako: »Dobrodošli torej v materinskem paradoksu današnjega časa: mame, ki ne upajo svojim otrokom ponuditi jabolka, prežetega s pesticidom malationom, v velikem številu hranijo sebe – in svoje otroke – z rednimi odmerki medroksiprogesteronacetata ali dezogestrela v hormonski kontracepciji.«

Da, tudi svoje otroke. Veliko število žensk namreč zanosi med jemanjem hormonske kontracepcije. Ta naj bi odpovedala v 2 do 7 %, kar pomeni, da na sto tisoče žensk vsako leto zanosi medtem, ko so njihova telesa razburkana od hormonov in kemikalij.

»Če smo torej obsedeni z zdravstvenimi prednostmi govedine brez hormonov, zakaj se ne zavzemamo za zdravstvene prednosti maternic brez umetnih hormonov?« se čudi avtorica.

Vedno več je namreč dokazov, da bi morali biti. Študija iz 2007, ki je bila objavljena v Oxfordski reviji Human Reproduction, je pokazala, da so ženske, ki so v nosečnosti uživale hormonsko spremenjeno govedino, rojevale sinove s 24 % nižjim številom semenčic v odraslosti in trikrat večjo verjetnostjo neplodnosti.   

Hormonska neravnovesja v telesu matere pa vplivajo tudi na dojenčice. Zdravniki klinike Mayo so priznali, da ima »uporaba kontracepcijskih tabletk v nosečnosti« (zanositev v času jemanja tabletk) »potencial, da povzroči razvojne težave pri otrokovih spolnih organih«. Hormonski obroček Nuva Ring je uvrščen med prepovedana zdravila za nosečnice s potencialnimi škodljivimi učinki za plod.

Ashles McGuire svoj članek zaključuje z besedami: »Medtem, ko naša kultura vse bolj sprejema zeleno prehranjevanje in življenje, mar ni čas, da to filozofijo razširimo iz kuhinj še v spalnice? Mar ni čas, da ponovno razmislimo o najbolj naravnem življenjskem početju – spolnosti? In čas, da postane tudi zelena spolnost del splošne kulture?«

Vir: verilymag.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja