Družinski izleti z zgodbo

Foto: Canva

Če imate male (ali pa tudi večje otroke), ste verjetno že ugotovili, da je veliko stvari precej zanimivejših in zabavnejših, ko so prepletene z zgodbo. Pa naj gre za pomoč pri gospodinjskih opravilih ali izletih v naravo.

Motivacija je na višku, ko z otroki tekmujete, kdo bo prej opazil naslednjo markacijo ali kdo bo hitreje premagal zadnjo strmino in prvi osvojil vrh. Verjetno ima prav vsak starš v rokavu kakšnega skritega asa za svoje otroke, kako jih motivirati, ko zmanjka volje in navdušenja. Včasih pa tudi staršem zmanjka navdiha (ali le energije), zato smo za vas pripravili nekaj idej za zanimive in cenovno ugodne športno-raziskovalne izlete, na katerih bo uživala vsa družina.

1. Pravljično-doživljajska transverzala

Že poznate knjige založbe oz. zavoda Škrateljc? Gre za zbirko knjig, prek katerih otroci na zabaven način spoznavajo slovenske kraje in pokrajine, njihove znamenitosti ter tipično rastlinje in živali. Zanimive in napete zgodbe krasijo lične ilustracije, zato so tudi odlična izbira za (večerno) branje z otroki.

Na podlagi vsake zgodbe so avtorji v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi po vsej Sloveniji ustvarili že kar nekaj tematskih poti, ki jih lahko z otroki obiščete brezplačno. Na voljo so tudi lične knjižice z nalogami, ki jih nato otroci tekom poti izpolnjujejo ter se še česa novega naučijo. Knjižica je dodatna popestritev in ne obvezni pripomoček, da pot ostane zanimiva. Vsekakor pa priporočam, da pred obiskom poti z otroki preberete knjigo, na podlagi katere je osnovana.

Po želji se lahko z zavodom Škrateljc dogovorite tudi za voden obisk poti: za svojo družino ali večje skupine.

Uroš Grilc, soustanovitelj zavoda Škrateljc in soustvarjalec Pravljično-doživljajske transverzale pravi: “Transverzala je primerna za predšolske otroke in učence prvega triletja osnovne šole. Koristna je zaradi tega, ker otroci in družine na ta način vstopajo v svet pohodništva in odkrivanja narave skozi dodatno motivacijo. Ta motivacija je izvirna zgodba, ki otroka vodi in mu vzbudi domišljijo.”

Čeprav bodo na vseh teh poteh res najbolj uživali predšolski otroci in šolarji prve triade, pa tudi starejšim bratom in sestram ne bi smelo biti (preveč) dolgčas.

Nekaj naslovov zbirke Škrateljc, ki so na voljo tudi v naši trgovini:

Ideja za dan, poln dogodivščin

V nedeljo, 25. junija, lahko dopoldan izkoristite za obisk Poti močvirskih škratov na Mali plac ali pa se podate na Smaragdno dogodivščino ob Ajdovskem zidu, ob 14.00 pa se nam pridružite na že 16. Festivalu družin v Športnem parku Vrhnika.

Pot močvirskih škratov na Mali plac

Z želvo Bevko se podajte na razburljivo dogodivščino in ji pomagajte rešiti pravljični Mali plac. Škratji urok je namreč z Malega placa pregnal vse živali in le želva Bevka zbere dovolj poguma, da se sooči s škrati. Če želi rešiti Mali plac, mora razrešiti tri zahtevne škratje uganke. Ji boste pomagali pregnati škratji urok?

Pravljično-doživljajska pot se prične v Športnem parku Bevke, Bevke 92a, 1358 Log pri Brezovici. GPS: 45.989302, 14.363048. Parkirišče je urejeno. Več informacij >>

Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

Ajdovski zid je nastal v času Rimljanov, ko je bila Vrhnika znana pod imenom Nauportus. Od nekoč mogočnega obrambnega zidu so danes ostale le še ruševine, a to ne spremeni vloge, ki jo je imel včasih.

Z rimskim dečkom Julijanom in smaragdnim deževnikom se podajte na dogodivščino, kjer boste morali imeti oči ves čas na pecljih, da boste našli vse latinske pregovore. Izvedeli boste več o Rimljanih in Ajdovskm zidu ter rastlinju in prebivalcih gozda, skozi katerega vas bo vodila pot.

Pot se prične ob stari cesti med Vrhniko in Logatcem, tik ob odcepu za Zaplano, in je dobro označena (GPS: 45.944832, 14.246776). Začetek poti je tukaj: https://goo.gl/maps/XLg6S733N7b3jbr29

Več informacij >>

2. Spoznavajte slovensko zgodovino

Izjemno pomembno je, da že z otroki spoznavamo slovensko zgodovino in kaj nas je oblikovalo v narod, kakršen smo danes. In ker si lažje zapomnimo in tudi bolje razumemo stvari, ki jih vidimo in doživimo, so izleti do krajev, kjer so se odvijali pomembni zgodovinski dogodki, izjemno dobrodošli. Obenem je to tudi odlično izhodišče za takšne in drugačne pogovore, bistveno pa je, da medtem preiživljate kakovosten čas z otroki in jim predajate pomembno popotnico za njihovo prihodnost.

Slovenija ima veliko kotičkov za raziskovanje slovenske zgodovine: številni gradovi, jame, muzeji (na prostem) …

Otrokom so zanimivi predvsem gradovi in bunkerji, kjer lahko prosto raziskujejo in morda celo plezajo. Ste že obiskali Lambergarjev grad v Begunjah? Ali pa Predjamski grad Erazma Predjamskega? Srednjeveške dneve na Blejskem gradu? V okolici Bovca, Tolmina in Kobarida prav tako najdete zanimive zgodovinske točke: spodnja in zgornja Hermanova trdnjava, Kolovrat … Veseli bomo, če v komentarju delite tudi druge ideje, ker je destinacij še ogromno.

Rupnikova linija na Zaplani

Če se nam boste v nedeljo, 25. junija 2023, ob 14.00 pridružili na Festivalu družin, se lahko od doma odpravite že zjutraj in raziščete del Rupnikove linije na Zaplani. Ogledate si lahko celo notranjost nekaterih še ohranjenih bunkerjev, ki jih italijanska vojska po zasedbi tega ozemlja kljub načrtnemu uničevanju ni porušila.

Pot pričnete pri Gostišču Mesec na Zaplani. Dolga je približno tri kilometre, ima 120 metrov višinske razlike, zanjo pa potrebujete približno uro in pol časa.

Poseben izziv

Tisti, ki ste v boljši telesni formi, lahko združite Smaragdno dogodivščino ob Ajdovskem zidu in tematsko pot ob Rupnikovi liniji. Cilj Smaragdne dogodivščine je namreč pri Gostišču Mesec, od koder se opravite na ogled bunkerjev.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja