Družinska peka piškotov – otroci jo preprosto obožujejo!

Thumbnail

V prazničnih dneh se po slovenskih domovih širi vonj potice. Vsaj tako pogosto pa se v zraku mešajo tudi vonji piškotov.

Zakaj je ravno peka piškotov idealna za skupno preživljanje časa? Ker piškoti med ustvarjanjem omogočajo domišljiji, da deluje preko otroških prstkov, ker so enostavni za pripravo, ker ni veliko packanja, ker dišiiiijo!

Preberite si, zakaj se lotiti prav peke piškotov. Ob koncu članka pa še slasten recept – ideja za praznično-počitniške dni.

Otroci obožujejo peko piškotov

Otroci obožujejo rezanje, gnetenje, merjenje količin, razbijanje jajc in kuhanje testenin in nasploh vse, kar lahko s svojimi rokami opravijo v kuhinji, medtem ko stojijo na stolu ob pultu. A najbolj od vsega obožujejo prav peko piškotov. Ker ni zapleteno in ker so popolnoma prepuščeni svoji ustvarjalnosti (in ne zgolj našim nasvetom in ukazom kaj, koliko in kam gre kaj).

Do komolcev umazani od testa valjajo, uporabljajo modelčke, izrezujejo in okrašujejo vse sorte oblik. In kaj vse se ob tem naučijo in izkusijo?

Senzorika in motorika

Prepletanje mase med prstki tako kot vse senzorične vaje dobro vplivajo na razvoj možganov. Prav tako je potreben biti kar spreten s prstki, kar za najmlajše ni najbolj enostavno, se pa veliko naučijo. In to na zelo zabaven način!

Izvedba ni vedno enaka ideji

Idej, kako oblikovati piškote, je vedno ogromno. Kar pa iz tega nastane, ni vedno nujno enako načrtom v glavicah. Niti modelčki ne garantirajo, da bo končni izdelek enake oblike, saj kaj hitro odpade kakšen krak zvezde ali vrh smrekice.

Toda tudi pri tem se lahko otroci urijo v potrpežljivosti, v vztrajnosti in v tem, da se je včasih potrebno pohvaliti, tudi če ni vse popolno.

Potrpežljivost

Resda se piškotki navadno pečejo le kratek čas, toda potem se morajo še ohladiti in potrebno jih je še okrasiti. Kljub slastnim vonjem v zraku je potrebno počakati, preden lahko poskusijo svoje specialitete.

Potrpežljivost je vrlina, ki je v današnjem svetu kar primanjkuje. Učimo je najmlajše ob vsaki priložnosti.

Delimo stvari

Pri več malih pomagačih sploh ni potrebno, da imamo tudi več valjarjev in večjo količino modelčkov. Tudi tukaj je potrebno biti potrpežljiv in se naučiti, da lahko veliko dosežemo, če si delimo stvari in če drug drugemu pomagamo.

Piškoti med ustvarjanjem omogočajo domišljiji, da deluje preko otroških prstkov, ker so enostavni za pripravo, ker ni veliko packanja, ker dišiiiijo!

Podarjamo

Ne glede na narejene količine piškotov vedno hitro zmanjka. Toda še preden se to zgodi, spodbudite otroke, da nekaj svojih piškotov lično zavijejo in jih komu podarijo.

Ko se mi je eden od otrok te dni uprl, da ne bi delil piškotov, ker so preveč dobri, smo začeli razpravljati o tem, kako se vse, kar podariš, stotero vrne in zakaj je prav, da delimo.

In v naslednjih dneh smo od prijateljev res dobili celo škatlo svežih domačih piškotov! Kako sem bila hvaležna, da je bila moja teorija podprta s prakso!

Ponos v očeh

Zdi se mi, da odrasli premalo cenimo svoje opravljeno delo. Kot da se to ne bi veš smelo ali spodobilo. Otroci pa imajo še vedno tisti žar v očeh, ko nekaj dobro opravijo. Ali ko nekaj čisto sami opravijo. Veliko nas lahko naučijo glede tega.

Kar opazujte jih, kako s ponosom z očmi spremljajo pladenj, ki ga vzamete iz peči. Ali kako s ponosom obiskom razlagajo: »To sem pa jaz naredil!«

Učenje

Tudi veliko čisto vsakdanjih stvari se lahko mimogrede naučimo ob peki piškotov. O oblikah (likih), o skladnosti (katere oblike pašejo na vrh katerih), o tem, da gre več na pladenj, če jih stisnemo bolj skupaj (ne, to zanje ni samoumevno) in še mnogo drugega.

Ni packanja

Pri peki piškotov ni velikega packanja, zaradi katerega bi bile mame lahko v skrbeh za svojo kuhinjo. Masa je trša, zato ne morejo z njo škropiti po stenah naokoli in ne morejo je razliti po tleh. Sliši se dobro, kajne? Je pa nekaj moke zaznati po različnih površinah v radiju nekaj metrov okoli delovnega prostora, to pa ja.

Uživamo in se povezujemo

Predvsem pa v peki vsi uživamo. Če pa se v ozadju vrti še kakšna božična glasba, če se prva runda že peče in diši, potem je vse skupaj že skoraj popolno. Koliko vprašanj se odpre in odgovorov nanje, ki niti malo niso vezani na maso pod prsti.

Enostaven recept za piškote

Sestavine za osnovno testo so naslednje:

  • 1/2 kg moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2 jajci
  • 5 žlic sladkorja
  • 2 žlici sladke smetane/mleka
  • 250 g masla

Oblikovane piškotke pečemo 7-8 min na 180°C.

Potem pa se igrajte. Dodajte cimet, premažite jih z marmelado, sestavljajte jih skupaj, okrasite jih z raznimi kroglicami, napisi itd. Vse nadaljnje delo je prepuščeno vaši domišljiji.

Pa veselo ustvarjanje in dober tek!

Foto: družinski arhiv

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja