Družinska dogodivščina: Bogastvo srečanja družin, ki mu je letos svoj čar dodalo še morje

Foto: Igor Vovk

Letošnja Družinska dogodivščina je imela klasične sestavine preteklih Festivalov družin; srečanje družin, taborjenje, obilico kvalitetnih delavnic, aktivnosti in predavanj za otroke in odrasle, okusno hrano … Le da je letos svoj čar dodalo še morje. Zaradi korona razmer je imela letošnja družinska dogodivščina omejeno število udeležencev.

Kamp Ankaran je že tri dni poln otroškega vrveža. Otrokom je bila ena zanimivejših detektivska delavnica, na kateri so spoznali pravega detektiva in se tudi sami naučili številnih detektivskih veščin, na ustvarjalnih delavnicah so krasili morske kamenčke in si izdelovali copate, se učili plesati, peti, lahko so se udeležili montessori delavnice, na voljo so jim bili številni športni pripomočki; od loparjev, hodulj, do žog, pa do izposoje električnih skirojev. Ves dan je bil poln tudi otroški grad, tako otroci kot tudi mladi, starši in stari starši so si lahko izposodili različne knjige, ob večerih pa so si pred spanjem najmlajši lahko ogledali otroško predstavo.

Malo starejši so se lahko spoznavali z delom vojaka, preizkusili pravi vojaški poligon ter se preizkusili v streljanju s puško. Udeležili so se lahko čisto pravega filmskega večera (s kokicami) ter prisluhnili stand up predstavi …

Odrasli so lahko poslušali okroglo mizo z Dušanom Mikužem z direktorata za družino in Tomažem Meršetom iz Družinske pobude. Prav tako sta bili na voljo dve predavanji o vzgoji. Sabrina Košmrl Kaučič je med drugim izpostavila, da mora vsak starš za spremembe pri otrocih najprej spremeniti sebe. Klinični psiholog Aleksander Zadel pa je izpostavil pomen iskrenosti do samega sebe ter starše učil biti strogi, zahtevni in hkrati izjemno ljubeči, predvsem preko postavljanja pravil, znotraj katerih se otrok počuti varno. Družine je navdušila tudi vožnja z gusarsko ladjico, s katero so številni odšli na izlet v Izolo. Vsak dan pa so imele družine tudi neomejene možnosti kopanja. Seveda na družinski dogodivščini pretekla dva dni ni manjkala obeležitev dneva državnosti in praznovanja treh desetletij države. Sobotni večer pa so starši sklenili z molitvenim večerom s slavilno glasbo.

Višek današnjega dogajanja bo nedvomno sveta maša, ki jo bo daroval grosupeljski župnik Martin Golob. Poleg tega se bodo zvrstile še delavnica s frizersko mojstrico pa delavnica za mame in hčere, delavnici o pasteh spleta – ločeno za najstnike in starše. Potekal bo tudi nogometni turnir, cirkuški nastop in »žurka« z Dejanom Dogaja. Pika na i celotnega dogodka je lokalna istrska oziroma mediteranska kulinarika.

Družinska dogodivščina je predvsem kraj otroškega vrveža, veselja in srečanj med družinami – teh je bilo letos mnogo manj, zato je bil vikend za mnoge tudi priložnost srečanja s prijatelji in znanci, ki jih že dolgo niso videli. Kot pripovedujejo udeleženci, namreč ne prihajajo le zaradi pestrega in izjemno bogatega programa, v katerem je težko okusiti vse ponujeno. Njeno bogastvo je predvsem srečanje družin, pogovor med starši in otroki različnih družin, deljenje izkušenj in polnjenje družinskih baterij. Mnogim ta vikend daje močno izkušnjo in gorivo oz. hrano za naprej.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja