Družina podpira državo, ne obratno

Foto: Shutterstock

Včasih imam občutek, da ima država (in tudi marsikateri posameznik) družine za zajedavce, ki se jim milostno odmeri pomoč (če je politika ravno pri volji), sicer pa se ves čas ustvarja občutek, da smo družine v veliko breme. A v resnici je ravno obratno!

Otroci, ki jih vzgajamo, so temelj socialne države

Nihče ne investira v otroka več, kot investiramo starši. Ne le denarno, s financiranjem osnovnih življenjskih potrebščin, šolanja in neformalnega izobraževanja, ampak tudi časovno, čustveno, karierno. Po podatkih Statističnega urada RS nas otrok v 20 letih stane najmanj 43.000 evrov, v večini primerov pa še precej več. Kako bi šele izmerili ves čas in energijo, ki jo vložimo vanje!

Kaj to pomeni? Da nam država nikoli ne bo mogla niti približno povrniti vsega, kar vložimo v otroke. Tudi če prejemamo visok otroški dodatek, dodatek za veliko družino, porodniško in bolniške, znesek nikoli ne bo pokril stroškov, da spravimo otroke do kruha.

A to niso le naši otroci. To so bodoči davkoplačevalci. Delavci, ki bodo skrbeli za rast slovenskega gospodarstva, z inovativnimi (ali malo manj inovativnimi) idejami polnili državno blagajno in skrbeli za delovanje socialne države.

Družina je steber družbene solidarnosti

Navajeni smo poudarjati pomen podjetnikov in gospodarstvenikov za družbeno blaginjo. Brez njih seveda ne gre. A kaj je tisti steber, brez katerega se zruši še tako mogočno gospodarstvo? Družina. Družina, ki vlaga neznanske količine časa, denarja in energije v vzgojo otrok, da bi postali odgovorni posamezniki in državljani. Družina, ki se posveča starim in obnemoglim. Ki vlaga v Družina je steber, brez katerega se zruši še tako mogočno gospodarstvo.izobraževanje, ki daleč presega šolske okvire. V negovanje in varovanje majhnih ali bolnih. V medgeneracijsko solidarnost. V pomoč v primeru brezposelnosti ali različnih nezgod. V reševanje stanovanjske stiske itd.

Družina je v resnici steber, brez katerega bi družba in država doživeli kolaps. Dokaz je mnogo višje tveganje za revščino, osamljenost in različne socialne stiske, ki so jim izpostavljeni ljudje brez trdne družinske mreže, pa naj živijo v še tako socialni državi. Po domače povedano – če imamo družino, s katero smo trdno povezani, smo mnogo bolj varni in imamo višji življenjski standard.

Pomoč družinam ni le upravičena, ampak edino logična

A družina ne skrbi le za višji standard svojih družinskih članov, ampak prispeva k blaginji vseh državljanov. Če imava z možem tri otroke, bova do njihove polnoletnosti vanje vložila npr. 150.000 evrov, če bodo študirali, pa še precej več. A ko odrastejo, se bodo, upam, zaposlili in nato 40 ali več let vsak mesec delali za državo in njene prebivalce. Delali bodo za vse!

Bodimo pošteni in priznajmo, kakšen pomen ima družina. Državna pomoč pri vzgoji novih državljanov zato ni le upravičena, ampak je edina logična. Če smo iskreni, bi si ob njej zaslužili še hvaležnost in pohvalo. Ne zato, ker brez nje ne moremo, ampak zato, ker se je treba zavedati, od kod izvira naše blagostanje. Država potrebuje družino – trdno, močno in povezano družino, ki se zaveda svoje vrednosti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja