Dragi papež Frančišek, zakaj potrebuješ tisti visoki klobuk?

Thumbnail

Kaj je počel Bog, preden je nastal svet? Zakaj je toliko ljudi revnih? Kaj si je želel postati papež Frančišek, ko je bil majhen? Vsaj na zadnje vprašanje gotovo ne veste odgovora. Mali Bergoglio je sanjaril o tem, da bo postal – mesar.

Majhni otroci postavljajo velika (in pogosto težka) vprašanja ter zahtevajo jasne odgovore. Kdo bi znal na njih odgovoriti bolje od papeža Frančiška?

30 odgovorov na najtežja in najbolj zabavna otroška vprašanja

Katera mama ali kateri oče ne obstane z odprtimi usti, ko ga 8-letnik vpraša, zakaj je Jezus izbral tistih dvanajst apostolov in ne katerih drugih? Ali zakaj moramo ljudje trpeti?

Odgovori so zbrani v čudovito ilustrirani knjigo Dragi papež Frančišek: Papež odgovarja na pisma otrok z vsega sveta, ki so jo pravkar izdali jezuiti v Župnijskem zavodu Dravlje. Gre za prvo knjigo, ki jo je kdaj napisal papež kot odgovor na otroška vprašanja.

V njej je zbranih 30 najtežjih, pa tudi najzabavnejših otroških vprašanj. Skupaj z risbicami so jih papežu poslali resnični otroci z vsega sveta. Papež jih je prejel od 259 otrok iz 26 različnih držav, nato pa je na 30 izbranih odgovoril v svojem prepoznavnem otroško preprostem slogu.

»Želel sem postati mesar, ker sem mislil, da je mesar bogat!«

V njej med drugim opisuje, kako je kot otrok hodil z babico na tržnico, kjer je najbolj občudoval mesarja, ki je imel vedno polne žepe denarja. »Mislil sem, da je zelo bogat. Vse to me je zelo prevzelo in hotel sem postati kot on,« piše papež. Pa se je na koncu zasukalo malo drugače …

»Dragi papež Frančišek, zakaj se ne dogaja več toliko čudežev?« je zanimalo 9-letnega Joaquína iz Peruja. Papež odgovarja: »Dragi Joaquín, kdo ti je to rekel? To ni res! Vsak dan se zgodi kakšen čudež in veliko jih je. Nisem sicer še videl ljudi, ki bi vstali od mrtvih, sem pa v svojem življenju videl mnogo vsakdanjih čudežev. Mnogo.«

»Papež Frančišek, ali veste, zakaj se nekateri starši prepirajo?« sprašuje 10-letna Alexandra s Filipinov. 6-letno Prajlo iz Albanije pa zanima: »Ali ste kot otrok radi plesali?« Luca iz Avstralije hoče vedeti: »Moja mami je v nebesih. Ji bodo zrasla angelska krila?« Odgovore lahko preberete v knjigi :).

Papeževi odgovori so preprosti, iskreni in neposredni. Bog je namreč tak, kakršni so otroci – preprost. »Božja ljubeznivost se razodeva v preprostosti. Boga ne smemo zapletati,« v spremni besedi zapiše urednik knjige, jezuit Antonio Spadaro, ki je leta 2013 s papežem opravil tudi prvi uradni intervju.

Papež otrokom podaril knjigo, oni pa njemu javorov sirup, nogometno žogo, sladico …

Ko je knjiga 22. februarja izšla, so v Vatikan povabili vse otroke, ki so v njej prispevali svoje vprašanje in risbo.

Po prisrčnem objemu so otroci sedli na tla in papeža še malo izpraševali. Postavili so mu različna vprašanja od tega, koliko je star, do tega, koga najbolj občuduje. »Različne svete prijatelje,« jim je odgovoril papež. »Od Male Terezije do sv. Ignacija Lojolskega in sv. Frančiška.«

»Kako se počutite kot papež?« so bili neposredni otroci. »Občutim velik mir,« se je zasmejal Frančišek. »Bog mi je dal milost, da nisem izgubil svojega miru. To je čudovito Božje darilo. Počutim se, kot da proti koncu svojega življenja potujem v velikem miru.«

 

Na koncu je papež vsem otrokom podaril izvod knjige in mehko lutko, ki predstavlja Jezusa. Darila pa so mu podarili tudi otroci: Ryan iz Kanade mu je prinesel javorov sirup, William mu je podaril nogometno žogo, Juan Pablo in Carolina pa papeževo najljubšo sladico, argentinske piškote »alfajores«.

Knjiga je medtem izšla že v številnih prevodih, med drugim v španščini, poljščini, francoščini in seveda tudi slovenščini.

Knjiga za otroke in vse, ki ohranjajo otroškega duha

Kdo nam lahko ljubečega in preprostega Boga pomaga začutiti bolje od papeža Frančiška in radovednih otrok? Nekatera vprašanja so zabavna. Drugi so resna. Ob tretjih smo lahko ganjeni. Vsa pa so zastavili otroci, ki si zaslužijo spoznati in začutiti brezpogojno Božjo ljubezen.

Knjiga Dragi papež Frančišek: Papež odgovarja na pisma otrok z vsega sveta ne bo pomagala le staršem odgovarjati na zapletena otroška vprašanja, ampak bo nagovorila tudi vse, ki delajo z otroci in si želijo ohraniti otroškega duha.


Knjigo lahko kupite v naši spletni trgovini ali v naši prodajalni na Nazorjevi ulici v Ljubljani (od ponedeljka do petka med 9.00 in 15.00).

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja