»Dragi Božiček, prosim, prinesi mi očka …«

Thumbnail

Kaj si britanski otroci zaželijo v pismih, ki jih pišejo Božičku? Verjeli ali ne, ne prvem mestu je bratec ali sestrica, na visokem mestu seznama želja pa je tudi »oče« … Zanimiv je tudi vpogled v takšen seznam pred dobrimi 100 leti. 

 

Odrasli vedno radi pokukamo v pisma, ki jih otroci napišejo Miklavžu, Božičku ali Dedku Mrazu, saj ponujajo dober uvid v svet otroških želja. In marsikdaj nas presenetijo. A vendarle v njih večinoma pričakujemo želje po igračah, sladkarijah ali doživetjih.

Izsledki raziskave o tem, kaj si otroci v resnici najpogosteje želijo od Božička, ki so jo naredili v dveh velikih britanskih nakupovalnih središčih med starši 2000 otrok, starih od 3 do 12 let, pa so presenetili še precej bolj, kot bi pričakovali.

Otroci si namreč želijo – in to tudi jasno izražajo – marsikaj drugega kot igrače. Na prvem mestu seznama želja je namreč želja po bratcu ali sestrici, tik zatem pa je želja po živem jelenčku. Tudi na tretjem mestu je živa žival, in sicer konj, sicer pa je med prvimi 50 kar 17 želja povezanih z živalskimi ljubljenčki, med njimi so recimo tudi želja po oslu, piščancu in slonu. A konju je tik za petami avto.

Zelo zgovorno pa je, da se je visoko na seznamu, in sicer na 10. mestu, znašla tudi želja po očetu. Želja po mami je v primerjavi s tem šele na 23. mestu.  

V ZDA pa so pri ABC news leta 2013 naredili primerjavo med najpogostejšimi željami otrok leta 1913 (takrat so mnogi starši pisma svojih otrok Božičku pošiljali v objavo časopisom, zato imamo danes vpogled vanje) in leta 2013. Razlika je velikanska.

Seznam najpogostejših želja 1913:

 1. Bomboni
 2. Oreški

 1. Gugalni konjiček
 2. Punčka
 3. Kapa/rokavice
 4. Vlakec
 5. Pomaranče
 6. Knjige
 7. Robčki
 8. Drsalke

Seznam leta 2013 (vključuje samo stvari) pa je izgledal takole:

 1. Furby Boom (kosmata pošast na baterije)
 2. Psiček robot Teksta

 1. Tablica LeapPad Ultra
 2. Leteča vila (lutka, ki leti)
 3. Velika lutka za objemanje Elmo
 4. Barbie sanjska hiša
 5. Hihitava opica (na baterije)
 6. Puška Nerf
 7. Ninja želve
 8. Lego

Viri: telegraph.co.uk, abcnews.go.com

Foto: everydaylife.globalpost.com, essentialbaby.co.au, cuisineandhealth.com, webzubra.com

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja