Draga zakonca, zmenki imajo preveč pozitivnih vplivov na zakon, da si jih ne bi privoščila

Foto: Shutterstock

Namensko preživet čas med možem in ženo izboljšuje njun odnos in zakon. To dejstvo je potrdila tudi študija Univerze v Virginiji, v enem izmed svojih projektov z analizo raziskave, ki je bila izvedena med več tisoč poročenimi odraslimi pari. Z analizo anket in literature so potrdili, da zmenki v zakonu izboljšujejo odnos zakoncev na področju komunikacije, predanosti, izvirnosti, zmanjševanja stresa, poželenja itd.

Študija je pokazala, da so se zakonci, ki so skupni čas s sozakoncem preživljali vsaj enkrat tedenjsko, v zakonu približno 3,5-krat pogosteje čutili “zelo veseli”, bili približno 3,2-krat bolj zadovoljni z medsebojno komunikacijo, 3,4-krat bolj zadovoljni s spolnimi odnosi ter približno 2,5-krat bolj predani drug drugemu, kot pari, ki so na zmenke hodili redkeje. Hkrati je pokazala, da večkrat, kot si pari vzamejo čas drug za drugega, manjša je možnost ločitve v naslednjih petih letih.

Iščete še dodatne argumete, zakaj svojo drago(ali dragega) povabiti na zmenek? To je nekaj najbolj pozitivnih posledic vajinih zmenkov:

Komunikacija

Eden izmed najpomembnejših elementov iskrenega odnosa med zakoncema je zagotovo dobra komunikacija. Takšno komunikacijo v zakonu pogosto onemogočajo različni dejavniki, delovne obveznosti, otroci ipd. Ravno zato je zelo pomembno, da si zakonca vzameta čas, ko lahko brez »motečih elementov« odkrito govorita o svojih težavah, občutjih, željah, načrtih …

Boljša kot je komunikacija med zakoncema, bolj se poglablja odnos med njima in medsebojno razumevanje njunih občutenj, kar je pomembno predvsem ob zavedanju dejstva, da se ljudje ves čas spreminjamo in se mora tako spreminjati in razvijati tudi odnos in zakon.

Predanost

Ko se zakonca na zmenku odpirata drug drugemu, gradita vez, ki vedno znova utrjuje njuno medsebojno predanost.  To je pomembno predvsem za preizkušnje, ki so neizogibni del vsakega zakona. Tudi ko je eden izmed zakoncev na tleh, je ob njem predana oseba, ki ga vedno znova dvigne. In če je čustvena povezanost med zakoncema premalo močna, je velika verjetnost, da potrebujeta več zmenkov v zakonu.

Zmanjševanje stresa

V hitrem tempu življenja vsakdo potrebuje način sprostitve vsakodnevnega stresa. Zmenki naj bi bili zabavni in zavedati se je potrebno, da sta zakonca drug ob drugem tudi zato, da v življenju skupaj ustvarjata zabavne trenutke. Pomembno je, da si znata privoščiti zmenek, ki presega skupno večerjo in ogled filma, se sprostita, zabavata in ustvarjate prijetne spomine.

Izvirnost

Pogost pojav med zakonci, ki so poročeni dlje časa, je nazadovanje njihovih medsebojnih odnosov, kar je posledica dejstva, da se zakonca »navadita« drug na drugega in odnos jemljeta za samoumeven ter tako padeta v vsakodnevno rutino.

Raziskava potrjuje, da je iskanje novih, izvirnih načinov preživljanja skupnega časa zelo pomemben vidik v ponovnem spoznavanju partnerja in njegovih vrlin. Ob tem pa izvirni zmenki ustvarjajo zabavne spomine in so pot, ki lahko prepreči padec v rutino v zakonu.

Ohranjanje zaljubljenosti v zakonu

Kombinacija izvirnosti in »iskrice« v zakonu pripelje do ponovno obujenega pozitivnega poželenja, nekakšne zaljubljenosti do sozakonca. To je tisti občutek iz začetka odnosa med zakoncema, ko sta čutila »metuljčke« v trebuhu, strast, vznemirjenost, občutek privlačnosti. Sčasoma se ti občutki počasi zmanjšajo in redni zmenki so idealna priložnost za ohranjanje te iskrice v zakonu.   

Priložnosti je dovolj, v svoj odnos lahko začneta (ali ne prenehata) vlagati že danes.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja