Dokumentarna družinska fotografija: unikatna zgodba, ki jo piše vsakdan

Thumbnail

Otroštvo bliskovito mine in najlepše spomine si vsi želimo ohraniti tudi v obliki fotografij. Nekatere družine se odločijo za poziranje v fotografskem studiu ali naravi. Vse bolj pa postaja priljubljeno drugačno ovekovečenje najlepših trenutkov: dokumentarna družinska fotografija.

Za kaj gre? Namesto obiska v studiu fotograf pride k družini domov in tam nekaj ur, pol dneva ali cel dan (odvisno od dogovora) v objektiv lovi družinske trenutke. Tiste majhne spontane iskrice, ki so tako vsakdanje, da jih pogosto spregledamo. Peka palačink, branje pravljic, brisanje noska, ravsanje med bratci in sestricami, žgečkanje na tleh dnevne sobe. Unikatna zgodba vsake družine.

Iskreni in spontani vsakodnevni trenutki

Polona Avanzo, ki se s profesionalno fotografijo ukvarja šest let let, pravi, da ji je od vsega fotografiranja najljubše ravno takšno pisanje družinskih zgodb. »Ko sem se v tujini seznanila s to vrsto fotografiranja, sem pomislila: Vau, to je to! Nobenih prisiljenih drž in nasmeškov, nobenega vmešavanja fotografa, nobenih navodil. Iskreni in spontani vsakodnevni trenutki, ki nam v resnici največ pomenijo.«

Dokumentarna družinska fotografija v objektiv ne lovi le trenutnega videza, ampak predvsem odnose med družinskimi člani ter humorne in čustvene vsakodnevne trenutke. Studijske fotografije so sicer lepe, a znajo biti nekoliko sterilne, predvsem pa ne ujamejo duha družine. Pri poziranju so si namreč vse družine podobne, dokumentarna fotografija pa lovi njihovo unikatnost.

Pri poziranju so si vse družine podobne, dokumentarna fotografija pa lovi njihovo unikatnost.

In kako poteka takšen fotografski dan? Kot običajno, le da družinsko dinamiko spremlja fotograf. Ničesar ni treba pripravljati. Ni treba dodatno počistiti doma in zlikati zakmašnih oblek. Ne potrebujemo posebnega programa in kupa aktivnosti. Delamo, kar delamo običajno. In fotograf? Brez vmešavanja v objektiv lovi trenutke vsakdana.

V praksi to pomeni, da smo se pol ure počutili kot kraljeva družina, ki ji sledijo paparaci. A potem smo se sprostili in začeli uživati. Dan je ujel svoj ritem in fotoaparata niti opazili nismo več. In najpomembnejše? Ker je fotografiranje trajalo toliko časa, se nismo trudili biti drugačni, kot smo v resnici. Bilo bi preveč naporno in z majhnimi otroki tudi povsem neizvedljivo 🙂

Otroci se bodo želeli spominjati resničnega življenja

Ženske smo do sebe zelo kritične in se pogosto ne maramo fotografirati. Bojimo se, da nismo dovolj suhe in imamo preveč gub, da naš dom ni dovolj urejen in da se otroci ne bodo primerno obnašali. A otroci nas imajo radi točno takšne in se nas bodo želeli spominjati: našega predpasnika med kuho, naših objemov, najljubšega naslanjača za branje pravljic. Številni starši po rojstvu otrok izginejo iz družinskih fotografij. Kakšna škoda!

»V Sloveniji imamo predsodke pred tem, da bi nekoga povabili v svoj dom in se mu pokazali takšni, kakršni smo v resnici. Želimo si, da bi bilo vse popolno in pod nadzorom,« pravi Polona Avanzo. »Ali pa čakamo na priložnost za fotografiranje, kakršna je poroka, krst ali rojstni dan. A najlepše fotografije nastanejo takrat, ko smo preprosto skupaj, neobremenjeni in odkriti.«

V vsakem domu se prepletata smeh in solze, kričanje in poljubi. V enem samem »običajnem dnevu« se zvrsti na stotine otroških domislic, prisrčnih objemov, lumparij, jeznih staršev in ganljivega izkazovanja nežnosti. »V družinskem vsakdanu se vedno zgodi kaj nepredvidljivega in norega,« pravi Polona Avanzo. »Zelo rada imam takšne humorne trenutke. In v družini jih je vedno dovolj na zalogi!«

In trenutek, ko smo dočakali končni izdelek, fotografije naše družine? Veliko smeha, solze ganjenosti in neskončni: »Še enkrat pokaži, mami!« Predvsem pa veselje ob spominu, ki bo ostal.

 Foto: Polona Avanzo

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja