Dobri odnosi s starši

Thumbnail

Slovenski otroci so v evropskem merilu nadpovprečno zadovoljni s svojim življenjem in na evropskem repu po psihosomatskih simptomih.

Foto:Tamino Petelinšek

Poleg tega jim gre zelo dobro komunikacija s starši, zanimivo pa je, da so po številu prijateljev pod evropskim povprečjem. V Raziskavi Dr. Helene Jeriček, nacionalne koordinatorke študije HBSC za Slovenijo iz leta 2006, so mlade spraševali, kako se pogovarjajo s svojimi starši o stvareh, ki jih resnično zanimajo. Odgovori so bili naslednji: 90 % anketiranih z lahkoto komunicira z materjo, 77 % pa z očetom.

Fantje v primerjavi z dekleti lažje komunicirajo z očetom, kar velja za vse tri starostne skupine. Z naraščanjem starosti mladostniki težje komunicirajo tako z mamo kot z očetom. Po podatkih iz leta 2006 več otrok (kar 93 %) pravi, da se starši bolj zanimajo za šolo in kaj se dogaja z njimi kot leta 2002; 97 % anketiranih pravi, da jih starši spodbujajo, 94 % anketiranih poroča, da so jim pripravljeni pomagati pri težavah in 82 % anketiranih meni, da so jim pripravljeni pomagati pri domačih nalogah.

Raziskava je tudi pokazala, da se otroci in mladostniki iz družin z višjim socioekonomskim statusom lažje pogovarjajo z mamo in očetom; ti starši so tudi pogosteje pripravljeni pomagati pri šolskih zadevah, otroke pogosteje spodbujajo in so bolj zainteresirani za dogajanje v šoli.

Analiza podatkov o odnosih z vrstniki pa kaže, da 37 % anketiranih (40 % fantov in 35 % deklet) preživlja prosti čas več kot štirikrat na teden skupaj s prijatelji. Fantje značilno pogosteje kot dekleta. Dekleta pogosteje kot fantje komunicirajo s prijatelji oz. prijateljicami po telefonu, prek elektronske pošte ali pošiljanja sporočil. Glede na leto 2002 se otroci in mladostniki manj pogosto družijo z vrstniki, imajo pa z njimi pogosteje stik prek telefona in elektronskih medijev. Razlike so tudi glede socioekonomskega položaja. Otroci in mladostniki iz družin z visokim socioekonomskim statusom imajo več prijateljev, se pogosteje družijo z njimi ob večerih in med seboj pogosteje komunicirajo po telefonu in drugih elektronskih pripomočkih.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja