Dobri odnosi s starši

Thumbnail

Slovenski otroci so v evropskem merilu nadpovprečno zadovoljni s svojim življenjem in na evropskem repu po psihosomatskih simptomih.

Foto:Tamino Petelinšek

Poleg tega jim gre zelo dobro komunikacija s starši, zanimivo pa je, da so po številu prijateljev pod evropskim povprečjem. V Raziskavi Dr. Helene Jeriček, nacionalne koordinatorke študije HBSC za Slovenijo iz leta 2006, so mlade spraševali, kako se pogovarjajo s svojimi starši o stvareh, ki jih resnično zanimajo. Odgovori so bili naslednji: 90 % anketiranih z lahkoto komunicira z materjo, 77 % pa z očetom.

Fantje v primerjavi z dekleti lažje komunicirajo z očetom, kar velja za vse tri starostne skupine. Z naraščanjem starosti mladostniki težje komunicirajo tako z mamo kot z očetom. Po podatkih iz leta 2006 več otrok (kar 93 %) pravi, da se starši bolj zanimajo za šolo in kaj se dogaja z njimi kot leta 2002; 97 % anketiranih pravi, da jih starši spodbujajo, 94 % anketiranih poroča, da so jim pripravljeni pomagati pri težavah in 82 % anketiranih meni, da so jim pripravljeni pomagati pri domačih nalogah.

Raziskava je tudi pokazala, da se otroci in mladostniki iz družin z višjim socioekonomskim statusom lažje pogovarjajo z mamo in očetom; ti starši so tudi pogosteje pripravljeni pomagati pri šolskih zadevah, otroke pogosteje spodbujajo in so bolj zainteresirani za dogajanje v šoli.

Analiza podatkov o odnosih z vrstniki pa kaže, da 37 % anketiranih (40 % fantov in 35 % deklet) preživlja prosti čas več kot štirikrat na teden skupaj s prijatelji. Fantje značilno pogosteje kot dekleta. Dekleta pogosteje kot fantje komunicirajo s prijatelji oz. prijateljicami po telefonu, prek elektronske pošte ali pošiljanja sporočil. Glede na leto 2002 se otroci in mladostniki manj pogosto družijo z vrstniki, imajo pa z njimi pogosteje stik prek telefona in elektronskih medijev. Razlike so tudi glede socioekonomskega položaja. Otroci in mladostniki iz družin z visokim socioekonomskim statusom imajo več prijateljev, se pogosteje družijo z njimi ob večerih in med seboj pogosteje komunicirajo po telefonu in drugih elektronskih pripomočkih.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja