Dobre mame imajo lepljiva tla in srečne otroke. Res?

Thumbnail

Samo enkrat so majhni. Dobre mame imajo lepljiva tla in srečne otroke. Še nihče si ni zaželel, da bi preživel več časa z likalnikom kot z otroki. Takšne in podobne fraze se slišijo zelo lepo. V resnici pa so en navaden nateg.

Nič ni narobe s tem, če se usedemo z otrokom med kocke medtem, ko je korito polno posode. In čisto v redu je, če kdaj sebe in svoje prijateljice potolažimo z »dejstvi« iz uvoda. A naj povzamem zapis, ki sem ga pred časom nekje zasledila: »Če preneham čistiti zato, ker so samo enkrat majhni, se lahko zadušimo v gori umazanije.«

Da, drži, otroci so samo enkrat majhni. Kar pa ne pomeni, da se ostalim stvarem medtem čas ustavi.

»Če preneham čistiti zato, ker so samo enkrat majhni, se lahko zadušimo v gori umazanije.«Trudim se, da bi svojim otrokom vsak dan podarila čas in pozornost, ki ju potrebujejo od mene. Toda poleg tega bi jim rada kot popotnico v življenje podarila in bi jih rada naučila še mnogo drugih stvari. Med drugim tudi pozitiven odnos do opravljanja gospodinjskih opravil in veselje do bivanja v urejenem domu.

In ne, naš dom ni kot iz škatlice. In če bi vprašali mojo mamo ali taščo, bi imeli na to temo veliko povedati. Toda najini otroci vedo, da je potrebno po obroku odnesti krožnik z mize in ga zložiti v pomivalni stroj.

Vedo, da perilo ne pride čudežno zlikano v njihove omare. Vedo, da je potrebno vsak dan posesati in po potrebi pomiti tla. In vedo, o kako dobro vedo, da je potrebno zvečer pospraviti igrače. Kajti če vseh teh stvari ne bomo opravili mi – jaz, mož ali otroci – kdo jih pa bo?

Skrb za dom enostavno pride v paketu s poročno zaobljubo in rojstvom otrok. In ne, ni potrebno, da je vse na svojem mestu in vse kristalno čisto, potrebno pa je, da se v svojem domu dobro počutimo. Če nas umazana posoda ali vrh nezlikanega perila tako zelo spravljata ob živce, si enostavno nadenimo rokavice in opravimo s tem. Enako je z lepljivimi tlemi ali vodnim kamnom.

Doma se dogaja ogromno stvari – za katerimi je treba enostavno počistiti. In namesto pritoževanja je potrebno pač sprejeti, da se z življenjem v hiši perilo, posoda in tla pač umažejo. In da pritoževanje vsega skupaj ne bo čudežno očistilo.

Da, otroci so samo enkrat majhni. In ravno zato je pomembno, da smo jim že kot majhnim dober zgled tudi v skrbi za dom.

Foto: thewigleyfamily.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.