Do kod? V Belgiji razmišljajo o evtanaziji otrok

Thumbnail

Predlog zakona, ki bi omogočil evtanazijo otrok, uživa podporo dveh tretjin Belgijcev. Gre za pogled na svet, po katerem je vrednost življenja zrelativizirana, po kateri življenje ni vedno dobro in smrt ni vedno slaba.

Belgija je ena redkih svetovnih držav, ki evtanazijo pojmuje kot zdravstveno storitev. Legalizirala ju je leta 2002. Težko bolna oseba jo lahko zahteva na podlagi dveh zdravniških mnenj. Število evtanaziranih oseb strmo narašča: iz leta 2011 na 2012 je naraslo za kar 25 %, iz 1133 na 1432, kar sta 2 odstotka vseh smrti v državi.

Vlada želi sedaj storiti še korak dlje: razširiti zakon tudi na otroke pred 18. letom starosti. Dodatni pogoji za otrokovo evtanazijo naj bi bila njegova izražena želja, da jo želi, privolitev staršev in mnenje psihologa, da otrok v polnosti razume vso težo svoje odločitve.

Veliko voznikov vozi prehitro. Spremenimo zakon!

Kot pri podobnih etično spornih zakonodajah naj bi le zakonsko uredili to, kar se po bolnišnicah že tako ali tako dogaja.

Zagovorniki zakona poudarjajo, da gre za dejanje sočutja do bolnega otroka. Kot pri podobnih etično spornih zakonodajah (spomnimo se samo Družinskega zakonika) pa naj bi z njim le zakonsko uredili to, kar se po bolnišnicah že tako ali tako dogaja.

Po pričevanju zdravnikov samih namreč marsikdaj pride do tega, da zdravnik pod pritiskom staršev na smrt bolnih otrok začne povečevati dozo protibolečinskih sredstev, vse do otrokove smrti.

S tem argumentom zagovorniki evtanazije seveda hkrati priznavajo, da nekateri zdravniki in starši že sedaj kršijo zakon, vendar bi namesto kaznovanja kršiteljev zakonodajo raje prilagodili njim. Zanimivo je, da se na takšen način nihče ne loti reševanja težav, ki jih povzročajo npr. prehitri vozniki na avtocesti …

Dvojna merila in zlorabe

Ena izmed mnogih problematičnih točk zakona so tudi dvojna merila, ki jih ima zahodna družba v odnosu do otrok. Belgijski zakoni, podobno kot naši, nepolnoletnim ne dovoljujejo podpisovanja nikakršnih zavezujočih pogodb. Seveda se tudi ne morejo poročiti. Še več, zaradi domnevane nezadostne zrelosti ne smejo kupovati niti alkohola in cigaret. Po novem predlogu zakona pa naj bi bili sposobni sprejeti odločitev, da končajo svoje življenje.

Otrok sam od sebe ne ve, kaj je evtanazija, in si smrti ne želi. Podvržen je informacijam in pritiskom odraslih.

Evtanazija je že sedaj v Belgiji mnogokrat zlorabljena za druge namene, ki s sočutjem do bolnika nimajo nobene povezave. Tako se jih kar nekaj zgodi z namenom darovanja organov, za prikrivanje napak zdravnikov ali enostavno kot enostavnejši nadomestek za bolnikovo oskrbo.

Če se to dogaja že odraslim, bodo otroci le še bolj izpostavljeni pritiskom in zlorabam. »Kdo bo otroku evtanazijo predstavil kot eno izmed možnosti?« se sprašuje Carine Boucher iz Evropskega centra za bioetiko. Otrok sam od sebe namreč ne ve, kaj je evtanazija, in si smrti ne želi. Podvržen je informacijam in pritiskom odraslih.

Težko vprašanje, napačen odgovor

Evtanazija se dotika globokega vprašanja človekovega trpljenja. A nanj daje napačen odgovor.

Za koga je soočanje s trpljenjem napornejše: za bolnike ali za njihove svojce, zdravnike in zdravstveno blagajno?

Gre za pogled na svet, po katerem je vrednost življenja zrelativizirana. Z drugimi besedami, življenje ni vedno dobro in smrt ni vedno slaba. Toda ko življenje ni več absolutno dobro in je ubijanje sprejeto kot odgovor na človeške težave in trpljenje, smo sodu izbili dno. Ni več meje, do katere lahko gremo. Smrt je predstavljena kot drugim enakovreden izhod iz težav in stisk, spodkopana je družbena solidarnost ter spodbujano mišljenje, da je bolje izbrati smrt kot biti drugim v breme …

Najboljši dokaz za to so prav države, ki so evtanazijo legalizirale. V desetih letih se je javna podpora evtanaziji v Belgiji – kljub mnogim (tako javnim in kot očem javnosti skritim) zlorab, spornih primerov in kršitev zakonodaje – močno zvišala. Čeprav se največ usmrtitev prikladno zgodi ravno pred poletnimi počitnicami, ko se mlade družine odpravljajo na dopuste in jim je skrb za bolne ali ostarele starše še posebej v breme, so Belgijci evtanazijo vzeli za svojo in podpirajo zakonodajo z vedno manj omejitvami. Predlog zakona o evtanaziji otrok tako po nekaterih anketah podpirata kar dve tretjini Belgijcev, mnogi pa bi legalizirali celo evtanazijo otrok brez njihovega privoljenja, če bi se za to odločili starši in zdravniki …

Toda ali je to res pravi odgovor družbe na stisko trpečih? Ali ne bi bila bolj kot njihova usmrtitev primerna kvalitetna in sočutna paliativna oskrba? Bolj kot ubijanje umirajočih njihovo spremljanje? In za koga je soočanje s trpljenjem napornejše: za bolnike ali za njihove svojce, zdravnike in zdravstveno blagajno?