Dejstva o kontracepciji, ki bi jih morali poznati

Thumbnail

Tudi na slovenskem tržišču je vse več pripravkov, ki so sicer razvrščeni v kategorijo »zdravil«, predstavljajo pa vse večjo etično in strokovno skrb. Eno pomembnejših področij so hormonska kontracepcijska sredstva, ki brez izjeme vključujejo v svoj mehanizem delovanja tudi možnost abortivnosti.

Odstotek tveganja za tako delovanje je različen. Kontracepcijske tablete ali druge oblike hormonske kontracepcije (na primer obliži in podobno) s svojim delovanjem na gonadotropne hormone preprečujejo ovulacijo ter spreminjajo sluz materničnega vratu, ki tako postane manj prepustna za semenčice. Obstaja pa tudi sporni del učinka na maternično sluznico, ki jo kontracepcijske tablete spremenijo tako, da se človeški zarodek ne more ugnezditi. Tako zarodek odmre, zato govorimo o abortivnem učinku.

Poznamo tudi t.i. »jutranje tabletke«, namenjene kot »rešitev« po nezaščitenem spolnem odnosu. V Sloveniji imamo trenutno dve vrsti, ki se jih da kupiti celo brez recepta. Vzete v predovulacijskem obdobju preprečijo ovulacijo. V primeru, da je tableta vzeta v obdobju po ovulaciji in je do spočetja prišlo, pa preprečijo ugnezdenje zarodka.

Izredno etično sporen je tudi maternični vložek, katerega pomembnejši mehanizem delovanja je ponovno vpliv na maternično sluznico, ki postane neugodna za sprejem zarodka.

V slovenske lekarne pa prihaja nova vrsta napačno poimenovane »urgentne kontracepcije«, ki ima poleg že omenjenih mehanizmov še dodatno sporni učinek. Po dveh različnih poteh lahko prekine razvoj v maternično sluznico že ugnezdenega človeškega zarodka. Ima torej identično delovanje kot sporna abortivna tableta RU-486. Tablete s takim delovanjem so se za zgodnje kemične splave do sedaj pri nas uporabljale le v bolnišnicah.

Vse kaže, da se v Sloveniji brez javne strokovne razprave uvajajo nove sporne oblike kontracepcijskih sredstev. Ob tem je potrebno opozoriti, da omenjena sredstva nimajo samo negativnega vpliva na spočetega otroka, temveč tudi na zdravje ženske, ki takšna sredstva uporablja. Več o delovanju hormonskih kontracepcijskih sredstev si lahko preberete na strani združenja Farmacevti za življenje.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

 1. Stanjšana sluznica je posledica stanja brez ovulacij. Torej če ni ovulacije tudi do zanositve ne pride in tabletka ubistvu ni abortivna.

 2. Točno tako je kot je napisala barbara. Stanjšana sluznica ni posledica odsotnosti ovulacije, ampak posledica hormonov iz KT.
  Hormoni pa delujejo tako, da načeloma preprečijo ovulacijo in stanjšajo sluznico maternice, vendar ne uspejo vedno preprečiti ovulacije, v tem primeru pa svojo “kontraceptivno” nalogo opravi stanjšana sluznica.

  Žaba včasih je treba tut kej prebrat pa preštudirat, ne pa samo kvakat.

  1. Jaz imam v zadnjem času večina ciklusov brez ovulacije (žal 🙁 ). Ampak kljub temu popolnoma redno menstruacijo in približno enako dolgo kot tedaj, ko so bili še OK. Torej moja sluznica zaradi odsonosti O ni stanjšana.

   Zdravnicam pa verjamem glede farmacevtskih sredstev toliko kot možu, če bi mi začel razlagat o tem, kako je treba stepst beljake za snežene poljubčke…

  2. Raje si preberi kakšen SPC zdravila, pa se osredotoči na mehanizme delovanja in na to v kolikšni meri ne uspejo preprečiti ovulacije, pa vseeno preprečijo zanositev.

 3. Jaz verjamem navodilom za uporabo, ki so priloženi kontracepcijskim tabletam. Tam sicer ne piše, da so abortivne, vendar piše tudi tole:

  Delujejo na treh različnih, med seboj povezanih nivojih, tako da:
  • preprečijo dozorevanje jajčeca in sproščanje le-tega iz jajčnikov (preprečevanje ovulacije)
  • [i]preprečijo ugnezditev[/i] oplojenega jajčeca v
  maternici
  • ovirajo gibanje semenčic, zaradi povečane
  gostote sluzi materničnega vratu.

  (Iz navodil za KT Lyndinette, proizvaja jih Pliva, dobi se jih tudi na slovenskem tržišču. Po navedbah prozvajalca spadajo v razred ultranizkodoznih preparatov).

  1. Abortivnost KT?

   [quote=barbara_s][i]preprečijo ugnezditev[/i] oplojenega jajčeca v
   maternici [/quote]
   Zame je to splav in torej abortivno delovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja