Otrokom je treba pomagati do zdrave pameti!

oče in hči pogovor

Občutja o času, ki ga živimo, so zadnje mesece zmedena, kot nikoli doslej. Kako danes razumeti znamenja časa? Kako dojemati svet zmešnjav, sprejemati vse, kar je bilo še pred kratkim trdno in jasno in je zdaj obrnjeno na glavo. Kako se spoprijemati s skoraj popolnim prevrednotenjem vrednot? Še odrasli imamo težave z neprestanim razločevanjem, kaj in kako je ali ni prav, kaj šele naši otroci, ki še iščejo svojo podobo, svoj prav, svoje mesto na tem svetu!

Mame in očetje se vedno znova znajdemo v položaju, ko moramo otrokom pomagati razločevati in jim kasneje vedno bolj prepuščati odločanje. Ni nam vedno lahko. Ponudba vsega mogočega okoli nas je strah zbujajoča. Zasuti smo z reklamami, lažnivimi obljubami politike, prefinjenimi primesmi slabega v šolskem programu, normaliziranjem vsega mogočega preko risank in filmov. Blišč pogosto spretno prikrije umazanijo in praznino, nevajene laganja nas hitro preslepijo prazne obljube navidezne naprednosti. Kako pred vso to zmešnjavo zaščititi naše otroke?

Dokler je otrok majhen, se s tem ukvarjamo nekako spotoma

Nič, kar počnemo z malčki, nima le enega namena. Če jim puščamo svobodo in jih spodbujamo pri gibanju, bodo ob tem razvijali tudi samozavest, če jim bomo brali pravljice, bodo poleg naše bližine srkali tudi razliko med dobrim in slabim. Če se bomo hitro odzivali na dojenčkov jok (ki je že pozni znak tega, da nas potrebuje), mu bomo poleg zadovoljevanja trenutne potrebe dali tudi občutek, da je ljubljen in vreden.

Ko zraste v najstnika

Ko otrok postane najstnik, je potrebno nad njim še vedno imeti pregled. Kot starš moraš vedeti, kje je, kam gre, s kom se druži. Potrebno pa mu je zagotavljati zaupanje, da lahko vedno več odgovornosti prevzame nase.

Nobena beseda, nobena knjiga, noben pogovor ne bo zalegel toliko, kot zaleže zgled.

Stik preko pogovora bo zagotavljal, da bomo zaznavali, kako se gibljejo misli v mladostnikovi glavi, kaj prebira, kje se zadržuje na medmrežju, s kom se druži, kaj počne, o čem se pogovarja z vrstniki … Starši smo dolžni miselne tokove otroka spremljati in usmerjati.

Pri tem je pomemben še podatek, da se možganska skorja človekovih možgan razvija vse tja do dvajsetega leta. Ker se tam med drugim nahaja tudi center za moralno odločanje, ki se razvije med zadnjimi, od otroka do 20 let ne moremo pričakovati stvari, ki jih še ni sposoben.

Zgled!

Nobena beseda, nobena knjiga, noben pogovor ne bo zalegel toliko, kot zaleže zgled. Kar starši živimo, zares živimo, otroci nehote ponotranjijo in vsaj delno posnemajo. Dokler zares ne odrastejo, se ne smemo naveličati načrtno odpirati tem in iskati priložnosti, da razčiščujemo, kaj in zakaj je dobro in kaj in zakaj ni.

Otrokom je treba povedati, da prave odločitve pomirjajo, čeprav so pogosto izbira težje poti. Morajo vedeti, da nekaj naredimo zato, ker je tako prav in ne zato, ker bi bilo lažje ali ker je nekdo drug tako rekel. Otroku je treba pomagati najti in izbrati okolje, kjer se zanj nadejamo zdrave družbe. Pomembno je biti v stiku z otrokovimi voditelji takih in drugačnih skupin in poznati njihovo vrednostno lestvico.

V vzgojo spada tudi kazanje spoštovanja zakonitosti stvarstva. To je namreč edino zagotovilo, ki ne prinaša nevarnih zdrsov. Otroke moramo pripraviti na napake in težave sebe in drugih, kot tudi na to, da bodo znali vprašati in prositi za nasvet ali pomoč.

Pomagajte jim sneti rožnata očala, skozi katera gledajo reklame in jumbo plakate. Pokažite in povejte jim za vse mogoče zlorabe in prikrita sporočila, ki se nahajajo v in na njih. In ves čas poskušajte na tem področju ostati v stiku z novostmi, ki prihajajo. Naj otroci vidijo vaš trud.

In čisto na koncu (hm, ali pa na začetku), ne pozabite jim svetovati, da naj prosijo za zdravo pamet. Današnja svetnica, sveta Katarina Aleksandrijska, bo pravi naslov, na koga se obrniti. V izjemno pomoč pa jim bo tudi vaša vsakodnevna molitev.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.