Čudovita princesa je preprosto – čudovita knjiga!

princesa

Kakorkoli obrnemo, je s hčerko težko govoriti o telesnih spremembah, ki se z ženskim telesom dogajajo v puberteti. Vendar če nam je všeč ali pa ne, o tem slej ko prej moramo spregovoriti. Predvsem naloga mam je, da o tem spregovorimo prve.

Drži, marsičesa, povezanega s telesom, hčerke naučimo že z zgledom. Recimo to, kako se gledamo v ogledalo, kako o svojem telesu govorimo in tudi koliko in kako zanj skrbimo, jih uči (ne)samozavesti. To, kako spremljamo in sprejemamo svoj cikel, jih uči odnosa do lastne ženskosti.

A marsikaj jim je treba tudi razložiti. Idealno je, če na takšne teme kar samo nanese ali pa če hčerka k vam pride sama s konkretnim vprašanjem, ki ga nato lahko skupaj preglodata.

Včasih pa je teme, povezane s telesom, treba načeti s hčerko zato, da jih ne bi pred nami  »razložil« nekdo drug, ob tem pa ji povsem zapacal predstave o lepoti in dragocenosti ženskega telesa.

Včasih pa je teme, povezane s telesom, treba načeti s hčerko zato, da jih ne bi pred nami o telesu, puberteti in spremembah, ki jih ta prinaša, »razložil« nekdo drug, ob tem pa ji povsem zapacal predstave o lepoti in dragocenosti ženskega telesa.

Pri prebijanju ledu vam je zdaj lahko v pomoč knjiga Čudovita princesa, ki pokriva vse teme spreminjanja dekliškega telesa in je to jesen izšla pri Zavodu Iskreni. Napisana je za deklice, stare med 9 in 12 let, ki ravno vstopajo v puberteto in se že srečujejo s prvimi spremembami na telesu, povezanimi z njo.

Knjigo je na podlagi vsebin delavnic z naslovom Čudovita princesa napisala Maja Vovk. Ilustracije, ki poživijo knjigo, pa so izpod prstov akademske slikarke Evgenije Jarc.

Konkretni odgovori, konkretne ilustracije

Čudovita princesa je dejansko čudovita knjiga. S tenkočutno izbiro besed popelje zoreče deklice v svet pubertetniških sprememb tako, da bi jih sprejele kar se da z odprtim srcem. Opremljena pa je z ilustracijami, ki vse napisano tudi ponazorijo. Ob teh ilustracijah golih deklic, deklet in žensk bo mladi bralki morda sprva nekoliko nerodno. Vendar bo po drugi strani vsaka zelo rada poiskala, recimo, kje na lestvici razvoja dojk in rasti sramnih dlak se trenutno nahaja.

In prepričana sem, da bo celo za kakšno mamo koristna ilustracija ženskih spolovil, da se bodo naučile, kje pravzaprav sploh je izvodilo sečnice, torej dejanska »lulika«, s katero tako radi posplošeno kličemo ves predel ženskih spolovil.

Knjiga je tudi polna zelo uporabnih praktičnih nasvetov, kot so: kako skrbeti za svoje telo, za higieno ob menstruaciji, za britje, za aknasto kožo …

Predvsem pa zelo srčno predstavi dragoceni dar ženske plodnosti, ki se v dekliškem telesu začne zbujati nekako v teh letih. S pomočjo te knjige bodo deklice svojo menstruacijo in ves cikel nasploh mnogo lažje videle in sprejele kot dar.

Prijetno pri knjigi je tudi to, da je ni treba brati od začetka do konca, brez težav nekoliko preskakujemo po njej – deklica lahko začne brati pri tistem poglavju, ki jo ta hip najbolj zanima oz. vznemirja, in se k ostalim vrne kasneje.

Dodana vrednost – branje skupaj z mamo!

Zelo lepo je, če si vzamemo čas in se s hčerko o tem, kar je prebrala, kasneje tudi pogovorimo ali pa ob večerih beremo kar skupaj z njo. Sicer pa vsak starš najbolje pozna svojega otroka in ve, kakšen pristop mu bolj ustreza. Kakšno dekle, ki ima zelo rado svojo zasebnost in mir, bo najbolj srečno, če ji knjigo le podarimo ali brez velikih besed pustimo nekje v njeni sobi.

Knjiga je koristna tudi kot darilo za dekleta na pragu pubertete, ki jih poznamo in slutimo, da si z mamo o takšnih temah ne upajo ali ne želijo pogovarjati.

 

Knjiga je na voljo tudi v čudoviti darilni embalaži.

PODARI KNJIGO

 

Morda za konec še opozorilo: Zaradi obilice narisanih golih prsi in spolovil je morda knjigo bolje držati proč od deških vrstnikov, ki jih tovrstni vizualni dražljaji lahko precej vznemirijo, tudi če niso temu namenjeni. Če že, je knjiga verjetno primernejše čtivo za nekoliko starejše fante, ki so že bolj zreli in lažje neobremenjeno gledajo ilustracije golih žensk. Za njih je knjiga vsekakor koristno čtivo, da se izobrazijo o spremembah, skozi katere gre žensko telo v puberteti, o plodnosti in podobno.

 

Čudovita princesa na voljo v trgovini Iskreni

 

V njej bo deklica našla odgovore na mnogo vprašanj, ki se ji zastavljajo na prehodu iz otroštva v najstništvo:

  • kaj se dogaja z njenim telesom,
  • kako začeti pogovor o odraščanju,
  • kako se pripraviti na spremembe.

KLIK ZA NAKUP

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja