Čudovit način, da z otroki vstopite v Jezusovo življenje

Thumbnail

Vedno se po svoje veselim velike noči, ki je tako polna lepega obredja, od vezanja zvonov na veliki četrtek, prek priprave in blagoslova jedil, do meni najljubše maše v letu – velikonočne vigilije, z branjem beril v temi, s prižiganjem sveč in zahvalno pesmijo na koncu.

Ampak po svoje me je vedno malo strah, ali bom uspela vse to prenesti tudi otrokom. Ali jim bodo prazniki prirasli k srcu, tako kot so meni? In še pomembneje, ali bodo znali splesti prijateljstvo z Jezusom kot resnično osebo v njihovem življenju?

Učiteljice knjige

Kot pri marsičem drugem v življenju se tudi pri tem po pomoč rada zatečem h knjigam. Zdi se mi, da so knjige, sploh če so lepe in dobro napisane, lahko čudovit način, da otrokom približam vero tudi osebno, ne le kot nekaj, kar se pač pri nas doma „gremo“. Ne vem, ali to velja za vse otroke, ampak moji dotik božjega zelo dobro začutijo skozi zgodbe.

Veselim se že velikonočnega tridnevja, ki ga bomo, odlomek za odlomkom, letos spremljali s pomočjo te knjige.Pred kratkim sem naletela na čudovito knjigo o Jezusu za otroke, Jezusovo življenje, ki Lukov evangelij pove v zgodbah, na otrokom razumljiv način. Ob zgodbah, včasih na isti strani, včasih zbrani na začetku poglavij pa so okvirčki, ki razlagajo teme, omenjene v odlomkih – od naravnih pojavov, značilnih za tisto območje, kot tudi takratne družbene ureditve, običajev, judovskih verskih obredov in njihovega izvora …

Lukovo leto

In knjiga res ne bi mogla priti ob bolj pravem času. Leto C je, torej Lukovo leto je, kar pomeni, da se pri odlomkih, ki jih omenja več evangelistov, običajno izbere njegov zapis. Zato je idealno, da nam je knjiga Jezusovo življenje prišla v roke ravno letos. Marsikakšen evangelij namreč nato doma s prvošolko obnoviva še s pomočjo te knjige. Odlomek prebereva še enkrat in nato še okvirčke, ki razlagajo širši kontekst zgodbe.

Ne vem, ali to velja za vse otroke, ampak moji namreč dotik božjega zelo dobro začutijo skozi zgodbe. Marsikaj je otrokom s pomočjo okvirčkov ob robu mnogo lažje razložiti. Kaj od napisanega pa je novo tudi zame.

In potem so tu še ilustracije. Ki so nežne in nevsiljive, a zelo lepe. Niso preotročje in ne preresne, da so zanimive razponu otrok od predšolskih pa do konca osnovne šole.

In še nekaj najlepšega pri knjigi – ima kazalo! To je pri otroških knjigah izjemna redkost, vendar zelo dobrodošla. Tako pri knjigi, tudi če jo beremo več večerov zapored, točno vemo, kje smo ostali.

Seveda si jo lahko vzamemo tudi kot samostojno branje, a še boljša se mi zdi kot dopolnilo k bolj doživeti maši – da recimo že večer prej z otroki preberem svetopisemski odlomek, ki se bo bral pri nedeljskem evangeliju, le da tu prirejen za otroška ušesa. Ali pa kot dodatno gradivo pri verouku. Lahko je tudi opora najstniku, ki se prvič spopada z branjem Svetega pisma, pa marsičesa v njem ne razume dobro. Zlahka bo v knjigi našel odgovor na kako vprašanje, ki se mu zastavlja.

Veselim se že velikonočnega tridnevja, ki ga bomo, odlomek za odlomkom, letos spremljali s pomočjo te knjige.