Četrti trimester nosečnosti

Thumbnail

Ste že slišali za “četrti trimester nosečnosti”? Šlo naj bi za prve tri mesece življenja novorojenčka, ki naj bi bilo podaljšano življenje v maternici, le da je tokrat izven maternice.

Dojenčki v povprečju preživijo  v maternici 40 tednov in se rodijo kot “nedonošenčki”. V naslednjih treh mesecih naj bi nadomestili čas, ki bi ga še morali preživeti v maternici, a jo zaradi svoje velikosti zapustijo že prej.

Moja izkušnja je, da je najbolje slediti otrokovim potrebam. Materinski čut mi je govoril, naj sledim otroku, in če sem se tega držala, sva bila zadovoljna oba.

V maternici dojenček ni poznal lakote, vedno se je zibal in slišal mamin utrip srca. Zato je nerealno pričakovati, da se bo novorojenček v trenutku privadil na življenje izven maternice. Iz nepoznavanja teh zakonitosti tudi izhajajo številne frustracije staršev, ki želijo novorojenčku »vcepiti« urnik. 

Moja izkušnja je, da je najbolje slediti otrokovim potrebam. Pri prvem otroku sem se tega še učila. Materinski čut mi je govoril, naj sledim otroku, in če sem se tega držala, sva bila zadovoljna oba.

Pri drugem in tretjem je bilo po eni strani lažje, saj sem bila bolj sproščena in sem si bolj zaupala, po drugi strani pa težje: uskladiti potrebe malčka in hkrati novorojenčka ni vedno lahko.

Kaj torej potrebuje dojenček v prvem trimesečju?

  • Naročje: Dojenčki so navajeni dnevnega ritma maminega gibanja. Zato jim je nekaj povsem nepoznanega ležati v mirujoči zibki. Gibanje zibke lahko pomaga, ne more pa nadomestiti maminega ali očetovega naročja. 
    Tu so lahko v veliko pomoč nosilke: roke postanejo proste, dojenček pa je ob telesu in se ziba. Trebušček na trebušček pa pomaga olajšati težave s kolikami, refluksom.
  • Hranjenje po potrebi: Je ključ do dojenčkovega zadovoljstva, rasti in dobrega počutja. Med zagoni rasti bo potreboval več kalorij in bo tako jedel več in pogosteje. Namesto odmerjanja mililitrov ali gledanja na uro raje glejte dojenčka in njegove znake lakote. In ne bodite presenečeni, če se bo želel dojiti na manj kot uro. Novorojenčki imajo majhne želodčke! Dojenje na zahtevo pa je tudi ključ do zagotovitve zadostne tvorbe mleka.
  • Spanje: Je verjetno ena največjih skrbi mladih staršev. Pa vendar je povsem normalno, da se dojenček ponoči pogosto zbuja. Zo oboje je veliko lažje, če dojenček spi v postelji skupaj s starši. Ne samo, da je tako dojenčka ponoči lažje podojiti in uspavati, pač pa skupno spanje tudi zmanjša nevarnost nenadne smrti v zibki.
    Poleg nočnega spanja pa novorojenček potrebuje tudi veliko spanja podnevi. Čeprav si morda mislimo, da se lahko dojenček naspi le v svoji posteljici, pa mnogo dojenčkov veliko bolje spi, če jih nosimo. Dojenčki seveda morajo spati in najbolje spijo, če so »priviti« k ljubljeni osebi.
    Potrebo po spanju pa imamo seveda tudi mame. V teh prvih mesecih, ko je spanec velikokrat prekinjen, se je najbolje prilagoditi ritmu spanja dojenčka. In ko tekom dneva uspavamo dojenčka, si skupaj z njim tudi same privoščimo spanec. Morda boste presenečene, kako osvežujoče lahko deluje že 20 minut dnevnega spanca.

Nikar ne skrbite, da bi dojenčka razvadili. Ker ga ne morete. Ne glede na to, koliko ga crkljate, nosite, božate in pestujete, bo odrasel v samostojno osebo. Z ljubeznijo in naklonjenostjo jih ne moremo »pokvariti«, ker ju potrebujejo. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja