Čemu namenjam svoj denar?

Thumbnail

Kako vrednotim višino zneska, ko se odločam za nakup? Pri čem pomišljam, pri čem pa mi cena ni pomembna? Je to vprašanje v času krize sploh relevantno?

Ker mi je pomemben vsak evro, navadno tehtno premislim, za kaj ga bom porabila. Vsak nakup preverim najprej z vidika, ali to zares potrebujem. Poleg tega je pomembno tudi, za kakšen namen gre – na primer če neko stvar, ki ni zelo nujna, morda kupujem za dobrobit družine ali koga drugega. Iz materialnega vidika tudi ni težko ovrednotiti, ali nekaj potrebujem ali ne. Je pa to veliko težje pri stvareh, ki niso materialne, otipljive. To še posebej velja tam, kjer »učinek« ni takoj opazen.

Ustavi se pri ceni in času

Ko tehtam in se odločam za neko stvar, tanka denarnica sporoča svoje. Prav tako skopo odmerjene minute, ki ostajajo za kvalitetno preživet čas z družino.

Pri manjših zneskih se za nakup hitreje in lažje odločim kot pri višjih zneskih. Ko so zneski visoki, mi nekaj hitro pogosto postane predrago, cena se zdi glede na moje zmožnosti (pre)visoka, čeprav bi izdelek, storitev ali program lahko precej bolj izboljšal kvaliteto mojega življenja kot več cenejših stvari v istem znesku. Kako naj torej ovrednotim, čemu bom svoj denar namenila in čemu ne?

Sprašujem se, koliko zakoncev in družin o programih Iskreni.net sploh razmišlja kot o investiciji vase in v svoje odnose.

Ko gre za majhne zneske, ki ne preobremenijo našega družinskega proračuna, ne razmišljam preveč o tem, kaj vse s tem denarjem dejansko kupim. Vendar ko plačam kavo (ali sladoled …), ne plačam samo izdelka. Plačam material, da je bil ta izdelek narejen. Plačam osebe, ki so ta izdelek naredile in ga postregle. Plačam tudi prostor, kjer sedim.

Takšno vrednotenje pri nižjih zneskih redko naredim. Pri višjih zneskih pa mi pomaga oceniti in razumeti vrednost nekega izdelka ali storitve.  Vprašam se, kdo vse je moral prispevati svoj čas, koliko ljudi ter njihovega znanja je bilo za to potrebnega, koliko časa in materiala je bilo vloženega.  Zavedanje, kaj vse neka cena pomeni, mi lahko olajša odločitev, saj se ob odločitvi za nakup ne počutim prevarano ali izkoriščano.

Investicija v odnose

Težja odločitev me čaka, ko razmišljam o investiciji vase in v medsebojne odnose. Takšna odločitev lahko na prvi pogled in v prvem trenutku ne pomeni vidnega rezultata, zato je hitro odrinjena na stranski tir.

Na tem področju sta zame dobro vložena čas in denar tista, ki pustita sledi – pa naj bosta to sijoči očki otroka, izboljšan odnos z možem ali strokovni napredek na nekem področju. Če gledam z materialnega vidika, takšen strošek ne bo pripeljal nič bliže k cilju, da bi bili z družino npr. “na svojem”, se bomo pa kot družina (pa tudi kot zakonca) imeli lepše in se čutili bolj izpolnjene.

Strošek programa nista le prostor in material

Na vse to nehote vsakič znova pomislim ob posameznih negativnih odzivih na cene naših programov pri Iskreni.net. Priznam: tudi sama dolgo nisem razmišljala o tem, za kaj točno se porabi moj denar. Tudi meni se je vlaganje vase in v medsebojne odnose včasih zdelo potratno. Sploh ko se je družinski proračun bližal ničli ali je bil celo v minusu. Pomena investicije v medsebojne odnose (ki pogosto za sabo potegne tudi določena finančna sredstva) sem se na novo začela učiti šele ob sodelovanju pri programih na Iskreni.net. Hkrati sem spoznavala, da takšno razmišljanje ni nekaj samoumevnega.

Sprašujem se, koliko zakoncev in družin o programih Iskreni.net (in drugih podobnih) sploh razmišlja kot o investiciji vase in v svoje odnose. In koliko jih razmisli, kaj vse je potrebno zagotoviti za kontinuirano izvajanje programov – poleg prostora in materialov tudi plačilo dela načrtovalcev in izvajalcev, prevoza, stroške delovanja zavoda, infrastrukture, davkov …?

Upam, da se bom skupaj z uporabniki programov Iskreni.net še naprej učila razločevanja pomembnih od nepomembnih stroškov v svojem življenju ter da bom investiranje vase in v družinske odnose zmogla postaviti na mesto, ki mu pripada

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja