Čemu jesti lokalno hrano?

Thumbnail

Kar nekaj časa je že od tega, ko sem si zastavila to vprašanje.

Najprej sem se po porodu Jona srečevala z boleznijo (povišani jetrni testi), pri kateri mi zdravniki niso znali pomagati. Skrbelo me je za moje zdravje, vendar sem iskala rešitve, saj se je stanje le slabšalo. Ena od mojih rešitev je bila tudi homeopatija, vendar to ni bilo dovolj, da bi ozdravela. Po spletu sem brala o zdravi prehrani in vplivu na naše zdravje in se začela prehranjevati bolj zdravo. Iskala sem sezname kmetij, kjer bi lahko dobila zdravo prehrano, kar mi je vzelo veliko časa in energije. Kljub temu sem z nekaterimi  stopila v stik in kupovala njihove proizvode. Po nekaj mesecih so bili jetrni testi normalni in z zdravo prehrano sem nadaljevala in postala je naš način življenja.

V Sloveniji je samooskrba s prehrano zelo nizka – le 11-odstotna.

Kasneje sem postala mentorica Šolskega eko vrta. Hodila sem na izobraževanje, saj sem želela, da naša mladina zna pridelati eko pridelke. Otroci so pri krožku zelo uživali. Na seminarju pa sem izvedela, da je v Sloveniji samooskrba s prehrano zelo nizka – le 11-odstotna.

To mi ni dalo miru. Svojega moža, ki je tržnik, sem nagovorila, naj začne spodbujati lokalno samooskrbo. Čez nekaj mesecev je že imel načrt: odpreti spletno tržnico, kjer lahko posameznik preko spleta naroči proizvode okoliških kmetov. Stopil je do kmetov, jih povprašal, kaj ponujajo, in oblikoval spletno tržnico Kamnik, ki od maja letos že deluje.

Oba vidiva kar nekaj prednosti spletne tržnice:

 • sveža zelenjava in ostali proizvodi, bogata z minerali in vitamini,
 • zelenjava nima za sabo neskončnih kilometrov,
 • proizvodi niso hlajeni v hladilnicah,
 • proizvodi so pridelani v okolici,
 • zelo kratka pot od proizvajalca so kupca,
 • spoštovanje do lokalnih kmetov, lokalnih proizvodov in njihove kakovosti,
 • podpora lokalnemu kmetu,
 • kvalitetni proizvodi,
 • uživanje zdrave hrane,
 • dvigovanje lokalne samooskrbe s prehrano,
 • dostava na dom,
 • naročanje v razpoložljivem delu dneva.

Glede na to, da služba mnogim vzame veliko časa, je prednost spletne tržnice tudi ta, da naročijo, ko imajo čas in da dobijo hrano dostavljeno domov, s proizvodi, ki so jih sami izbrali. Proizvodi so po normalnih cenah glede na njihovo kvaliteto.

Naj nam ne bo vseeno

Ne sme nam biti vseeno za to, kaj jemo, kajti hrana postane del nas. Ni vseeno, ali vsebuje minerale, vitamine, ki jih potrebujemo, ali ne, kajti od tega je odvisno naše zdravje in počutje. Ne sme nam biti vseeno za to, kaj jemo, kajti hrana postane del nas. Od nje je odvisno naše zdravje in počutje.Ne sme nam biti vseeno, ali kupujemo krompir iz Egipta ali lokalnega. Smo se kdaj vprašali, v kakšnih pogojih je bil skladiščen, koliko kilometrov je bilo potrebnih, da je prišel do nas, koliko je bilo tudi onesnaževanja – tovornjaki, ladje, hladilnice …? Smo se kdaj vprašali, s čim vse je bila škropljena solata iz Italije, da toliko časa zdrži, naša lokalna pa že po nekaj urah pri visoki temperaturi oveni?

Če kupimo proizvode po zelo nizki ceni, je hkrati tudi zelo verjetno, da so živali živele v nemogočih razmerah ali da ljudje, ki so proizvedli te proizvode, niso dobili poštenega plačila

Živeti zdravo

Naš družinski moto je živeti zdravo. Tudi sami se trudimo, da pridelamo nekaj zelenjave doma, da imamo prepelice in njihova jajca, da imamo kvalitetne proizvode – tudi če jih je manj. Da sami spečemo kruh, naredimo pralni prašek in s tem manj onesnažujemo okolje. In seveda, da v čim večji meri kupujemo lokalno in zdravo pridelano hrano, saj ne želimo, da naš lokalni kmet ne propade, in želimo jesti kvalitetno.

Ljudje kupujejo naše proizvode, ko zbolijo, meni pa se to zdi že malo pozno.

Kako lepo mi je, ko me otroci pri mizi vprašajo, od kod je ta sir, ki ga jedo, in jim z veseljem odgovorim, da je iz Tunjic.

Ko sem zadnjič govorila s kmetom, mi je dejal: »Ljudje kupujejo naše proizvode, ko zbolijo, meni pa se to zdi že malo pozno.« Strinjam se z njegovo trditvijo. Žal sem tudi sama šele takrat spremenila način prehrane in življenja in na srečo je bilo to še dovolj zgodaj. Mogoče pa lahko vi to storite že prej.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja