Če propade družina, propade tudi družba!

Thumbnail

“In tega si Slovenci ne smemo dovoliti!” pravijo člani civilne iniciative, ki so se ob današnji razpravi poslancev o novem družinskem zakoniku zbrali pred Državnim zborom. 

Ostre razprave v javnosti je predlog sprožil zlasti zaradi izenačevanja istospolnih partnerskih skupnosti z drugimi oblikami družine ter zaradi pravice istospolnih partnerjev do posvojitve otrok. Takšen predlog je nasprotovanje doživel že v času javne razprave, ki se je končala konec oktobra lani. Takrat smo svoje mnenje podali tudi v Zavodu iskreni.net. Kljub takratni napovedani možnosti referenduma opozicijskih strank, stranke NSi in civilne družbe je predlagatelj v dokumentu obdržal tudi širitev koncepta družine. Za opozicijske stranke SDS, SLS in SNS je družinski zakonik, ki istospolne skupnosti izenačuje s heteroseksualnimi in jim daje možnost posvojitve otrok, nesprejemljiv. Če bo dokument sprejet v predlagani obliki, so ponovno napovedale referendum.

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je poslance že včeraj ponovno pozvala, naj družinskega zakonika ne sprejmejo, in jim pred današnjo razpravo poslala gradivo o 10. najočitnejših neresnicah, zavajanjih in zamolčanih dejstvih v predlogu družinskega zakonika. Kot je v sporočilu za javnost navedel vodja iniciative Aleš Primc, ugotavljajo, da velika večina državljanov takšnega družinskega zakonika ne podpira.

Da bi opozorili na svoje nestrinjanje, se je okrog 100 članov civilne inicative zbralo okoli 9. ure zjutraj na mirnem protestu pred Državnim zborom. Nato so se odpravili v stavbo, kjer spremljajo razpravo. 

Da bo otrok srečen, potrebuje očeta in mater, in zato smo danes tukaj. Če bo propadla družina, bo propadla celotna družba, in tega si Slovenci ne smemo dovoliti,” je za 24ur.com povedala Angelca Likovič, predsednica društva Pobuda za šolo po meri človeka.

Ljudmila Novak iz NSi je pojasnila: “Za NSi je družina velika vrednota, ki jo moramo zaščititi z vsemi možnimi sredstvi, zato nasprotujejo temu, da bi to družino izenačili z istospolnimi partnerskimi zvezami. Menimo, da je za normalen duševno-telesni razvoj otroka pomembno, da ima zgled očeta in mame, zato nasprotujemo možnosti posvojitve s strani istospolnih partnerjev.” Glede na napoved koalicije bo zakonik po njenem mnenju najverjetneje sprejet, a bodo vseeno zbirali podpise za referendum in “glede na to, da tudi javno mnenje v teh točkah ni naklonjeno novemu zakoniku, menimo, da bo referendum uspel.

Jelinčič ostro proti zakonu: “Nov družinski zakonik vsebuje eno samo napako – zlorabo pozitivnih rešitev za to, da bi se vanj vsililo posvojitve otrok istospolnih partnerjev.

Ne bom govoril o zadevah, ki so dobre rešitve. Govoril bom o ogabni zlorabi koalicijskih strank, ki poskušajo svoje izprirene spolne zadeve vtakniti v ta zakon,“ je svoj govor začel Zmago Jelinčič.

Prepričan je, da je namen posvojitev otrok istospolnih partnerjev spolna zloraba. “Danes imamo v Sloveniji hude probleme s spolnimi sprevrženostmi v zvezi z bulmastifi. Ali naj pričakujemo, da bo prihodnjič ista koalicija predlagala, naj se uzakoni pedofilija?” je vprašal.

S pojasnjevanjem zadev v svojem stilu je dosegel, da mu je predsednik DZ Pavel Gantar kar trikrat odvzel besedo, na to pa odvrnil, da je SNS pač stranka, ki pove, kaj si ljudje mislijo in čutijo. “Če tega ne smemo povedati, to kaže, kakšno demokracijo v Sloveniji imamo – nikakršne! Imamo totalno zblojeno državo, ki nekaterim iz določenih političnih krogov dovoljuje čisto vse, tudi to, da si prilagajajo zakone, sebi pisano na kožo. Mislim, da je to zločin.

Saj bi še kaj povedal, ampak resnica v tem DZ ni dovoljena,” je zaključil in dodal, da je v naši državi spolno občevanje s psi očitno nekaj običajnega.

vir: 24ur.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

 1. No sprevržena oblast je zgleda včeraj zvečer potrdila svoja obnašanja: Poslanci so s 46 glasovi za in 38 glasovi proti odločili, da gre predlog družinskega zakonika v nadaljnjo obravnavo. Komaj čakam na referendum.

 2. Zaradi takih primitivnih ljudi kot si ti, draga pehta, smo v Sloveniji še vedno zakrneli in živimo po standartih iz kamene dobe. končno se je pa našlo nekaj razumnikov, ki bodo modernizirali pojem družina in ki se zavedajo, da že tako ali tako v Sloveniji živi veliko “istospolnih” družin, ki pa s strani države žal še niso priznane. zato je skrajni čas, da tudi te družine dobijo svoje mesto v zakonu.
  kar se tiče posvajanja otrok pa menim, da bo marsikater homoseksualec boljši starš kot pa heteroseksualec in svojega otroka bi prej dala posvojiti homoseksualcu kot pa nekemu primitivnemu homofobu, ki je popolnoma nerazgledan v tej smeri in se boji vsega, kar mu je “tuje”.
  kaj pa če bi bil tvoj otrok homoseksualec? bi ga vrgla na cesto in se mu odpovedala?
  Tudijaz komaj čakam na referendum (v kolikor bo do njega prišlo), da bom glasovala ZA sprejetje novega družinskega zakonika, s katerim se v celoti popolnoma strinjam. DZ nima le dveh členov, ampak jih ima kar precej več in ne obešajte se samo na homoseksualnost, ampak glejte širše.

 3. [quote]se je pa našlo nekaj
  razumnikov, [/quote]
  … in kakšni so ti razumniki?
  So geji, biseksualci z neurejenim statusom, brez otrok zagovarjajo pravice otrok (!), kradejo, lažejo in so najboljši prijatelji z zoofilom (najbrž bi se lahko zapisalo v množini), do smrti se jim z različnih koncev oglašajo osebe, ki naj bo bili njihovi otroci, so ločenci, imajo za seboj svingerske afere, boleče zapravljajo denar delavcev, imajo prigoljufane diplome… v večini pa NIMAJO družine (Je potrebno naštevati imena – Kresal, Golobič, Pahor, Drnovšek…).

  In TI RAZUMNIKI govorijo kakšna družina je ok, kaj je dobro za otroke, in kaj za človeštvo?! Na bruhanje gre človeku! Hvala lepa za take kvazirazumnike brez vrednot, norm, sočutja!

  Ne bo me presenetilo, če ne bo referenduma. Zato, ker trenutna vlada itak vse obrača, nateguje in goljufa in ne bi bilo nič nenavadnega, če bi dosegli to, da do referenduma sploh ne bi prišlo. Reve.

  Tamala, ko boš odrasla, če boš, boš drugače govorila, verjemi…

 4. Tavelka, ko/če boš odrasla in začela misliti s svojo glavo, boš videla, v kakšni zmoti živiš,verjemi.
  Naša družba je tako zelo pocerkvenjena in ste same ovce, ki sledite mnenju “pobožnih” in nad vse “svetih” osebkov, ki v naši državi predstavljajo višek “inteligence”. ne pozabite, da se v vsakem obdobju obrnejo tako, da ščijejo z vetrom …
  vsi nekaj govorite o vrednotah in morali družbe, ki “bo nastala” ob sprejetju tega zakonika. FACE IT! ta družba že obstaja! in če bo vse po sreči, bo sedaj KONČNO priznana tudi s strani države. Velika večina vas sledi mnenju duhovnikov in drugih cerkvenih dostojanstvenikov, ki nimajo družine (!!!), pa nam vseeno pridigajo o vzgoji otrok. proti temu pa noben nič ne reče. Koliko otrok živi v razbitih družinah, kjer nimajo “očeta” in “mame”, pa vseeno pravite, da imajo družino. otroci, ki pa že sedaj živijo v istospolni družini (čeprav z zakonom še ni priznana), pa zaradi omejenosti takih ljudi, ki jih predstavljate nasprotniki DZ, pa zaradi vas ne morejo reči, da imajo družino.
  toliko je pritožb, da bo otrok v istospolni družini imel le vzgojo ženskega osebka oziroma samo moškega osebka … najbolje, da potem vzamemo otroka tudi materi samohranilki oziroma očetu samohranilcu, kajti njen/njegov otrok dobi vzgojo starša le enega spola. torej nikakor ne more normalno odrasti, dobiti “popolne” vzgoje, za katero sta potrebna oba spola in posledično se bo spremenil v samomorilca, kriminalca, depresivca, spolnega perverzneža, …
  lepo vas prosim, ne bodite taki primitivci s srednjega veka. sprijaznite se, da je homoseksualnost že od nekdaj! da je to nekaj povsem normalnega in naravnega. LOVE IS NEVER WRONG! mar ni pomembno le, da otrok odrašča v družini, kjer se imata starša rada (ne glede na spol, pa čeprav sta oba istega spola).

  aja, sploh pa, ko že omenjaš zoofilijo. daj odrasti že enkrat in ne posplošuj – mar ni otročje primerjati enega osebka s celotno populacijo? mar ni to otročje? zaradi beričeviča se zdaj vse geje in lezbe meče v isti koč in sicer med zoofile. ogabni ste! vsi, ki ste takega mnenja, ste naravnost ogabni in se mi zaradi vaše omejenosti in nezmožnosti razmišljanja s svojo glavo, prav smilite!

 5. O jej, tamala…

  [i][quote]tako zelo pocerkvenjena in ste
  same ovce[/quote][/i]
  Kaj si potem ti, ki slediš večinskemu mnenju levo usmerjene pokvarjene mafijske raje?!
  Sploh ti nujno, da smo vsi ovce, ki sledijo Cerkvi, lahko se samo odklopimo od medijev in svobodno razmišljamo

  [i]
  [quote]… najbolje, da potem vzamemo otroka tudi materi samohranilki oziroma očetu
  samohranilcu, kajti njen/njegov otrok dobi vzgojo starša le enega spola. torej
  nikakor ne more normalno odrasti, dobiti “popolne” vzgoje, za katero sta
  potrebna oba spola in posledično se bo spremenil v samomorilca, kriminalca,
  depresivca, spolnega perverzneža, … [/quote][/i]
  Moj odgovor na to:
  [i][quote]daj odrasti že enkrat in ne posplošuj … mar ni to otročje?[/quote][/i]

  in še:
  [i][quote]zaradi beričeviča se
  zdaj vse geje in lezbe meče v isti koč in sicer med zoofile. ogabni ste![/quote][/i]
  Preberi še enkrat – Beričeviča nisem primerjala z geji, ampak sem zapisala lastnosti naše vrle levice, ki odloča o družinskem zakoniku. Tako, kot je dejstvo, da so med njimi homoseksualci, svingerji, ljudje z neurejenimi družinami… (gre za naštevanje tamala, ne seštevanje lastnosti!) tako je tudi Beričevič s svojimi izprejnostmi (pa ve se, da ni bil sam!) eden izmed njih…

  Pa za konec:
  [i][quote]ogabni ste! vsi,
  ki ste takega mnenja, ste naravnost ogabni in se mi zaradi vaše omejenosti in nezmožnosti razmišljanja s svojo glavo, prav smilite![/quote][/i]
  Se pravi vsi, ki ne mislimo enako kot ti smo ogabni? Se pravi, vsi tisti, ki moramo razmišljat enako kot ti (in ne smemo razmišljat s svojo glavo) smo ogabni… čakaj kdo je zdaj ogaben, zdi se mi, da sem se zaciklala…

 6. joooj, kako neumno se mi zdi tu gori kregati in odgovarjati na tvoje provociranje, zato bom odgovorila le na tvoj “konec”.
  ne pravim, da ste ogabni vsi, ki drugače mislite kot jaz. hvala bogu za nasprotna mnenja, kajti po njih lahko začne človek misliti z lastno presojo. pravim pa, da ste/so ogabni vsi, ki geje in lezbe primerjate z zoofili. če bi si malo bolje prebrala moj prispevek, “tavelka”, bi videla, da nisem rekla, da si točno ti beričeviča primerjala z vsemi geji in lezbami. mi gre pa tale pomp okoli beričeviča že tako zelo na živce, da ga slišati več ne morem. no, saj ni važno.
  skratka, neumno se mi zdi tukaj nekaj kregati, ker itak ne boš ne ti ne jaz nič dosegla. upam samo, da boš nekoč spremenila svoje mnenje in boš nekoliko manj homofobična, kajti lahko se ti zgodi, da se bo nekega lepega dne čisto nepričakovano nekdo iz tvoje družine outiral za geja/lezbo/bi/trans/…in upam, da ga boš takrat sprejela.
  želim lep dan vsem in malo zdrave pameti/razuma v glavo.

 7. Geje lahko spoštujem kot ljudi in jih imam celo rad, ampak zakaj bi morala biti vesela, ko mi neki zakonik predpisuje, kako naj uporabljam besede, kot je npr. “družina”? Če se bo kdo iz moje družine outiral za karkoli, ga bom imela še vedno rada, ampak zakaj o njegovem/njenem obnašanju ne bi smela imeti svojega mnenja? Zakaj me vedno čaka zmerjanje s homofobijo?

 8. Tamala, praviš da takšna družba itak že obstaja. Kakšno vezo ima to pri vsem tem res ne rauzumem. Obstajajo tudi pedofili, dajmo še njim zakon, da jim bo omogočal izražanje ljubezni do otrok.

  Na vprašanje kaj je moralno in kaj ne, je meni najboljši kriterij, kaj bi bilo, če bi tako delali vsi ljudje.
  In v tem primeru, bi človeštvo propadlo.
  Zame je pomembno dejstvo tudi to, da dva moška, dve ženski biološko ne moreta imeti otrok, pa če so še tako zdravi, plodni….pač ne gre.

 9. Ja, če to sprejmejo bo družina propadla. In človeštvo tudi 😆 Dejte no, ljudje. Ne zdi se mi da družina in družba propadata na Švedskem, Norveškem, v VB, Španiji itd.

  Pokažite mi, prosim, nekaj znanstvenih raziskav, ki nakazujejo vaše katastrofične ideje o propadu družine, družbe in sveta, če dovolimo posvojitev otrok homoseksualnim parom. In, ki dokazujejo vaše šank-psihološke trditve o prikrajšanju takšnih otrok.

  Aja, družba ni pripravjena in se bo norčevala iz otrok s takimi starši? Verjetno res, tako kot se iz otrok črncev, ljudi z aidsom, ljudi s psihičnimi težavami, muslimanov in še katere marginalizirane skupine. Pa zato ne morejo posvojiti otrok? Hm, potem pa družbene spremembe sploh ne more biti.

  In ne, Katja, celo, če bi “vsi tako delali”, človeštvo ne bi propadlo. Imamo namreč možnosti umetnih oploditev. Bi pa človeštvo zagotovo propadlo, če bi bili vsi moški župniki. Pa se mi biti župnik ne zdi nemoralno. 👿

 10. [i][quote]Aja, družba ni
  pripravjena in se bo norčevala iz otrok s takimi starši? Verjetno res, tako
  kot se iz otrok črncev, ljudi z aidsom, ljudi s psihičnimi težavami,
  muslimanov in še katere marginalizirane skupine. Pa zato ne morejo posvojiti
  otrok? Hm, potem pa družbene spremembe sploh ne more biti.[/quote][/i]

  Konkretni primeri – kadarkoli je družba zašla v spolnosti in se je začelo razširjat homoseksualnost, razvrat, skupinski seks… (kar vidimo tudi v starih upodobitvah- reliefih, slikah, kipih),… takoj, ko se je spolnost zreduciralo na zgolj telesne užitke… je civilizacija propadla. Rim, Grčija… Ni zadosten dokaz?!

 11. [quote=Naturmama] Konkretni primeri – kadarkoli je družba zašla v spolnosti in se je začelo razširjat homoseksualnost, razvrat, skupinski seks… (kar vidimo tudi v starih upodobitvah- reliefih, slikah, kipih),… takoj, ko se je spolnost zreduciralo na zgolj telesne užitke… je civilizacija propadla. Rim, Grčija… Ni zadosten dokaz?![/quote]

  Dobro, tole je mal off-topic, ampak vseeno kot odgovor.

  Prvič, ne govorim o razvratu, karkoli to že je. (Čeprav je “razvrat” meni čist v redu, dokler gre za konsenz in legalno starost vpletenih ljudi).

  Drugič, primerjava z antičnimi časi je bolj tako – res je sicer, da tudi sodobna civilizacija doživlja hiter razvoj, vendar v bistveno drugačnem okolju in hkrati ne obstaja niti približno toliko časa, kot so nekatere antične. Hkrati je bilo dojemanje homoseksualnosti v antiki precej specifično in se je tudi spreminjalo.

  Tretjič, če že govorimo o razvratu – če kdo dokaže ali pa vsaj v razumni meri z dokazi podpre vzročno zvezo (“seksualni razvrat” -> propad civilizacije) mu verjetno pomembno mesto v svetovni zgodovinski znanosti ne uide. In potem bom morda tudi jaz začel razmišljati o škodljivosti svojih seksualnih praks za prihodnost civilizacije.

 12. Družina je primarna in osnovna celica družbe (skupnost mame, očeta in otrok), ki lahko previhari vse viharje.Samo taka skupnost je garancija za obstoj človeštva.

  Ne obsojam drugače usmerjene državljane, toda otrok v taki skupnosti nima prihodnosti. Posvojitev otroka v isto spolno skupnost se mi zdi zločin nad pteoka – brez primere.

  Ne upam si pomisliti kako bi gej umival dečka, ali lezbika deklico. Če že ima taka nagnjenja naj jih zadovoli s svojim partnerjem, ne pa z otrokom.

 13. re:

  [quote=Stefi]
  Ne upam si pomisliti kako bi gej umival dečka, ali lezbika deklico. Če že ima taka nagnjenja naj jih zadovoli s svojim partnerjem, ne pa z otrokom.[/quote]
  Tole je pa popolni nesmisel … torej jaz, kot lezbijka, bi morala imeti pomisleke, kako lahko oče umiva svojo hči oziroma kako mati umiva svojega sina … če že ima nekdo nagnenja do heteroseksualnosti, naj ga zadovolji s svojim partnerjem …

 14. Gospa Boža, če ste se razumsko odločila za tako življenje ga pač imejte, a ne vzemite si te pravice, da otroku odvzeli očeta, ki je nepogrešljiv pri vzgoji! Tudi ženske rabimo moškega za svoje ravnovesje.

  Da pa dve lezbike ne moreta imeti otrok – hvala Bogu, da po naravni poti to ni mogoče! Srčno upam, da tudi zakon ne bo dovoljeval te možnosti! Zakaj bi delali proti naravi. Narava vedno za prestopke kaznuje. Posvojitev otrok v tako družino je najgrozovitejši prestopek.

  Moram pa reči, da se mi istospolni partnerji smilijo, ker da se ti odločiš za tak način življenja imaš za seboj neko nerazložljivo ,nedoživeto, kruto življenje, situacijo, ki te je zaznamovala za celo življenje. Zato si se zavestno odločila za življenje, ki veš kaj prinaša – ko si star in pogledaš nazaj – nimaš potomstva……ampak to ti sledi, če si se tako odločil. Za svoja dejanja moraš prevzeti odgovornost!

 15. Jaz si ne predstavljam kaj bosta dva moška ali dve ženske z otrokom,kar sprejemajo naši dragi politiki v parlamentu brez pomislekov,saj to je grozljivo…

 16. re: Če bi vsi tako delali …

  [quote=Ned]
  … celo, če bi vsi tako delali, človeštvo ne bi propadlo. Imamo namreč možnosti umetnih oploditev.[/quote]

  Dragi Ned! Oploditev z biomedicinsko pomočjo je – kot nakazuje njeno ime – POMOČ. In kakšna pomoč je to? To je pomoč parom, ki imajo težave z zanositvijo, ne pa pomoč parom, ki že zaradi anatomije ne morejo spočeti življenja.

  Razlika je sorazmerno majhna, vendar odločilna! V to, koliko otrok pri takem posegu umre, se ne bom spuščal, ker predvidevam, da zate splav ni nič etično spornega.

 17. Vid, jaz nisem rekel, da bi morali istospolne (ženske) partnerje umetno oplojevati. Rekel sem, da življenje v današnjem času ne bi propadlo, tudi, če bi bili vsi pari istospolni.

  1. Ned, imaš prav. O vprašanju umetne oploditve bi se dalo veliko napisati, vendar je to izven teme. Ali pa v bistvu ni izven teme, kajti včasih se zdi, da je umetna oploditev naslednji korak po sprejetju tega zakonika … 🙁

 18. re:

  [quote=tamala]
  kar se tiče posvajanja otrok pa menim, da bo marsikater homoseksualec boljši starš kot pa heteroseksualec in svojega otroka bi prej dala posvojiti homoseksualcu kot pa nekemu primitivnemu homofobu, ki je popolnoma nerazgledan v tej smeri in se boji vsega, kar mu je tuje.[/quote]
  Ta argument ne vodi nikamor. Namreč: enako lahko jaz zrcalno povem, da bi bila marsikatera zakonca (nasprotnih spolov) boljša starša kot dva primitivna homoseksualca.

  Opozoriti te torej moram na to, da v zgornjem citatu na veliko posplošuješ. Itak se na centrih za socialno delo tehtno premišljuje in odloča, komu se da otroka v posvojitev. Naj bosta homo- ali heteroseksualca, biti bosta morala primerna (in torej ne primitivna).

  Tu je ves ‘hakeljc’ vprašanja posvojitve – [b]ali je idealna zakonska zveza homoseksualcev enako dobra kot idealna zakonska zveza heteroseksualcev.[/b]

  Moje osebno mnenje je, da je v svojem bistvu in idealu zakonska zveza moža in žene boljša od bistva in ideala zakonske zveze dveh oseb istega spola.
  Zakaj? Ker idealna ‘hetero-starša’ že imata kreposti obeh spolov, medtem ko morata (čeprav idealna) ‘homo-posvojitelja’ nekatere kreposti nasprotnega spola sama poustvariti iz vedenja o nasprotnem spolu.

  Naj razložim na primeru (pozor – primeri ne nujno dobro opišejo bistva): mati se lahko nauči dati očetovsko varnost otroku, vendar je to posnemanje, medtem ko ima oče že v sebi danost zavetja – in podobno za nasprotna spola.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja