Če hočeš biti manj utrujena, pij manj kave

Vir: Shutterstock

To je najboljši nasvet, ki ga lahko dam vsaki utrujeni mami.

»A res?« bo rekla vsaka, ki se ji otroci zbujajo ponoči, ki doji po petinsedemdesetkrat na noč ali pa za službo vstaja že ob 4.30 zjutraj.

Ampak je res.

Vse, kar naredi kava, je, da nam za nekaj časa odvzame občutek utrujenosti. Ki kasneje, ko učinki kofeina popustijo, v nas butne še z močnejšim valom.

Zasledila sem misel, ki je to povedala precej zabavno, čeprav malo pretirano:

Piti kavo namesto spanja, je zelo podobno, kot piti samorogovo kri, da bi večno živel. Sicer učinkuje, a tisti, ki pije, je obsojen na prekleto, polovično življenje v trenutku, ko se pijača dotakne njegovih ustnic.

Zaradi kave ne čutimo, kdaj naše telo ne zmore več in se ženemo prek svojih meja. In smo zato na koncu še bolj utrujene, kot bi bile brez kave.

Problem je, če potem popiješ kavo (ali dve ali tri) in zvečer, ko otroci pospijo, ne čutiš, kako zelo je tvoje telo v resnici utrujeno.

Ko sem še pila kavo, sem imela pogosto zjutraj, ko sem se zbudila, občutek, kot da me je ponoči povozil kamion. Potem sem spila kavo in tega občutka nisem imela več. Bila sem polna energije, če ne že kar hiperaktivna. Marsikdaj mi je dopoldanska kava »držala« do večera, da sploh nisem vedela, da sem utrujena. Zjutraj pa spet … povožena.

Da ne govorim o drugih učinkih kave, kot je pretirano potenje, povišan srčni utrip, pogostejše odhajanje na WC, bolečine v želodcu … in tisti zahrbtni glavobol, ko je en dan nisem spila.

Pa drugače obožujem kavo. Vse na njej. Neznansko lepo mi diši – zmleta in kuhana. Všeč mi je v vseh oblikah. Grenka brez vsega ali sladkana z veliko mleka. Topla ali ledena. Všeč mi je njena barva. Všeč mi je obred kuhanja kave.

A ko dam stvari na tehtnico, mi kljub omamnosti z vidika čutov koristi ne pretehtajo škode, ki mi jo kava naredi. Zato sem že pred več leti nehala redno piti kavo, pred dobrim letom pa sploh in povsem.

Ja, vem, da so neprespane noči grozne – po njih ne moreš razmišljati … A problem je, če potem popiješ kavo (ali dve ali tri) in zvečer, ko otroci pospijo, ne čutiš, kako zelo je tvoje telo v resnici utrujeno.

Ne pravim, da si ne smete skuhati tiste svoje prve jutranje kave, če je to vaš obred. Tudi vam ne odrekam družabne kave s prijateljicami. Pa če imate bolj nizek pritisk, vam gotovo kaka kava na dan ali dve sploh pomaga preživeti.

Ampak samo kot predlog – morda preizkusite, kako se počutite brez kave. Morda boste prav tako kot jaz ugotovile, da ste na dolgi rok pravzaprav manj utrujene.

In če vaš dan res ni popoln brez skodelice toplega mlečnega napitka, je tu še vedno brezkofeinska kava, žitna kava, kakav ali pravi čaj.

K pisanju me je pravzaprav navdihnil tale video. Ki je do uživanja kave še manj prizanesljiv kot jaz. Pa tudi bolj zabaven 🙂

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Komentarji

  1. Imate prav, vse, kar pišete je res. Že stari ljudje nekoč so rekli, da je kava za človeka kakor bič za konja. Toda lepo prosim, povejte, kako zdržati, če ti otrok joče noč za nočjo, če moreš vstati najmanj 10 krat na noč, zjutraj pa je treba zgodaj vstati in iti v službo in biti cel dan zbran in učinkovit? Ni šans, ne zdržiš, če ne piješ kave.
    Kako naj zdržijo vsi tisti, ki delajo nočne izmene in to od 23. do 7. ure zjutraj in to, da delaš v proizvodnji? Sin, ki dela nočne, mi večkrat pove, da je še hujše, če je manj dela, da je boljše, če je več dela. Kako naj zdržijo medicinske sestre in strežnice, ki delajo nočne izmene in so zadolžene za ogromno število bolnikov? Ni šans, ne zdržijo, če ne spijejo ene par kav. No, morda spijejo kaj drugega, kakšno energetsko pijačo. Noč ima namreč svojo moč, pravi pregovor.
    Priznam, tudi sama sem spila ogromno kave, ko so moji otroci jokali ponoči, noč za nočjo, drugače ne bi zdržala.
    Sedaj mi na kraj pameti ne pride več, da bi se “nalivala” s kavo, saj mi nihče več ne joče ponoči. Jutranja kava mi res zelo paše, popoldan pa mi skoraj na kraj pameti ne pride več, da bi jo pila.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja