Če gre družinam dobro, gre dobro celotni družbi, a če družine trpijo, trpi tudi družba

Vir: Storyblocks

Vsi se rodimo v družini. A ni vsakomur dana zdrava družina, lahko pa vsakdo vpliva na to, da bi takšno ustvaril in nato vsak dan znova ohranjal. Epidemija nas je še posebej naučila, kako pomembna je družina, kako močan vpliv ima na ljudi v otroštvu in kasneje v odraslosti ter kako zelo pomembna je za družbo koz celoto.

Ob mednarodnem dnevu družine se spomnimo na to, kako zelo nas družina zaznamuje ter kako pomembno je, da družine okrog nas in v širši družbi podpiramo, jim pomagamo in jih ohranjamo kot temeljno celico družbe.

Družina postavi temelj za prihodnje odnose

Prvi odnosi, ki jih ima otrok, so s starši, brati in sestrami. Ne glede na to, kakšni so, predstavljajo model, kako bodo videti prihodnji odnosi tega otroka. Pogosto to ni zavestna odločitev, a ljudje pogosto izbirajo partnerje in prijatelje glede na to, kako podobni so njihovi družini. Družinska dinamika se nam tako ponavlja vse življenje.

V težkih trenutnih časih potrebujemo družino, na katero se lahko zanesemo

Ko življenje postane težko, ljudje potrebujejo podporo. Lahko je čustvena, finančna, materialna ali drugačna. A nekdo, ki preživlja težke čase, se bo, če bo le vedel, da je tam kraj, kjer bo podporo prejel,  obrnil na svojo družino. Občutek sprejetosti in razumevanja med osebno krizo je osnovna potreba ljudi. Družina – bodisi izvorna bodisi ustvarjena – lahko to zagotovi.

Družina so bistven vir naklonjenosti in spodbude

V dobrih ali slabih časih lahko družina zagotovi naklonjenost in spodbudo, ki jo človek potrebuje. Če ima oseba močno družino, bo vedno lahko našla ljubezen in podporo, ki jo potrebuje. S svojo družino za seboj bo lažje najti motivacijo in pogum za uspeh. Po drugi strani pa, če oseba ne prejme ljubezni in podpore družinske strukture, se bo počutila osamljeno, depresivno in celo brezupno.

Družina privzgaja občutek pripadnosti nečemu, kar je večje od tebe samega

Družine so središče tradicije. Mnoge družine nadaljujejo tradicijo skozi leta z izmenjavo zgodb iz generacije v generacijo. To ustvarja povezave z družinskimi člani, ki jih ni več. Oseba, ki odrašča v takšni družini, čuti, da pripada nečemu večjemu od sebe. Ponosna bo na to, da je del skupnosti, ki je že preživela stiske in zmage.

Ljudje, vzgojeni v povezanih družinah, imajo v življenju bolj zdrave odnose

Raziskave kažejo, da ljudje iz povezanih družin tudi pozneje v življenju ustvarjajo odnose povezanosti, bolje obvladujejo svoja čustva in imajo boljše odnose s partnerji.

Družinski odnosi so povezani z duševnim zdravjem osebe

Veliko je bilo raziskav o pomembnosti časa, preživetega z družino, še posebej v času večernega obroka. Čeprav so družine še vedno lahko zdrave, tudi če ne večerjajo vsak večer skupaj, pa so strokovnjaki odkrili, da bodo otroci manj verjetno depresivni, če bodo večerjali skupaj s svojimi starši ali z njimi več časa preživljali če dan. Prav tako pa lahko negativni družinski odnosi sprožijo ali poslabšajo težave z duševnim zdravjem.

Kakovosten čas z družino je povezan z boljšo akademsko uspešnostjo

Raziskovalci so našli tudi povezavo med kakovostno preživetim skupnim družinskim časom in šolskim oz. študijskim uspehom. V resnici sploh ni tako težko: če skupaj z otrokom jeste vsaj en obrok v dnevu in ta čas nemenite pogovoru oz. poslušanju, že skrbite za to, da bo vaš otrok v šoli uspešnejši. Če pa imate več organiziranega skupnega časa, kot so družinski izleti, skupno delo, igre in molitev, pa to pripomore še toliko bolj.

Družina uči pomembnih življenjskih lekcij

Družine so prvo mesto, kjer se otroci naučijo obvladovati svoja čustva , komunicirati z drugimi in reševati težave. To je tudi prvo okolje, kjer se otroci učijo o pozitivnih ali negativnih posledicah. Starši so odgovorni za vodenje svojih otrok in življenjske lekcije, ki si jih bodo otroci zapomnili za vse življenje. Te lekcije tvorijo velik del človekovega pogleda na svet in tega, kako verjame, da ta svet deluje.

Družina privzgaja vrednote

Skupaj z življenjskimi nauki se ljudje v družini učimo vrednostnega sistema. Družina prinaša spoznavanje tega, kaj je prav in kaj narobe, kaj je za družino pomembno in kaj ne. Te vrednote se zakoreninijo in tvorijo temeljni del človekove identitete. Vrednote vplivajo na to, kako človek ravna z drugimi, kako gleda nase in kaj vidi kot smisel in namen svojega življenja.

 Zdrave družine predstavljajo hrbtenico zdrave družbe

Ko so močne družine, je močna skupnost. To pa posledično vodi v močno družbo. Danes se rado razpravlja o definiciji “zdravih” in dobrih” družin; o vplivu ločitev, nasilja, posvojitve, rejništva, LGBT+ odnosov, družin različnih narodnosti … In prav je tako. Družba mora veliko investirati v moč družin prav zato, ker družine sprožajo domino učinek. Če družinam ne gre, bo trpel narod. Če pa so družine zdrave, bo imel narod mnogo koristi.

Povzeto po: theimportantsite.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja