Če bi se zavedali, kakšno moč ima post, bi se resnično in redno postili

Vir: Pixabay

Pred časom sem poslušala predavanje o postu priljubljene krščanske avtorice in govorke Christine Watkins, ki je vplival na moje dojemanje in razumevanje pa tudi način postenja.

Watkinsova izpostavlja, da ima človeško telo, še bolj pa človek kot celota pa tudi njegovi bližnji od posta velike koristi. Nenazadnje nas na to opominja tudi Sveto pismo, ki o postu govori res velikokrat.

Post je temeljni gradnik krščanstva. Tudi Jezus se je postil 40 dni, česar se spominjamo vsak postni čas, ko se kristjani tudi sami odločamo za različne oblike posta.

Postenje je pot do obilnih milosti.

Watkinsova pravi, da mora biti postenje vezano na hrano oz. odpoved hrani. Le tako lahko namreč na dan privrejo šibkosti naše osebnosti, ki se jih s postom naučimo obvladati. S tem se naučimo imeti pod nazorom sebe in svoje telo ter nismo več mi podrejeni našim nagonom. Post namreč razkrije ujetosti vsakega človeka.

A post je še močnejši od tega, pravi Watkinsova. Daje namreč jasnost in daje odgovore, pomaga odvrniti zlo od nas in ljudi, za katere se postimo. Zaradi posta se dogajajo stvari, ki se sicer ne bi. Daje nam moč za stvari, za katere nam zmanjkuje moči. »Postenje je razlog, zakaj so svetniki lahko delali čudeže in zakaj so bili tako močni,« pravi Watkinsova. Skratka, postenje je pot do obilnih milosti.

Post bi moral biti redna praksa vsakega kristjana.

Nenazadnje, post je močno orodje tudi proti vojni. In trenutno nam vsako močno orodje proti vojni prav pride in vsi bi radi pripomogli, da bi se čim prej končala. Prav tako je post učinkovito orodje proti spolnim in drugim škandalom v Cerkvi. In današnja Cerkev res potrebuje pomoč. Svet bi bil drugačen, če bi se postili.

Post bi moral biti redna praksa vsakega kristjana, izpostavlja Watkinsova. »Molitev brez postenja je kot ptič, ki poskuša leteti le z eno perutjo,« še pravi. Če bi se zavedali, kakšno moč ima post, bi se resnično postili.

Več pa v spodnjem videu:

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja