Britanski zdravniki za posvet pred splavom

Thumbnail

Ženskam, ki razmišljajo o splavu, bi morali ponuditi brezplačno, nepristransko strokovno svetovanje, ki bi ga krilo zdravstveno zavarovanje – tako se glasi včerajšnji sklep Britanskega zdravniškega združenja.

V Veliki Britaniji je bilo lani opravljenih 189,931 splavov, kar je 8 % več kot leta 2001. Posvet pred splavom trenutno ponujajo samo klinike, ki splave izvajajo.  

Avgusta lani je britanska poslanka Nadine Dorries poskusila doseči spremembo zakona, po katerem tem klinikam ne bi bilo dovoljeno izvajati svetovanj, a s predlogom ni uspela. Dorriesova je prepričana, da bi z dobrim svetovanjem lahko zmanjšali število splavov v državi za tretjino.

Sedaj pa so to temo obravnavali na letnem srečanju Britanskega zdravniškega združenja in izglasovali stališče, da ženske pred splavom potrebujejo nepristransko posvetovanje s strokovnjaki, ki niso povezani s klinikami, ki izvajajo splave. Kritiki so namreč že dolgo opozarjali, da je svetovanje na klinikah pristransko in ženske spodbuja k splavu.   

»Nobena ženska, ki razmišlja o splavu, se ne bi smela počutiti prestrašena, osramočena ali prisiljena,« je na srečanju dejal zdravnik dr. Mark Pickering.

Na istem srečanju so zdravniki tudi glasovali proti evtanaziji in zavzeli stališče, da uboj pacienta ne more biti nikoli upravičen.

Za izbiro, ampak …

Poslanka Nadine Dorries sicer sebe označuje kot načelno zagovornico pravice do splava (pro choice), do tega, da si tako prizadeva za večjo osveščenost in zmanjšanje števila splavov, pa jo je pripeljala osebna izkušnja.

Ko je Dorriesova delala kot medicinska sestra pripravnica v bolnišnici, je morala asistirati pri splavu v 20. tednu nosečnosti, ko so z injekcijo sprožili prezgodnji porod otroka. Ko je bi otrok porojen, so Dorriesovi naročili, naj odnese splavljenega otroka v drug prostor, kjer naj bi ga odložila med medicinske odpadke.

Dorriesova je z grozo ugotovila, da je otrok v posodi še živ. »Videla sem, kako se je boril za zrak in kako se je treslo njegovo telesce,« opisuje dogodek, ki jo je motiviral za njeno trenutno delovanje. Ko je drugo sestro opozorila, da je otrok še živ, ji je ta odvrnila: »Mlada dama, bolje zate, da se čim prej utrdiš. Pri svoje delu boš doživela še marsikaj takega.«

Izkušnja je Dorriesovo pretresla, zato si želi, da bi Britanci zavzeli drugačen odnos do splava. Ob tem tudi opozarja, da ni upoštevana kompleksnost ženskih čustev in doživljanj ob tem dogajanju in opozarja na nedavne študije, ki kažejo na jasne psihične posledice za ženske po splavu.     

Vir: dailymail.co.uk