Bila je huda mravljica …

Thumbnail

 … po svetu je hodila. In zašla v marsikatero stanovanje. Tudi v naše. Večkrat. Mravlje me sicer fascinirajo s svojo organizacijo in načinom komunikacije, ampak ko skomunicirajo, da jim je v našem stanovanju fino, me navdušenje mine.

Ko mravlja odkrije vir hrane, označi pot od hrane do mravljišča in ko druge mravlje to sled najdejo, ji zlahka sledijo.Najprej pride ena. Nato dve. Nato jih je že cel kup. In ko zaznajo nevarnost, kar naenkrat ni nobene več. Izvidniške mravlje namreč v bližnji in daljni okolici mravljišča iščejo hrano. Ko jo najdejo, o tem obvestijo delavke, da jo znosijo v skladišča in z njo nahranijo matice in ličinke. Ko mravlja odkrije vir hrane, označi pot od hrane do mravljišča, tako da se v enakomernih razdaljah dotakne tal in hkrati izloči snov, ki prepoji mesto z značilnim vonjem. Ko druge mravlje to sled najdejo, ji zlahka sledijo.

Toliko o fascinaciji. Kako pa mravlje prepričati, da stanovanje vendarle ni pravo mesto za iskanje hrane?

Naravni pripravki za odganjanja mravelj

Nekateri načini mravlje le odganjajo (primerno za situacije, ko z mravljami nimamo preveč hudih težav), drugi pa uničujejo cele kolonije. Pripravke nanesemo okoli odprtin, kjer mravlje vstopajo v stanovanje (okenske police, različne razpoke in špranje …). Zavedati pa se moramo, da je mravelj več vrst, zato so tudi učinki posameznih sredstev (glede na izkušnje) različni.

Cimet

Mleti cimet vedno učinkuje. Uporabimo pa lahko tudi eterično olje cimeta. Mleti cimet je dobra izbira, saj je čiščenje preprosto, obenem pa še stanovanje lepo diši. Preizkušeno in deluje!

Poprova meta

Eterično olje poprove mete prav tako lepo diši in odganja mravlje. Poizkusimo lahko tudi z mešanico vode in tekočega mila z aromo mete (v plastenki z razpršilom ju zmešamo v razmerju 1:1). 

Limonin sok

Okoli odprtin lahko razpršimo tudi nekaj limoninega soka. Kislina v njem preprečuje mravljam, da najdejo obstoječo pot v stanovanje. Limonino lupino, ki ostane, pa naribamo in potresemo zunaj, kjer imajo mravlje dostop v notranjost.

Kis

Z mešanico vode in kisa pomijemo tla in na ta način odženemo mravlje. Lahko pa kis razpršimo enako kot limonin sok (če nas ne moti močan vonj kisa).

Sladkor v prahu in soda bikarbona

Če zmešamo sladkor v prahu s sodo bikarbono in mešanico pustimo blizu mravelj v stanovanju, jo bodo začele jesti in zato čez čas odmrle. 

Natrijev borat (boraks), voda in sladkor

Iz zgornjih sestavin pripravimo gosto mešanico, jo namažemo na tanek karton ter postavimo blizu mest, kjer mravlje vstopajo v stanovanje. Mešanico odnesejo s seboj v mravljišče, kar jih uničuje. 

Pozor! Čeprav je natrijev borat naraven ter do okolja prijazen, moramo biti pri ravnanju z njim vseeno pazljivi. Zaradi alkalnih lastnosti namreč lahko že pri nizkih koncentracijah pride do draženja kože. Ne smemo ga hraniti v bližini hrane in na dosegu otrok, saj je tudi za ljudi lahko strupen (že od 15 do 20 gramov naj bi bilo dovolj za smrt odraslega človeka). Dobro ga je potrebno izprati z rok, oblačil, površin in krp, ki jih uporabimo.

Mravlje odganjajo tudi rastline

Poleg različnih pripravkov pa lahko mravlje odganjamo tudi z rastlinami, ki jih posadimo v lončke, korita ali gredice. Lončke ali korita lahko damo pred vhod ali na okenske police – torej tam, kjer sumimo, da mravlje pridejo v stanovanje.

Navadni rman je znano zdravilno zelišče, ki pa pa ni všeč mravljam in muham. To aromatično dišeče zelišče z belimi cvetovi uspeva na suhi zemlji in se lahko razmnožuje s pomočjo semen ali z živicami.

 

 

Poprova meta za rast potrebuje deloma senčna ali sončna mesta. Uspeva v vlažni in s hranilnimi snovmi bogati zemlji.

Sivka za rast potrebuje sončne, odprte in zračne lege. Spomladi in pozno jeseni grm sivke pristrižemo in oblikujemo.  Posušene dele rastline položimo v omaro in tako odganjamo tudi molje.

Drobtine vedno znova premamijo

Pred vsemi pripravki pa moramo poskrbeti za čistočo v kuhinji (in drugih prostorih, saj lahko drobtinice na primer prenašamo tudi z rokami ali na copatih), saj ostanki hrane in drobtine privabljajo mravlje. Poleg tega pomaga tudi redno praznjenje košev za smeti. J Pot pa mravljam lahko zapremo tudi tako, da zapolnimo reže, skozi katere mravlje prihajajo (npr. s silikonskim kitom).

Tako je bilo tudi pri nas – cimet je našel svoje mesto na okenci polici (in pod njo), male ročice pa je bilo zaradi skrbi, da bi se mravlje vrnile, lažje prepričati, da drobtine in drobtinice ne smejo ležati vsepovprek. In če slučajno spet kdaj zaslišim »Mamiiii mravlja!«, novo pogumno izvidnico prepodimo z limono ali kisom. In imamo mir.  

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja